UMF Iași obține finanțare pentru proiectul „O șansă la studenție” prin programul „Primul student din familie”

sept. 23, 2024 | @ Studenti | 0 comentarii

 

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF Iași) a obținut o finanțare în valoare totală eligibilă de 7.941.865,15 lei pentru implementarea proiectului „UMF Iași – O șansă la studenție”, parte a programului „Primul student din familie” – Regiuni mai puțin dezvoltate, finanțat prin Programul Educație și Ocupare 2021-2027. Dintre aceștia, 7.680.815,05 lei reprezintă asistență financiară nerambursabilă, iar 261.050,10 lei este contribuția proprie a universității.

Proiectul, desfășurat sub coordonarea Prorectorului prof. univ. dr. Ionela Lăcrămioara Șerban, are drept obiectiv principal reducerea abandonului școlar în rândul tinerilor din medii defavorizate, oferindu-le oportunitatea de a-și continua studiile în învățământul superior. Grupul țintă este format din 352 de elevi și studenți, dintre care 162 de elevi și absolvenți fără bacalaureat și 190 de studenți care sunt primii din familia lor care acced la studii universitare.

Proiectul este realizat în parteneriat cu Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTIPEN, Asociația „PRO RURALIS” Iași, și Colegiul Național „Ștefan cel Mare” din Târgu Neamț.

Grupul țintă și obiectivele proiectului

Proiectul se adresează unui grup țintă de 352 de copii și tineri, astfel:

  • 162 elevi și absolvenți (46% din grupul țintă) vor beneficia de programe de sprijin pentru promovarea examenului de bacalaureat și facilitarea tranziției către învățământul superior. Aceștia provin din regiuni mai puțin dezvoltate (NE și SE) și din medii defavorizate.
  • 190 de studenți (54% din grupul țintă).

Dintre care:

  • minim 134 (70,52%) cu părinți fără studii superioare, beneficiari ai unui program integrat de prevenire și combatere a abandonului universitar
  • 32 elevi/absolvenți și studenți din grupul tinta total sunt de etnie rromă
  • 332 elevi/absolvenți și studenți rămași în sistemul de educație sau și-au îmbunătățit nivelul de educație prin finalizarea cu succes a programului integrat din cadrul proiectului
  • 20 elevi/absolvenți și studenți de etnie rromă  rămași în sistemul de educație sau și-au îmbunătățit nivelul de educație prin finalizarea cu succes a programului integrat din cadrul proiectului

Măsurile-cheie ale proiectului

Pe parcursul celor doi ani de implementare, proiectul își propune să îndeplinească următoarele trei măsuri-cheie:

  • Măsuri de tip „punte” pentru a facilita tranziția de la liceu la universitate pentru 162 de elevi prin programe remediale și consiliere. Aceștia vor beneficia de subvenții totale de 874.800 lei, premii de 22.200 lei și echipamente electronice, precum tablete.
  • Măsuri de prevenire a abandonului universitar pemtru 190 studenți proveniți din medii și grupuri defavorizate prin acordarea de sprijin financiar și resurse. Se vor oferi subvenții totale de 752.400 lei și premii în valoare de 133.000 lei.
  • Accesibilizarea învățământului superior pentru studenții cu dizabilități, prin achiziționarea de echipamente IT și dezvoltarea unor instrumente educaționale accesibile, incluzând: rampe pentru persoane cu dizabilități, echipamente optice, calculatoare și un pachet de accesibilitate pentru site-ul universității, bazat pe AI Assistant.

Prin aceste măsuri, UMF Iași își consolidează angajamentul de a sprijini tinerii din medii defavorizate și de a oferi acces egal la educație, contribuind astfel la dezvoltarea unui sistem educațional incluziv și performant.