Inaugurarea Institutului Confucius la UMF Iași
Joi, 25 aprilie, de la ora 10.30, în Aula „George Emil Palade”, a avut loc ceremonia de deschidere a Institutului Confucius din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, în prezența Excelenței Sale domnul Han Chunlin, ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Populare Chineze în România și a conducerii Universității de Științe și Tehnologie Huazhong (HUST) din Wuhan, partenerii UMF Iași în acest proiect precum și a altor oficialități naționale și locale. Moderatorul ceremoniei a fost doamna Gabriela Cuciureanu, coordonatorul Institutului Confucius din partea UMF Iași.
În cadrul festivității, au luat cuvântul domnul Han Chunlin, ambasadorul Republicii Populare Chineze în România, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași și prof. univ. dr. Ma Jianhui, prorector al HUST. De asemenea, a transmis un mesaj video și domnul Zhao Lingshan, secretar general al Fundației Chineze pentru Educație Internațională (CIEF).
„UMF Iași este prima universitate de medicină din România care deschide un institut Confucius. Activitățile desfășurate sunt culturale și educative (de predare și învățare a limbii chineze) și medicale – posibilitatea introducerii în curriculum a unui curs de medicină tradițională chineză; activități de formare de competențe profesionale în domeniul medicinei tradiționale chinezești”, a subliniat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași și președinte onorific al Institutului Confucius.
Având o contribuție esențială în procesul de internaționalizare a Universității, Institutul Confucius își propune, pe lângă dezideratele comune, să reprezinte o platformă pentru promovarea culturii chineze, să sprijine proiectele de cercetare și organizarea de manifestări culturale și științifice în colaborare cu Huazhong University.
Ca urmare a acestui parteneriat, începând cu anul universitar 2024 – 2025, curriculumul UMF Iași se va îmbogăți cu două cursuri opționale: introducere în medicina tradițională chineză și studiul limbii chineze. În cadrul Institutului Confucius vor fi oferite și cursuri de caligrafie, arta ceaiului, arta și cultura chineză și istoria medicinei tradiționale chineze.
Al cincilea institut Confucius din România
Un institut Confucius este dedicat promovării și răspândirii limbii și culturii chineze în lume (incluzând aici și medicina tradițională chineză). Primul Institut Confucius a fost deschis în Coreea de Sud, în 2004, ajungând astăzi la o rețea de peste 530 de institute în întreaga lume. Este înființat de două universități – una din țara gazdă și una din China. UMF Iași a semnat acordul de colaborare cu Huazhong University of Science and Technology (HUST) din Wuhan. Conform clasamentului Times Higher Education (THE), HUST University este în top 10 universități din China și pe poziția 209 la nivel mondial.
În România, primul Institut Confucius s-a deschis în 2007 la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Ulterior, au fost înființate alte trei institute Confucius în cadrul Universității București, Universității „Babeș Bolyai” din Cluj și Universității din Brașov.