Pregătiri intense pentru Maratonul de vaccinare

mai 13, 2021 | @ Presa | 0 comentarii

Mai sunt câteva zile până se va da startul Maratonului de Vaccinare organizat de Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași. Orice persoană care a împlinit 16 ani poate veni la UMF Iași (str. Universității, nr. 16) doar cu actul de identitate, fără programare, începând cu data de vineri, 14 mai, de la ora 16.00, până luni, 17 mai, ora 8.00 și va fi vaccinată cu prima doză de vaccin Pfizer. Rapelul se va asigura la 21 de zile de la prima doză, în weekendul  4-6 iunie. Pentru minori este necesar un acord scris al unui părinte sau tutore legal.

Aproape o mie de voluntari (studenți, medici, asistenți medicali și personal administrativ)  vor participa la această acțiune susținută și promovată de celelalte universități ieșene (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași), instituții de cultură, Inspectoratul Școlar Județean Iași, Primărie, prefectură sau companii private de prestigiu, precum Amazon Iași, Wink, Centric, Iulius Group, Antibiotice SA.

Pe parcursul celor trei zile de maraton, între orele 14.00– 15.00 și 18.00 – 19.00, vor avea loc pe Esplanda Universității și recitaluri instrumentale, concerte corale, momente coregrafice și piese de teatru, sub egida Ateneului Național Iași.

 „Suntem bucuroși că inițiativa noastră este susținută și promovată de autorități, instituții de învățământ și de cultură, că s-au implicat și ne-au ajutat ca invitația noastră la vaccinare să aibă un ecou amplu în rândul populației. Mobilizarea a fost exemplară, cadrele didatice, studenții și personalul administrativ au răspuns prompt apelului nostru la voluntariat pentru această acțiune, astfel încât suntem pregătiți să primim în casa noastră pe oricine dorește să se vaccineze. Cu toții vrem să ne întoarcem la o viață normală, dar ca să învingem pandemia trebuie să ne vaccinăm într-un număr cât mai mare”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

„Administrarea vaccinului induce o imunitate care este de zece ori mai eficientă decât infecția naturală. Din acest motiv, vaccinul este singura noastră modalitate de răspuns la această pandemie. Pandemia este în acest moment o partidă de șah pe care o jucăm cu virusul. Noi putem să producem imunizarea cât mai rapidă și cât mai eficientă, iar virusul va produce variante care sunt din ce în ce mai patogene, din ce în ce mai transmisibile, care pot evolua într-un mod absolut surprinzător. Din acest motiv este absolut necesar să producem imunitatea unui număr foarte mare de persoane, într-un timp foarte scurt, prin vaccin. Avem opțiunea de a răspunde acestor campanii de vaccinare sau, dacă nu, avem opțiunea de a continua epidemia, toate restricțiile, de a păstra toate lucrurile pe care în momentul de față nu le acceptăm cu foarte mare ușurință, pentru că în această partidă de șah pe care o jucăm cu virusul nu este posibilă remiza. Așa încât vă rog să participați în număr cât mai mare la maratonul de vaccinare al UMF Iași”, a transmis, într-un mesaj de susținere a maratonului de vaccinare, prof. univ. dr. Cristian Apetrei, profesor de Boli Infecțioase și Microbiologie la Facultatea de Medicină, Universitatea din Pittsburgh.

Maratonul vaccinării, în cifre

de fluxuri de vaccinare

de medici

de asistenți medicali

de registratori

de studenți

de medici, specializarea Medicină de Urgență și ATI

de angajați UMF Iași (personal administrativ)

Mesajul prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, Rectorul UMF Iași

Informații pentru cei care vor dori să se vaccineze în cadrul Maratonului:

  • Pentru a fi redirecționat către un flux de vaccinare, vă rugăm să vă prezentați la INFOPOINT.
  • Vă rugăm să vă prezentați cu actul de identitate.
  • Vă rugăm să respectați regulile sanitare în vigoare: mască și distanțare socială.
  • După efectuarea vaccinării, timp de 15 minute veți sta în zona post-vaccinare. Apoi vi se va elibera certificatul de vaccinare.
  • Evenimentul este organizat pentru vaccinare cu prima doză de ser Pfizer. În situații particulare, în care sunteți la 21 de zile de la prima doză efectuată cu Pfizer, puteți obține rapelul cu condiția prezentării la punctul de vaccinare a certificatului de vaccinare cu prima doză (Pfizer).
  • În cazul în care aveți reacții adverse în 24-48 h de la administrarea vaccinului vă rugăm să vă adresați medicului de familie sau serviciului de urgență în funcție de gravitatea situației.

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași a organizat pentru dumneavoastră un call-center: +40.750.690.819

Maratonul de vaccinare este organizat de UMF Iași, în parteneriat cu Direcția de Sănătate Publică Iași, Colegiul Medicilor Iași, Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, filiala Iași (OAMGMAMR Iași), Prefectura Iași, Primăria Iași, Consiliul Județean Iași și Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

Vezi clipul oficial al evenimentului (realizat de o echipă de studenți ai Universității  Naționale de Arte George Enescu”, coordonată de lector univ.dr. Lavinia German, în colaborare cu Alex Grigoraș, director of photography; „actorii” sunt medici rezidenți ATI, de la Institutul Regional de Oncologie Iași).

Vezi pagina de Facebook a evenimentului