Loc de rugăciune și meditație pentru studenții UMF Iași: Capela „Sfântul Apostol și Evanghelist Luca”

feb. 16, 2023 | @ Studenti | 0 comentarii

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa ” a inaugurat un locaș de cult pentru întreaga comunitate academică ortodoxă a UMF Iași. Miercuri, 15 februarie, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de preoți, a sfințit Capela „Sfântul Apostol și Evanghelist Luca”. La slujba de sfințire au participat atât studenți – mulți dintre aceștia membri ai Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR),  cât și cadre didactice ale Universității.

Am dorit să finalizăm acest locaș deoarece considerăm că, fiind aproape de cei în suferință, avem nevoie și de momente de reculegere atunci când ne gândim la eficiența și eficacitatea tratamentelor pe care le administrăm. Însă aceste tratamente au nevoie și de un mesaj spiritual.”, a subliniat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași, care a primit, din partea IPS Teofan, distincția „Crucea Moldavă” pentru mireni, în semn de recunoștință pentru efortul depus la zidirea Capelei universitare.

„Un gând mai vechi al Universității de Medicină și al Mitropoliei a prins contur, iată, în ultima vreme și am ajuns în ziua în care L-am rugat pe Dumnezeu să binecuvânteze acest loc pentru a fi spațiu de rugăciune și de meditație. De rugăciune – duminica sau în sărbători când va fi aici Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, iar apoi în timpul săptămânii, spațiul să fie deschis pentru cei care vor trece prin această instituție și vor simți poate nevoia pentru câteva clipe de reculegere într-un spațiu frumos, cu arhitectură armonioasă, cu cele câteva icoane care pot să-l inspire pe om în momente de bucurie sau în momente de întristare.”, a declarat Părintele Mitropolit Teofan, la finalul slujbei.

Locașul de cult  a fost ridicat între anii 2021-2022 în incinta Centrului de Simulare „Prof. Univ. Dr. Cristian Dragomir” al UMF Iași, însă proiectul este prevăzut încă din 1999, de la momentul elaborării studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic (2000-2001). La momentul finalizării structurii de rezistență (perioada 2008-2010), a compartimentărilor interioare și a sistemelor de închidere la exterior, prin grija actualului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, Sfinția Sa, Preafericitul Daniel, a fost sfinţit amplasamentul actualei Capele.

Capela are o formă circulară în plan cu raza de 3,30m și are o suprafață utilă de 31 mp. Prin amenajare a fost realizată catapeteasma din lemn de tei și pardoseli și strane, din lemn de  stejar masiv. S-a delimitat altarul de restul spațiului printr-o solee situată mai sus faţă de cota pardoselii finite. S-a executat pictura iconostasului, aceasta operă sculptată fiind îmbogățită de frumuseţea icoanelor înfățișând Nașterea Maicii Domnului, Buna Vestire, Învierea Domnului, Pogorârea Sfântului Duh, Adormirea Maicii Domnului, Sfânta Treime, Maica Domnului cu Pruncul. Complexul a fost dodat, de asemenea, cu obiecte de cult  religioase, odoare sfinte bisericeşti (anaforniță, acoperământ, evanghelie, candele, sfinte vase, sfeșnic, cădelniță, chivot, linguriţă, potir, veșminte preoțești).