Discriminarea de gen în mediul academic
Miercuri, 26 mai 2021, de la ora 18.00, în cadrul Săptămânii diversității, dr. Richard Constatinescu va dialoga cu George Marian Ichim, autorul cărții „Discriminarea de gen în mediul academic. Transformări structurale pentru realizarea egalității de gen în mediul academic și științific ieșean” apărută la Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza”. Evenimentul va avea loc pe platforma ZOOM, de la ora 18.00.
Cartea lui George Marian Ichim aduce în prim-plan modalitățile prin care practicile de gen propagate în mediul academic și științific contribuie la menținerea structurilor organizaționale de gen, structuri care dezavantajează femeile. De asemenea, explică modul în care percepțiile femeilor din mediul academic asupra barierelor de gen influențează practicile discriminatorii din acest mediu, precum și modul în care se produce distanțarea de alte femei care își exprimă o altă viziune asupra fenomenului. De altfel, cartea se concentrează pe satisfacția profesională a personalului academic, care reprezintă un predictor important al intenției de a nu renunța la locul de muncă și care este legat de productivitate, satisfacție și angajament față de locul de muncă.
George Marian Ichim (n. 1988, Iași) este consilier juridic, profesor asociat în cadrul Departamentului de Sociologie și Asistență Socială al Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Susține seminarii la disciplinele: Drepturile omului și strategii antidiscriminare, Asistența socială în sistemul de probațiune, Drept și legislație în asistența socială, Organizarea și managementul serviciilor de asistență socială. A fost asistent de cercetare științifică în cadrul proiectului European Framework Programme Seven Stages, coordonat de prof. univ. dr. Doina Balahur, în perioada 2013-2015. Autorul are o activitate de cercetare însemnată, publicând numeroase articole de specialitate.