„Journées de la Francophonie” la UMF Iași

mart. 24, 2021 | @ Academic | 0 comentarii

Clic pentru a deschide afișul evenimentului

„Journées de la Francophonie” este un eveniment devenit tradiție la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași. În acest an, din cauza contextului epidemiologic, evenimentul se va desfășura online vineri, 26 martie 2021, pe Zoom,  Facebook și  YouTube.

UMF Iași este un important pol al francofoniei în România, cu peste 1200 de studenți care studiază la liniile de predare în limba franceză. Universitatea noastră este membru titular al Agenției Universitare a Francofoniei, asociație internațională care reunește 990 de instituții de învăţământ superior şi de cercetare din toată lumea, iar de-a lungul anilor, mulți absolvenți au devenit ambasadorii UMF Iași în toată lumea, inclusiv în Franța. De asemenea, am fost prima universitate din Europa Centrală și de Est care a semnat un parteneriat cu UNESS International, în urma căruia studenții noștri au acces la platforma digitală de antrenament pentru examenul de  intrare în internat din Franța. Sărbătorim, așadar, Zilele  Francofoniei  în familie, alături de prietenii noștri din cele 88 de state și guverne, membre ale Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF)”, a precizat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași.

Invitați de onoare ai evenimentului de vineri  sunt prof. univ. dr. Sorin Cîmpeanu, ministru al Educației și președintele Agenției Universitare a Francofoniei, doamna  Laurence Auer, ambasador al Franței în România și domnul Mohamed Ketata, directorul Biroului pentru Europa Centrală și Orientală al AUF. Programul cuprinde și alocuțiunile domnului Olivier Palombi și a doamnei  Nathalie Chhun, reprezentanți  UNESS International, care vor face o scurtă prezentare a parteneriatului încheiat anul trecut cu UMF Iași.

20 martie – Ziua Internaţională a Francofoniei

Termenul francofonie a apărut spre sfârşitul secolului al XIX-lea pentru a descrie ţările şi persoanele vorbitoare de limbă franceză. Dobândeşte semnificaţia cunoscută până astăzi, când, câteva decenii mai târziu, francofonii realizează existenţa unui spaţiu lingvistic propice schimburilor culturale. Oamenii de litere au fost la originea acestei mişcări. Un demers oarecum natural având în vedere semnificaţia limbii franceze pentru patrimoniul lingvistic universal. Nucleul interguvernamental al Francofoniei a fost creat la 20 martie 1970, dată care este celebrată în fiecare an drept  Ziua Internaţională a Francofoniei. Organizaţia Internaţională a Francofoniei reuneşte state şi guverne de pe cinci continente care au în comun afinitatea pentru limba franceză.

Programul complet al manifestării, AICI