Conferințele „Grigore T. Popa”: Cunoscutul chirurg cardiolog Martin S. Martin ne prezintă un scurt istoric al medicinei americane

feb. 26, 2021 | @ Academic | 1 comentariu

„Martin S. Martin este cunoscut ca un excelent chirurg, care și-a început cariera în România și a fost nevoit să și-o continue, din cauza regimului comunist, în Statele Unite ale Americii. În același timp este și un excelent publicist și scriitor și recomand atât cărțile sale, apărute la editura Humanitas, cât și articolele interesante publicate în Republica și contributors.ro.  Îi mulțumesc pentru că a acceptat invitația noastră de a conferenția în cadrul seriei de prelegeri culturale Grigore T. Popa și invit întreaga comunitate academică a Universității să participe la acest eveniment deosebit, care se va desfășura online, marți, 2 martie, de la ora 18.00, pe platforma ZOOM”, a transmis prof. univ. dr. Viorel Scripcariu.

Martin S. Martin (numele oficial, începând din 1990, al lui Martin Ştefan Constantinescu) s-a născut la 28 septembrie 1942 la Bucureşti. A fost unul dintre cei mai talentaţi chirurgi pe care i-a avut Clinica de chirurgie cardiovasculară de la Spitalul Fundeni. A făcut parte din seria chirurgilor de aur ai acestui spital, compusă din Dan Setlacec, Eugen Proca, Mihai Stăncescu, Ion Socoteanu, Gheorghe Olănescu, Ludovic Ionescu, Mihnea Ionescu etc. În ciuda valorii sale, recunoscută deopotrivă de colegi şi de pacienţi, Martin a fost exclus din învăţământul universitar. Acest abuz, umilinţa cotidiană a vieţii din România, insatisfacţiile materiale şi spirituale l-au determinat să părăsească definitiv ţara în vara lui 1985. A plecat la un congres medical la Atena, unde a cerut azil politic. După câteva luni a ajuns în Statele Unite, unde s-a specializat în cardiologie şi a practicat timp de nouăsprezece ani cardiologia intervenţională în Chattanooga, Tennessee. Alături de dr Dora Petrilă, a semnat cartea Spitalul Fundeni. Istorie şi destine (Humanitas, 2004). Este, de asemenea, autorul cărţii America povestită unui prieten din România (Humanitas, 2012) şi a tradus, în colaborare, volumul autobiografic al dr Marius Barnard (semnat împreună cu Simon Norval) Momente-cheie dintr-o viaţă în slujba binelui. Amintirile unui chirurg legendar (Humanitas, 2013). La apariția cărții în care descria experiența americană, America povestită unui prieten din România”, Andrei Pleșu scria: „Intern la Fundeni în 1967, în preajma lui Dan Setlacec, Martin Constantinescu nu-şi dorea altceva decât ceea ce orice tânăr industrios şi lucid îşi poate dori, dacă a ales chirurgia: să vindece oameni şi să-i înveţe şi pe alţii s-o facă. Adică: o clinică bine dotată, o echipă solidară de profesionişti şi promisiunea unui parcurs universitar. În acest moment intră în scenă, ca să zicem aşa, ţărişoara: pentru meritele sale, doctorul Constantinescu e îndepărtat din învăţământ (unde nu depăşise, de altfel, treapta asistenţiei), iar logistica operatorie intră abrupt în derivă. Martin Constantinescu a părăsit România. Azi se numeşte Martin S. Martin şi a făcut cardiologie de vârf în Statele Unite.“