Lansarea proiectului LIVE(RO)3 Plan Strategic Integrat: Dezvoltare, Monitorizare și Control al Calității în Screeningul Bolilor Hepatice Cronice

apr. 4, 2024 | @ Presa | 0 comentarii

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași participă, în calitate de partener, în cadrul proiectului „LIVE(RO)3 Plan Strategic Integrat: Dezvoltare, Monitorizare și Control al Calității în Screeningul Bolilor Hepatice Cronice”, COD SMIS 317713. Proiectul este finanțat în cadrul Programului Operațional Sănătate (POS), Prioritatea 1: Creșterea calității serviciilor de asistență medicală primară, comunitară, a serviciilor oferite în regim ambulatoriu și îmbunătățirea și consolidarea serviciilor preventive. Durata proiectului este de 40 de luni, iar valoarea acestuia este de 15.883.859,80 de lei.

Beneficiarul/solicitantul proiectului este Institutul Clinic Fundeni, în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași și cu  Institutul Național de Sănătate Publică.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă implementarea în condiții de eficacitate și eficiență a programului de screening pentru boli hepatice cronice în România prin dezvoltarea și implementarea unui cadru metodologic standardizat și actualizat.

Concret, proiectul își propune revizuirea și modernizarea structurii metodologice a programului de screening al bolilor hepatice cronice în România, dezvoltarea competențelor personalului medical  implicat în implementarea programului de screening, creșterea conștientizării gravității și efectelor bolilor hepatice cronice, promovarea medicinei bazate pe dovezi, dezvoltarea și implementarea unui sistem eficient de monitorizare a datelor din programul de screening al populației pentru hepatite virale B/C/D, boala hepatica steatozică asociată disfuncției metabolice (MASLD) și boala hepatică alcoolică în România.

LIVE(RO)3 vine în continuarea proiectelor „LIVE(RO)1- Formarea personalului medical din România pentru screeningul populațional al infecțiilor cronice cu virusuri hepatice B/C/D, POCU/308/4/9/120640” și „LIVE(RO) 2 – EST Program regional integrat de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic și direcționare către tratament al pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatice B/D și C din regiunile Nord-Est și Sud-Est”, implementate cu succes de Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași.