UMF Iași, premiată de ASE pentru „promovarea valorilor învățământului superior din România”
Academia de Studii Economice din București, care sărbătorește zilele acestea 110 ani de la înființare, a premiat marți, 4 aprilie, mai multe instituții de învățământ din țară, printre care și Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași, care a primit titlul onorific Meritul universitar cu medalie de aur “Nicolae D. Xenopol”. „Această diplomă reprezintă cea mai înaltă formă de apreciere prin care Academia de Studii Economice din București onorează activitatea organizațiilor care au contribuit la promovarea valorilor învățământului superior din România”, au transmis reprezentanții ASE.
„Este un premiu onorant pentru întreaga comunitate a UMF Iași, mai ales pentru că poartă numele unei mari personalității politice și culturale românești: Nicolae D. Xenopol, ctitorul Academiei de Studii Economice din București. Întocmai ca patronul nostru spiritual, Grigore T. Popa, și Nicolae D. Xenopol a fost caracterizat de un spirit inovator, modern, vizionar. De asemenea, este un premiu important pentru că motivația din spatele său este una dintre misiunile esențiale ale Universității pe care o reprezint: promovarea valorilor învățământului superior. Vremurile pandemice ne-au făcut să strângem rândurile și poate mai mult ca niciodată am simțit că suntem o familie. Împreună – cadre didactice, studenți, personal administrativ, am reușit să fim rezilienți și să mergem hotărâți în direcția spre care vrem să se îndrepte Universitatea. Intensificarea procesului de internaționalizare, implementarea evaluării digitale a studenților, investițiile în infrastructură, proiectele importante de cercetare – sunt elementele care proiectează viitorul UMF. Iar acordarea acestui premiu este încă o dovadă că suntem pe drumul cel bun”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași, prezent la ceremonia de premiere care a avut loc marți, 4 aprilie, în Aula Magna a ASE București.
ASE a fost înființată prin Decret Regal în data 6 aprilie 1913, prin care s-a promulgat de către regele Carol I Legea Academiei de Înalte Studii Comerciale și Industriale – denumirea inițială a primei universităţi economice a ţării. Înființarea Academiei a fost susținută de Ministrul Industriei și Comerțiului din acea vreme, Nicolae D. Xenopol.