Raport asupra Admiterii din 25 iulie 2021 la UMF Iași

iul. 29, 2021 | @ Academic | 0 comentarii

Numărul de locuri și organizarea examenului de admitere pe locuri bugetate și pe locuri cu taxă în lei

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași a organizat, în data de 25 iulie 2021, concurs de admitere la specializările: Medicină (durata studiilor 6 ani), Medicină Dentară (durata studiilor 6 ani), Farmacie (durata studiilor 5 ani), Asistență Medicală Generală (durata studiilor 4 ani), Nutriție și Dietetică (durata studiilor 3 ani), Balneo-fiziokinetoterapie și recuperare (durata studiilor 3 ani), Tehnică Dentară (durata studiilor 3 ani), Asistență de Profilaxie Stomatologică (durata studiilor 3 ani) și Bioinginerie (durata studiilor 4 ani).

Candidații au concurat pe 791 locuri bugetate, distribuite astfel: 304 la Medicină, 62 la Asistență Medicală Generală, 9 la Nutriție și Dietetică, 90 la Medicină Dentară, 27 la Tehnică Dentară, 8 la Asistență de Profilaxie Stomatologică, 90 la Farmacie, 71 la Balneo-fiziokinetoterapie și recuperare și 74 la Bioinginerie.

Dintre locurile fără taxă, au fost repartizate candidaților care au absolvit licee din mediul rural 40 locuri (9 – Medicină, 6 – Asistență Medicală Generală, 3 – Nutriție și Dietetică, 4 – Medicină Dentară,  7 – Tehnică Dentară, 3 – Asistență de Profilaxie Stomatologică, 6 – Farmacie, Balneofiziokinetoterapie și recuperare – 2 ), 10 locuri absolvenților de liceu care provin din sistemul de protecție socială (2 – Medicină, 2 – Asistență Medicală Generală, 1 – Nutriție și Dietetică, 1 – Medicină Dentară, 1 – Tehnică Dentară, 1 – Asistență de Profilaxie Stomatologică, 2 – Specializarea Balneo-fiziokinetoterapie și Recuperare), 6 locuri pentru rromi (3 – Medicină, 1 – Asistență Medicală Generală, Tehnică Dentară, 1 – Farmacie) și 44 de locuri pentru românii de pretutindeni (2 – Medicină, 5 – Medicină Dentară, 28 – Farmacie, 4 – Bioinginerie,  5 – Balneo-fiziokinetoterapie și recuperare) și 44 de locuri pentru românii de pretutindeni (2 – Medicină, 5 – Medicină Dentară,  28 – Farmacie, 5 – Balneo-fiziokinetoterapie și recuperare și 4 – Bioinginerie)

De asemenea, au mai fost 35 de locuri cu taxă în lei pentru a II-a facultate, repartizate astfel: 10 – Medicină, 7 – Asistență Medicală Generală, 2 – Nutriție și dietetică, 5 – Medicină Dentară, 2- Tehnică Dentară, 2 – Asistență de profilaxie stomatologică, 5 – Farmacie, 2 – Bioinginerie, 2 – Balneofiziokinetoterapie și recuperare.

Numărul de locuri cu taxă în lei este de 593, repartizate astfel: 188 la Medicină, 122 la Asistență Medicală Generală, 35 la Nutriție și Dietetică, 65 la Medicină Dentară, 16 la Asistență de Profilaxie Stomatologică, 43 la Tehnică Dentară, 75la Farmacie, 38 la Balneofiziokinetoterapie și recuperare și 11 la Bioinginerie.

Înscrierile au avut loc în perioada 1 iunie – 18 iulie 2021, exclusiv online, pe o platformă a Universității special creată în acest scop, iar concursul de admitere a avut loc duminică, 25 iulie 2020, sub forma unui test grilă, cu durata de trei ore.

Disciplinele de concurs:

– Medicină și Medicină Dentară – Biologie clasa a XI-a (Anatomia și Fiziologia omului) – obligatoriu și Chimie organică sau Fizică – la alegere.

– Farmacie: Chimie organică – obligatoriu și Biologie vegetală sau Biologie clasa a XI-a la alegere.

– Asistență Medicală Generală, Asistență de Profilaxie Stomatologică, Tehnică Dentară, Nutriție și Dietetică – la alegere între Biologie clasa a XI-a sau Chimie organică.

– Balneo-fiziokinetoterapie și recuperare – Biologie clasa a XI-a

– Bioinginerie – la alegere între Matematică sau Biologie clasa a XI-a

Ierarhizarea candidaților s-a făcut în ordinea descrescătoare a mediei, în care o pondere de 90% a avut-o nota obținută la testul grilă, iar 10% media de la bacalaureat.

Ponderea subiectelor la prima vedere:

– Specializarea Medicină: 50%

– Specializarea Medicină dentară: 50%

– Specializarea Asistență medicală generală: 30%

– Specializarea Nutriție și dietetică: 30%

– Specializarea Asistență de profilaxie stomatologică: 10%

– Specializarea Tehnică dentară: 30%

– Specializarea Farmacie: 10%

– Specializarea Bioinginerie: 10%

– Specializarea Balneo-fiziokinetoterapie și recuperare: 10%

Cea mai mare concurență din țară la Medicină

La Medicină au fost 1177 de candidați (concurență de  3,87% pe loc bugetat , față de 4,22/loc bugetat, anul trecut), la Asistență Medicală Generală –  296 (concurență de 4,77/loc bugetat, față de 5.57 /loc bugetat anul trecut), la Nutriție și Dietetică –  58 (concurență de 6,44, față de 5.00/loc bugetat anul trecut), la Medicină Dentară – 345 (concurență de 3,83 , față de 3.21/loc bugetat anul trecut), la Asistență de Profilaxie Stomatologică –  11 (concurență de 1,38, față de 0.89/loc bugetat anul trecut), Tehnică Dentară – 78 (concurență de 3,04, față de 2.60 /loc bugetat anul trecut), la Farmacie –  45 (concurență de 0,50 , față de 0.77/loc bugetat anul trecut), la Bioinginerie –  87 (concurență de 1,18  1.52/loc bugetat), iar la Balneo-fiziokinetoterapie şi recuperare – 125 (concurență de 1,76, față de 2.36/loc bugetat anul trecut). Total înscriși: 2226.

Deşi, faţă de anul precedent, numărul celor care s-au înscris la examenul de bacalaureat a fost, la nivel naţional, cu 22.000 de elevi mai puţin, cifra de concurenţă la Universitatea de Medicină şi Farmacie a suferit minime diminuări faţă de concurenţa pe loc de anul trecut, când au fost 4,22 de candidaţi pe loc. Anul acesta concurenţa a fost de 3,87 de candidaţi pe un loc, dar Facultatea de Medicină din cadrul UMF Iași a avut, din nou,  cea mare concurență pe țară. De asemenea, comparativ cu anul trecut, a crescut și concurența la specializările Medicină Dentară și Tehnică Dentară. „Din păcate, în continuare asistăm la un trend descendent al numărului de înscriși la Facultatea de Farmacie. Sper să găsim soluții de a atrage tinerii spre această facultate, pentru că țara are nevoie de profesioniști din domeniul medicamentului” , a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași.

Cei 2226 de tineri au susținut testul grilă în 86 de săli și amfiteatre, atât încorpurile de clădire ale UMF Iași, cât și înlocații ale altor universități ieșene.De asemenea, un număr impresionat de cadre didactice și auxiliare – aproximativ 600, au participat la procesul de admitere. „Condițiile pe care le-am creat pentru ca acest concurs să se desfășoare în siguranță i-au ajutat pe candidați să se simtă confortabil și să se concentreze la rezolvarea grilelor”, a mai subliniat prof. univ. Dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

Confirmarea locului și înscrierea la facultate

Candidații admiși pe locuri fără taxă trebuie să confirme în scris locul, până la data de 06 august 2021, prin completarea fișei de înscriere, semnarea contractului de studii și achitarea taxei de înmatriculare.

Candidații admiși pe locuri cu taxă trebuie să confirme în scris locul, până la data de 06 august 2021, prin depunerea documentelor menţionate mai sus şi dovada achitării a 1/3 din valoarea taxei de şcolarizare.

Candidații care pot opta în funcție de opțiunile exprimate la înscriere

Începând cu joi, 29.07.2021, candidați care pot opta în funcție de opțiunile exprimate la înscriere (în limita locurilor rămase disponibile) vor completa și transmite cererea la decanatul unde au fost repartizați, în funcție de opțiunile exprimate, până pe 30 iulie 2021.

Cererea va fi transmisă la decanatul facultății:

Facultatea de Medicină Dentară (e-mail: medden_decanat@mail.umfiasi.ro)

Facultatea de Farmacie (e-mail: secretariat-farmacie@umfiasi.ro)

Facultatea de Bioinginerie Medicală (e-mail: bioinginerie@umfiasi.ro)

Cerere tipizată

Lista candidati care pot opta pentru Tehnica Dentara

Lista candidati care pot opta pe Asistenta de Profilaxie Stomatologica

Lista candidati care pot opta pe Farmacie

Lista candidati care pot opta pe Bioinginerie

Lista candidati care pot opta pe Balbeofiziokinetoterapie si recuperare

Cuantum taxe de școlarizare / an:

Medicină, Medicină dentară: 8500 lei

Farmacie: 7500 lei

Asistență medicală generală, Bioinginerie: 5500 lei

Nutriție și dietetică, Tehnică dentară, Asistență de profilaxie stomatologică, Balneofiziokinetoterapie și recuperare: 4000 lei