Schimbări la concursul de rezidențiat: punctajul minim de promovare este de 65% din punctajul maxim realizat la nivel național

oct. 10, 2023 | @ Academic | 0 comentarii

Ministerul Sănătății a publicat în Monitorul Oficial „Metodologia pentru desfășurarea concursului de admitere în rezidențiat pe loc și pe post în medicină, medicină dentară și farmacie, sesiunea 19 noiembrie 2023”. Concursul se desfășoară în centrele universitare București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara.

Înscrierile se fac prin direcțiile de sănătate publică din fiecare județ și a municipiului București sau prin ministerele cu rețea sanitară proprie, după următorul calendar:

11-24 octombrie – depunerea dosarelor de înscriere, în zilele de luni până joi, între orele 9:00-16:00 și vinerea între orele 9:00-14:00. Dosarele de concurs pot fi transmise și prin poștă sau servicii de curierat, în aceeași perioadă.

Față de anii precedenți, când alegerea unui loc sau post era condiționată de un punctaj minim de promovare de 60% din punctajul maxim realizat la nivel național, începând din acest an punctajul minim a crescut la 65%.

Concursul începe la ora 9.00 și se desfășoară sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, identice pentru toate centrele universitare în care se organizează concursul, pe o durată de 4 ore.

Ocuparea locurilor/posturilor în specialitate se face în ordinea punctajului de promovare obținut, în limita locurilor/posturilor publicate la concurs, alcătuindu-se o singură clasificare națională pentru fiecare domeniu.

„Rezidențiatul este, până la urmă, un concurs de maturitate, și sunt convins că absolvenții noștri îl vor trece cu brio. Îi sfătuiesc să lase emoțiile deoparte, să aibă încredere în ei, astfel încât să fructifice la maxim cunoștințele acumulate în timpul facultății. Le urez mult succes!”, a transmis prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași.

Tematica și bibliografia

Simularea concursului de rezidențiat la UMF Iași

La cea de a doua ediție din acest an a Simulării Concursului de Rezidențiat la Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” Iași, care va avea loc sâmbătă, 14 octombrie 2023, s-au înscris  393 de candidați pentru domeniul Medicină și 94 de candidați pentru Medicină Dentară. Pentru această sesiune au fost alocate 12 amfiteatre din Universitate.

Societățile studențești (SSMI, SSSI, SSFI), cu sprijinul Universității de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa”, Iași organizează simularea concursului de intrare în rezidențiat pe post și rezidențiat pe loc în domeniul medicină generală, medicină dentară și farmacie de două ori pe an, pe baza unei programări agreate de către studenții anului VI, studenții voluntari și cadrele didactice.

Intrarea în sală a candidaților se va face în intervalul  8.00 – 8.20, numai pe baza buletinului/cărţii de identitate sau a paşaportului în termen de valabilitate, documente care vor sta pe masa candidatului tot timpul concursului pentru a putea fi reverificate. Cei fără un astfel de document valabil, nu vor fi primiţi în sala de concurs. În prezenţa tuturor candidaţilor, şefii de sală vor citi instrucţiunile privind modul de desfăşurare a concursului în intervalul orar 8.20 – 8.35. Subiectele vor fi deschise la ora 9.00.

Teza durează 4 ore, iar rezultatele se centralizează și ordonează în ordinea descrescătoare a punctajului, în lista finală fiind eliminate datele de identificare (nume, prenume), clasamentul ăcându-se numai în funcție de codul de înscriere al studenților care s-au înscris la simulare.

„Este un exercițiu extrem de util, care oferă studenților din anul VI oportunitatea de a-și testa cunoștințele și de a se familiariza cu atmosfera concursului de rezidențiat”, a declarat prof. univ. dr. Luminița Smaranda Iancu, Prorector Studii postuniversitare și formare profesională continuă.