Prof. Dr. CRISTIAN APETREI – Doctor Honoris Causa al U.M.F. “Grigore T. Popa” Iași

mai 11, 2022 | @ Academic | 0 comentarii

LAUDATIO

CU OCAZIA ACORDĂRII TITLULUI DE DOCTOR HONORIS CAUSA AL UNIVERSITĂŢII DE MEDICINĂ ŞI FARMACIE „GRIGORE T. POPA”, IAȘI
ÎN ONOAREA DOMNULUI

Prof. Dr. CRISTIAN APETREI

Division of Infectious Diseases, Department of Medicine,
University of Pittsburgh, USA

Prezentat în ședința solemnă de Senat de
Prof. Dr. Viorel Scripcariu
Rector, U.M.F. „Grigore T. Popa”, Iași
10 mai 2022

Stimați membri ai Senatului U.M.F. „Grigore T. Popa”,
Stimate Domnule Profesor Cristian Apetrei,
Stimaţi Colegi,

Tradiția recunoașterii contribuțiilor științifice și culturale, a proclamării și promovării valorilor academice este menirea unei Universități.

În spiritul acestei tradiții, oferim astăzi expresia cea mai înaltă a recunoasterii noastre – Titlul de Doctor Honoris Causa – Domnului Profesor Cristian Apetrei, de la Division of Infectious Diseases, Department of Medicine, University of Pittsburgh, SUA.

Cu acest prilej , am privilegiul de a rosti

LAUDATIO

Domnul Profesor Dr. Cristian Apetrei este absolvent al Facultății de Medicină a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, Iași, promoția 1990.

Este o personalitate marcantă în domeniul ştiinţelor medicale, care se bucură de prestigiu atât în Statele Unite ale Americii, cât şi la nivel internaţional, având contribuții deosebite în domeniul virusologiei, obținând pe parcursul carierei numeroase premii și distincții din partea unor asociații renumite.

A obținut Doctoratul în Microbiologie, cu o temă din domeniul Virusologiei in anul 1993, având ca îndrumător, dar și ca mentor, pe Domnul Academician Prof. Univ. Dr. Mihai Duca, care, așa cum știm, reprezintă un reper important pentru Universitatea noastră, ca dascăl și om de știință; Domnul Prof.  Dr. Cristian Apetrei a fost cadru didactic al UMF Iași, la Disciplina de Microbiologie, în perioada 1991-1999, predând cursuri studenților de anul III, precum și medicilor rezidenți. În perioada 1993-1999 a fost îndrumător pentru mai multe teze de licență la Universitatea noastră, fiind un cadru didactic apreciat de studenți pentru cunoștințele sale, pentru dinamismul și modul în care interrelaționa cu aceștia. În anul 1994 a obținut titlul de medic specialist boli infecțioase, urmând rezidențiatul în Universitatea noastră, Clinica de Boli Infecțioase, pe atunci condusă de regretatul Prof. Univ. Dr. Vasile Luca.

Pasionat de virologie, inspirat de personalitatea marcantă a mentorului său, a avut șansa de a ajunge în laboratoare de cercetare importante din Franța și Statele Unite, participând la cercetări de anvergură în Africa, studiind diversitatea și patogeneza HIV și a echivalentului său la maimuțe. Prof. Dr. Cristian Apetrei a fost cadru didactic la Tulane University în perioada 2005-2009 predând cursuri de boli infectioase, iar în prezent este profesor de Boli Infecțioase și Microbiologie la Facultatea de Medicină, Universitatea din Pittsburgh, Statele Unite ale Americii.

Domnia Sa este membru al Societății Americane de Microbiologie, al Societății Americane pentru Investigații Clinice și al Asociațiilor Americane de Imunologie.

Aria de expertiză a Domniei sale este Virusologia, cu precădere studierea infecției HIV și SIDA, dar și alte subiecte de interes, cum ar fi gripa sau hepatitele virale, la interfață cu genetica și imunologia.

Domnia sa a obținut pentru lucrările și activitatea sa în domeniul Virusologiei diferite premii și burse în Australia, Elveția, Africa de Sud și SUA, participând, începând cu anul 1994, la numeroase congrese și conferințe internaționale sau ca profesor invitat.

Printre realizările profesionale se numără:

  • Publicarea a peste 200 lucrări și capitole de cărți
  • Este peer reviewer, având intre 50 și 100 de manuscrise evaluate pe an
  • Domnia sa are un Indice Hirsch de 52 (conform Google scholar) și respectiv, 46 (conform Web of Science Core Collection)
  • Este membru al mai multor societăți internaționale, investigator în numeroase granturi de cercetare, sau cooptat în paneluri de evaluare ale acestora.

Această succintă enumerare a activității Dvs în domeniul Virusologiei, este, dacă vreți, un rezumat dintr-o prodigioasă activitate socio-profesională, care ne îndreptățește să vă acordăm Titlul de Doctor Honoris Causa, apreciindu-vă nu numai rezultatele în profesie ci și calitățile umane.

Permiteți-ne să vă considerăm un prieten al școlii medicale ieșene și să nutrim speranța că veți reveni cu plăcere la Iași, într-o comunitate academică veche de 142 de ani, care cultivă valoarea reală și își onorează tradițiile.