Rectorul prestigioasei universități Semmelweis va deveni DHC al UMF Iași

nov. 18, 2022 | @ Academic | 0 comentarii

Prof. univ. dr. Béla Merkely, rectorul Universității Semmelweis din Budapesta, va primi titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași. Ceremonia de acordare a titlului va avea loc sâmbătă, 26 noiembrie, la ora 10.00, în Aula Centrului de Simulare „Prof. Univ. dr. Cristian Dragomir”.

Prof. univ. dr. Béla Merkely este o personalitate proeminentă a lumii medicale internaționale în domeniul cardiologiei intervenționale. Cercetător de top și model pentru generații de studenți, profesorul Merkely s-a remarcat și prin viziunea modernă cu care a trasat politicile de dezvoltare ale universității Semmelweiss, îmbinând tradiția de 250 de ani a Universității, cu strategia realizării unei reforme globale în domeniile educației, cercetării și sănătății.

„Este o onoare să-l primim în familia academică a UMF Iași pe domnul prof. univ. dr. Béla Merkely, o personalitate complexă, cu realizări extraordinare atât în calitate de clinician, cât și de cercetător și profesor. Domnia sa este rectorul celei mai vechi universități de științe medicale din Ungaria – Universitatea Semmelweis, care este pentru noi un model de reformă curriculară, universitate care pune accentul pe formarea medicală orientată spre practică, pe adaptarea continuă la cele mai complexe schimbări și provocări în sănătate și în învățământul superior și pe extinderea relaţiilor internaţionale, a numărului de studenţi şi de cursuri”, a declarat prof univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

Prof. univ. dr. Bela Merkely este o figură de top în tratarea infarctului miocardic și, în calitate de fondator al programului maghiar de inimă artificială, a transformat Ungaria în lider mondial în transplantul de inimă pentru adulți. Cele mai importante realizări științifice ale sale sunt în cardiologiai intervenționale, tratamentul ne-farmaceutic al insuficienței cardiace,  imagistică invazivă și neinvazivă în insuficiența cardiacă, aritmii și investigații clinice acute ale mecanismelor aritmiilor, factori endogeni vaso-activi, aritmogeni. A scris peste 1000 de articole internaționale și naționale și este autorul și coautorul a cinci cărți, 48 de capitole de carte, a contribuit la 22 de capitole de manuale universitare și la două manuale universitare. Din 1994, a participat la numeroase granturi de cercetare. Eforturile sale prolifice de cercetare sunt indicate de remarcabilul indice H personal de 61.

Din 2018, este rectorul Universității Semmelweis, una dintre cele mai respectate instituţii de învăţământ medical din Europa, cu şase facultăţi şi programe de studii în trei limbi: maghiară, engleză şi germană. Pe lângă predare, instituţia este cel mai mare furnizor de servicii de sănătate din Ungaria, deţinând clinicile proprii universitare.