In memoriam Prof. Univ. dr. Teodor Stamate (22.10.1952 – 18.06.2024)

iun. 19, 2024 | @ Academic | 0 comentarii

„Profesor Emerit Doctor Teodor Stamate ne-a părăsit marți, 18 iunie 2024, la vârsta de 72 de ani. Pierderea este grea, pentru întreaga comunitate academică ieșeană (Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași, filiala Iași a Academiei de Științe Medicale).

Teodor Stamate s-a născut la 22.10.1952 în Tulcea, unde a urmat Liceul Teoretic “Spiru Haret”. A urmat cursurile Facultății  de Medicină Generală la IMF Iași în perioada 1972 – 1978. După absolvire lucrează ca intern  la Spitalul Clinic Universitar “Sf. Spiridon” și  ca medic generalist la  Dispensar Hălăucești Județul Iași. În 1983 dă concurs de secundariat  și lucrează un an ca medic secundar neurochirurgie la  Spitalul “Gh. Marinescu” București,  Clinica de Neurochirurgie, Prof. Dr. C. Arsene. În 1985 schimbă specialitatea și devine medic secundar chirurgie plastică și reconstructivă la Spitalul de Chirurgie Plastică și Reparatorie București, Prof. Dr. Agrippa Ionescu. În 1988 susține examenul de medic specialist chirurgie plastică și reconstructivă și este repartizat ă la Spitalul Clinic de Urgențe Iași, Clinica de Chirurgie Plastică, Reconstructivă și Arsuri Iași. În 1994 devine prin concurs  medic primar chi-rurgie plastică și reconstructivă.

În 1997 susține  teza de doctorat (Microchirurgia nervilor periferici) și este  confirmat Doctor în Medicină. Pe linie didactică dr. Teodor Stamate este asistent universitar la UMF Iași în perioada 1990 – 1994, șef de lucrări, conferențiar prin concurs între 1998 și 2004 și profesor universitar din 2004. Devine îndrumător de Doctorat din anul 2005 la Universitatea de Medi-cină și Farmacie “ Grigore .T. .Popa”  Iași. Primește titlul de Profesor Emerit din  Decembrie 2017. În 2022 este primit ca membru de onoare în Academia de Științe Medicale.

Cu o dorință de perfecționare continuă a urmat numeroase cursuri în țară și străinăta-te: Curs de Chirurgie Plastica Regenerativă  Roma, în  2010 și 2012, Curs de Reconstrucție mamară prin “FAT TRANSFER” Regensburg, februarie 2010,  Curs de Reconstrucție mamară  la Institutul de Senologie MILANO, 2007,  Curs de Chirurgie Estetica a Feței – Thomas Biggs, USA, 2003,  Curs chirurgia Mâinii (Dupuytren ) la Iași, 2000 , stagiu de perfecționare Clinica de Chirurgie Plastică, la Universitatea Albert Ludwig – Freiburg, 1996,  stagiu de per-fecționare Spitalul Feugrais – Rouen – Franța 1994, stagiu de perfecționare microchirurgie – Institutul European de Microchirurgie și Biomateriale – Nancy, 1992,  stagiu de perfecționare SOS Main – Clinique du Parc, Strasbourg, 1991.

A fost  un medic de excepție, un profesor talentat, creator de școală, un model pentru generațiile pe care le a îndrumat, un bun organizator al rețelei de  chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă din Moldova , împătimit de nou și de  înalt nivel de performanță medicală. Profesorul Stamate a fost înainte de toate un chirurg talentat, empatic, pasionat de frumos și  de perfecțiune,  un spirit universal, un familist devotat.

Prima sa pasiune a  rămas Chirurgia Plastică și Reconstructivă, specialitate în care a realizat peste 20.000 de operații. Cu spiritul său inventiv  a implementat 20 tehnici chirurgicale în premieră națională la Iași.

Profesorul Teodor Stamate a fost un bun manager și din această poziție a dezvoltat chirurgia plastică și reconstructivă la Iași: Șeful Secției de Chirurgie Plastică și Reconstructivă Iași 2001 – 2019; Director al Spitalului Clinic de Urgențe Iași 1997-2001, 2003 – 2006; Director adjunct Direcția de Sănătate Publică a Județului Iași 2002 – 2003. La fostul Spital de Urgențe din Iași a înființat Centrul „SOS MÂNA”. După desființarea acestui spital a refăcut clinica într-o altă locație în vechea clădire a Clinicii Dermatologice de la Spiridonie, care a fost renovată și modernizată și unde s-a înființat un centru de arși.

În cariera sa a îmbinat armonios activitatea chirurgicală cu cea de dascăl, prin cursurile efectuate în învățământul universitar și postuniversitar, îndrumând în specialitate generații  de studenți și medici rezidenți, care astăzi scriu atât de frumos despre maestru lor. A fost președinte în comisiile de primariat în chirurgie plastică, asistent universitar,  membru în comisii de Licență sau pentru obținerea titlului de doctor în medicină.

Profesorul Teodor Stamate a publicat ca unic autor 2 monografii: “Microchirurgia reconstructivă a nervilor periferici”(1988),  și  „Arsurile. Clinică și tratament.” (2002) și a scris capitole de carte în 4 tratate: Chirurgie generală (C. Pleșa) (2002), «Principii de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă» , Editura Național, București, 2005 sub redacția Prof. Dr. Lascăr Ioan , Microchirurgia Reconstructive ” Editor chefe: Pedro Bijos (2006) și  “Primary care of complex injuries of the hand & wrist”, Editor Thirry P. Dubert (2010).

Activitatea de cercetare  a profesorului Stamate a fost deosebită: 179 participări la congrese naționale și mai ales internaționale ca Invited Speaker și Chairman, 50 lucrări publicate in extenso în reviste de renume, 14 granturi de cercetare, 7 teze de doctorat finalizate.

Ca o recunoaștere a acestei  activității a fost ales în Societăți Științifice chirurgicale de prestigiu național și internațional și membru în colegiu de redacție a unor reviste recunoscute din țară și străinătate:  Chirurgia della Mano sub egida SICM, Firenze, Anale de Chirurgie Plastică, București, membru în Colegiul de redacţie al Federation of the European Societies for Surgery of the Hand (FESSH) “The hand – primary care”2002, Romanian Journal of Plastic Surgery (1996) Romanian Journal of Hand and Reconstructive Microsurgery (1994) Jurnalul Român de chirurgie Plastică (1992-1996). Paleta activităților științifice a fost încununată cu numeroase premii și distincții.

A muncit neobosit, disciplinat, contribuind, cu autoritate profesională, la dezvoltarea chirurgiei plastice, devenind pentru colaboratorii apropiați un adevărat model. Este de admirat și pentru faptul că, în ciuda profesiunii atât de solicitante și a carierei remarcabile, profesorul nu și-a neglijat familia, pe care a ocrotit-o cu drag și responsabilitate. Toți cei care l-au cunoscut: bolnavi, colegi, studenți, prieteni,  profesori îi vor păstra o vie amintire, căci într-un anumit timp al vieții lor drumurile li s-au intersectat, favorizând cunoașterea unui om deosebit,  a cărui imagine nu trebuie să fie acoperită de uitare.

Dumnezeu să-l primească în lumină!”

Prof. univ. dr. E. Târcoveanu

…………..

„Sunt onorat de a-i fi fost prieten timp de 41 de ani”

„Astăzi, 18 Iunie 2024, deplângem trecerea in neființă a celui care a fost Profesor Emerit Teodor Stamate, M.D., PhD. Este vorba numai de despărțirea noastră, a celor care l-am prețuit, de prezența sa fizică, pentru că sufletul său va rămâne, cu siguranță, alături de noi cei care l-am respectat și i-am fost prieteni.

Profesorul Stamate a fost un om cu o cultură deosebită, un profesionist de marcă, care prin experiența sa a format numeroase generatii de chirurgi plasticieni. A fost unul dintre pionierii chirurgiei plastice moderne, chirurgiei mâinii și microchirurgiei în România, și unul dintre cei care au contribuit la promovarea internațională a specialității noastre. Cu o dorință permanentă de cunoaștere și inovație, a introdus atât în România cât și inernațional numeroase tehnici originale, cu deosebire în chirurgia nervilor periferici, a plexului brahial si în traumatismele de membru superior. Toate acestea și-au găsit un loc bine meritat în publicații naționale și internaționale.

În semn de apreciere a tuturor realizărilor sale, Profesorul Stamate a devenit Profesor Emerit al Universității de Medicină din Iași și Membru de Onoare al Academiei de Științe Medicale din România.

Sunt onorat de a-i fi fost prieten timp de 41 de ani, perioadă în care am petrecut împreună clipe minunate, ne-am împărtășit experiența de viață și profesională și am călătorit împreună în toată lumea, contribuind  la recunoașterea valorilor umane și profesionale ale României.

Ne va lipsi omul Teodor Stamate, profesorul Teodor Stamate, prietenul Teodor Stamate. Este o mare pierdere pentru medicina Românească!”

Prof. Univ. Dr. Georgescu Alexandru Valentin, medic primar chirurgie plastică și reparatorie, Profesor Emerit în cadrul Universității de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca

——-

„Ne vor lipsi exigența sa, spiritul și autoritate sa, discursul cumpănit și cumpătat, discernământul analitic medical și mai presus omenia sa”

„Ilustrul profesor universitar doctor Teodor Stamate ne-a părăsit marți, 18 iunie 2024, la vârsta de 72 de ani. Pierderea este grea pentru întreaga comunitate academică ieșeană (Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” Iași) și românească.

A fost o persoană deosebită, un medic de excepție, un profesor de anvergură care a gândit și a lucrat la cel mai înalt nivel de performanță medicală.

A îndeplinit funcții de conducere manageriale: Șeful Secției de Chirurgie Plastică și Reconstructivă Iași 2001 – 2019; Director al Spitalului Clinic de Urgențe Iași 1997-2001, 2003 – 2006; Director adjunct Direcția de Sănătate Publică a Județului Iași 2002 – 2003.

În cariera sa a îmbinat armonios activitatea chirurgicală cu cea de dascăl, prin cursurile efectuate în învățământul universitar și postuniversitar, îndrumând în specialitate generații întregi de studenți și medici rezidenți.

A fost președinte în comisiile pentru obținerea titlului de medic primar în chirurgie plastică, asistent universitar sau preparator; membru în comisii de Licență sau pentru obținerea titlului de doctor în medicină.

Experiența chirurgicală a desăvârșit-o în sala de operație și la patul pacientului, în perioada 1985 – 2023 (38 de ani de practică medicală), efectuând aproximativ 25.000 intervenții chirurgicale.  A promovat peste 40 de tehnici în premieră la Iași, 19 tehnici personale și una în premieră mondială.

Competența și aptitudinile organizatorice medicale l-au propulsat în elita internațională a profesioniștilor participând la numeroase manifestări științifice și congrese ca Invited Speaker și Chairman.

A publicat cărți, tratate de specialitate, cursuri pentru studenți și medicii rezidenți; a dezvoltat proiecte de cercetare științifică medicală; a coordonat studii doctorale.

Paleta activităților științifice a fost îmbogățită cu numeroase premii și cu recunoașterea apartenenței la multe Societăți Științifice chirurgicale de prestigiu național și internațional.

A muncit neobosit, disciplinat și cu metodă, contribuind, cu autoritate profesională, la dezvoltarea chirurgiei plastice, devenind pentru colaboratorii apropiați un adevărat model de curaj și perseverență.

Ne vor lipsi exigența sa, spiritul și autoritate sa, discursul cumpănit și cumpătat, discernământul analitic medical și mai presus omenia sa.

Regretăm nespus pierderea și plecarea dintre noi a profesorului emerit doctor Teodor Stamate, al cărui nume a devenit deja simbol al Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” Iași.”

Dumnezeu să-l primească în lumină!”

Șef lucrări dr. Camelia Tamaș

——–

„Domnul Profesor a fost un reper și un vizionar în domeniul nostru”

„Cu profund regret, noi, colegii din cadrul disciplinei de Chirurgie Plastică, UMF „Grigore T. Popa” Iași, de la Spitalul „Sf. Spiridon” Iași, ne luăm rămas bun de la Domnul Prof. Univ. Dr. Teodor Stamate.

A fost un mentor și un profesionist desăvârșit, alături de care am avut onoarea să lucrăm de la începuturile carierelor noastre.

Dedicarea sa neobosită pentru meseria de chirurg plastician i-a inspirat pe toți cei care au avut privilegiul de a lucra alături de Domnia sa.

Pe lângă competențele sale chirurgicale și didactice remarcabile, Domnul Profesor a fost un reper și un vizionar în domeniul nostru. A fost autorul a numeroase lucrări științifice de referință și a participat activ la conferințe și simpozioane internaționale de renume, unde a împărtășit cu generozitate din vasta sa experiență și cunoștințe. Contribuțiile sale valoroase au avut un impact profund asupra evoluției chirurgiei plastice și reconstructive.

În aceste momente de adâncă tristețe, suntem solidari cu familia sa, căreia îi transmitem cele mai sincere condoleanțe.

Domnul Profesor va rămâne pentru totdeauna în memoria noastră colectivă.

Dumnezeu să îl odihneasca în pace!”

Colectivul Disciplinei de Chirirgie Plastica, Spitalul „Sf. Spiridon” Iași (conf. univ. dr. Mihaela Perțea, șef de lucrări dr. Camelia Tamaș, asist. univ. dr. Dan Cristian Moraru)

———-

„Era respectat și iubit pentru talentul de a îmbina rigurozitatea științifică cu o înțelegere profundă a aspectelor umane ale medicinei”

“Cu profundă tristețe ne luăm rămas bun de la Domnul Profesor Univ. Dr. Teodor Stamate, un titan al chirurgiei plastice, un om de o complexitate rar întâlnită și o sursă neîncetată de inspirație pentru toți cei care l-au cunoscut. Cariera sa remarcabilă s-a întins pe parcursul a mai bine de cinci decenii, timp în care a transformat viețile a mii de pacienți prin talentul său inegalabil și prin compasiunea sa față de cei aflați în suferință.

Pe lângă realizările sale profesionale, Prof. Univ. Dr. Teodor Stamate a fost un mentor dedicat și puternic pentru generații întregi de studenți, rezidenți și tineri specialiști. Întotdeauna dispus să împărtășească din vasta sa experiență și cunoștințe, a fost respectat și iubit pentru multe lucruri, în special pentru talentul de a îmbina rigurozitatea științifică cu o înțelegere profundă a aspectelor umane ale medicinei. Cei care au avut privilegiul de a învăța de la el își vor aminti întotdeauna nu doar despre chirurgie, ci și învățăturile despre empatie, verticalitate, integritate și dăruire.

Dincolo de activitatea didactică, de cercetare si din spital, Domnul Profesor a fost un om de o cultură vastă, un iubitor al frumosului, un om tonic și optimist, un pasionat de artă și literatură, precum și un susținător fervent al valorilor umane și sociale. Prietenii, colegii și discipolii îl vor păstra în memorie ca pe un spirit cald și generos, un partener de conversație stimulant și un suflet nobil care a știut să îmbine pasiunea pentru profesie cu o viață personală plină de sens.

Am pierdut un chirurg talentat și eminent, un profesor dedicat și un om extraordinar, dar moștenirea sa va continua să trăiască prin toți cei pe care i-a format și prin toate viețile pe care le-a schimbat. În memoria sa, ne angajăm să-i păstrăm viu spiritul de excelență și compasiune în tot ceea ce facem.

Domnul Profesor Univ. Dr. Teodor Stamate va rămâne pentru totdeauna în inimile noastre, un model de umanitate și profesionalism, un spirit liber a cărui menire pe această lume a fost să ajute și să inspire!

Dumnezeu sa îl odihnească în pace!”

Asist. univ. dr. Dan Cristian Moraru, medic specialist chirurgie plastică, estetica și microchirurgie reconstructivă

——

„Un mentor pentru noi toți”

„Pe 18 iunie și-a luat zborul dintre noi o personalitate marcantă  a Chirurgiei Plastice din România, Domnul Profesor Teodor Stamate, cel care a pus bazele chirurgiei  plastice ieșene, a format și modelat sute de rezidenți, medici specialiști și primari, a brevetat tehnici chirurgicale de anvergură, fiind un promotor al chirurgiei plastice românești la nivel internațional. Perseverența, îndârjirea, vivacitatea, perfecțiunea ne-au fost mereu insuflate de către  dumnealui, tuturor celor ce am avut ocazia să-i fim aproape. Un mentor pentru noi toți, un chirurg desăvârșit pasionat de frumos și  de perfecțiune, ne-a ghidat mereu în drumul nostru profesional. Sunt profund recunoscătoare pentru tot ce am învățat și pentru că am avut onoarea de a fi doctoranda dumnealui.

Răsfoind cărțile scrise de dumneavoastră, realizez că veți fi mereu alături de noi, iar noi vă vom păstra mereu în inimile noastre!

Drum lin printre îngeri, Domnule Profesor!”

Cu mulțumiri,

Asistent univ. dr. Angela Tecuceanu, medic specialist chirurgie plastică, estetica și microchirurgie reconstructivă

————-

„Purtați-ne mâinile în operații de acolo de sus”

Chirurgia Plastică suceveană este în doliu, astăzi purtăm haine negre în cinstea celui mai mare profesionist dintre noi, celui mai mare om și celui mai mare suflet! Suntem profund îndurerați, iar cuvintele pot părea de prisos și fără adevărata semnificație în comparație cu sentimentele noastre… Dumnezeu să vă odihnească în pace, alături de minunata dumneavoastră soție și să ne vegheați de acolo de sus! Purtați-ne mâinile în operații de acolo de sus, așa cum o făceați când eram învățăcei! Tot respectul și toată stima, din partea unui umil învățăcel!

Dr. Clara Ibănescu, medic specialist chirurgie plastică, estetica și microchirurgie reconstructivă

………..

„A revoluționat chirurgia plastică”

„Domnul profesor Stamate nu poate muri, el e cu noi, mereu, pentru că îngerii nu mor niciodată! A salvat și readus bucuria miilor de pacienți, a revoluționat chirurgia plastică și niciodată nu a obosit să caute inovația. Mie personal mi-a deschis orizontul cunoașterii prin îndrumarea atât la rezidențiat cât și la doctorat, dar mai ales în calitatea umană după terminarea tuturor studiilor. Care profesor vine sa te susțină în public la conferința ta? Domnul profesor a făcut asta. Pentru felul lui unic, cald, empatic, glumeț, pentru vorbă bună, pentru sfatul prietenesc dat la nevoie, mă înclin!

Pentru mine, sunteți și veți rămâne în inimă pentru totdeauna!”

Cu respect și admirație,

Asist. univ. dr.  Irina Jemnoschi Hreniuc, medic specialist chirurgie plastică, estetica și microchirurgie reconstructivă

……………

„Mulţumesc domnului profesor Teodor Stamate pentru răbdarea şi meticulozitatea cu care m-a îndrumat”

„Cu o profundă tristeţe, deosebit respect, lacrimi în ochi şi durere în suflet îmi aduc aminte de Excelenţa Sa, Domnul Profesor Teodor Stamate, un adevărat dascăl care a format multe generaţii de specialişti şi un chirurg de excepţie  care a deschis noi orizonturi în Chirurgia Plastică prin realizarea unor intervenţii chirurgicale de mare complexitate, unele în premieră naţională. A fost o onoare pentru mine să lucrez cu Domnul Profesor Teodor Stamate, care mi-a fost îndrumător de licenţă,  rezidenţiat şi doctorat, alături de întreaga echipă  de la Iaşi, adevăraţi profesionişti, remarcabili prin pasiunea şi dăruirea cu care au îmbrăţişat această profesie, împreună fiind o echipă care a construit, a schimbat vieţi şi destine, dăruind cu o dedicare neclintită. Mulţumesc domnului profesor Teodor Stamate pentru răbdarea şi meticulozitatea cu care m-a îndrumat, dezvăluindu-mi un înalt profesionalism şi calitățile unui om de excepţie.

Amintirea sa va continua să ne inspire şi să ne lumineze calea în această profesie minunată. Odihnească-se în pace!”

 Şef lucări dr. Cristina Stănescu, Universitatea Dunărea de Jos Galaţi, președintele Colegiului Medicilor Brăila