Săptămâna diversității la UMF Iași: Trilogie feminină
Săptămâna diversității la UMF Iași continuă miercuri, 17 mai, de la ora 14.00, în Aula „George Emil Palade”, cu trei prelegeri: „Când femeile joacă teatru”, „Scriitoare basarabence la «Însemnări ieșene»” și „Marele Război în opera Hortensiei Papadat-Bengescu – romanul «Balaurul»”.
Discriminarea de gen în lumea teatrului este subiectul primei prelegeri, susținute de conf. univ. dr Oltița Cîntic, director artistic al Teatrului „Luceafărul”. „Prelegerea mea va conține referiri la discriminările de gen din artele spectacolului de-a lungul vremii, atât în ceea ce privește numărul rolurilor feminine din dramaturgia universală, cât și restricțiile de natură istorică și de mentalitate impuse actrițelor care doreau să urce în lumina reflectoarelor. Partituri încă interzise artistelor de teatru, travestiul ca modalitate de inversare de gen, diferențe statistice evidente actori/ actrițe și, în general, în interiorul profesiunilor artistice sunt câteva din liniile principale.”, a precizat conf. univ. dr. Oltița Cîntic.
Cea de a doua prelegere a „Trilogiei feminine” aduce în prim plan două scriitoare basarabence, Magda Isanos și Olga Vrabie, care au colaborat cu prestigioasa revistă „Însemnări ieșene”, înființată de Grigore Y. Popa, Mihai Sadoveanu și George Topîrceanu. „Declanșat timid în cultura românească la sfârșitul secolului al 19, înaintând ceva mai îndrăzneț în interbelic, tratat cu multiple circumspecții și ironii, feminismul va constitui un acerb teren de dezbateri, convertind-se într-o mișcare nouă, cu o forță uluitoare, care se va resimți în toate domeniile socio-culturale, inclusiv, în literatură. Sunt de reținut cazurile a două scriitoare basarabence, Magda Isanos și Olga Vrabie, ambele extrem de feminine ca structură, care au înțeles feminismul în interbelic nu doar ca pe o revendicare la dreptul de vot, ci, înainte de toate ca pe o șansă de emancipare pe mai multe dimensiuni, accesul la educație, știință, literatură. Momentul de succes al Magdei Isanos l-a constituit colaborarea cu «Însemnările ieșene», după ce Mihai Codreanu a recomandat-o în cadrul adunării organizate de «Însemnările ieşene». Avându-l ca îndrumător pe Mihail Sadoveanu, grupul consacratei reviste cuprindea cei mai de seamă oameni ai Iaşului, iar consimțământul acestora i-au oferit tinerei Magda o victorie răsunătoare la public. Olga Vrabie a cultivat, ca şi Magda Isanos o lirică feministă, marcată de proiecții fantasmagorice, publicându-și primele versuri în revista «Însemnări ieșene», a punctat conf. univ. dr. Diana Vrabie, cadru didactic al Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți și muzeograf în cadrul Muzeului Național al Literaturii Române, care va vorbi miercuri despre cele două scriitoare.
A treia parte a evenimentului este prelegerea despre scriitoarea Hortensia Papadat Bengescu, care se leagă de vernisajul expoziției foto-documentare care va avea loc în aceeași zi, de la ora 16.00, în Muzeul de Istorie a Medicinei. Mihaela Damian, muzeograf la Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galați, va vorbi „despre activitatea scriitoarei ca infirmieră voluntară în Primul Război Mondial și despre romanul «Balaurul» – expresia literară a acestei experiențe. În cadrul vernisajului, voi prezenta exponatele – ce aparțin muzeelor din Galați și Tecuci, voi aminti despre albumul dedicat scriitoarei, publicat la Editura Muzeului de Istorie din Galați, cu titlul «Hortensia Papadat-Bengescu în oglinda timpului», și voi aborda chestiunea tematicii bolii și a omului bolnav în opera sa, plecând de la statutul său de persoană suferindă, confruntată cu experiența proprie a durerii și a chinurilor provocate de aceasta.”