O premieră la UMF Iași: studenții internaționali sunt reprezentați în Senatul Universitar

de | feb. 25, 2021 | @ Studenti | 0 comentarii

Pentru prima dată, studenții internaționali care studiază la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași sunt reprezentați în Senatul Universitar. În urma alegerilor desfășurate online în ianuarie, Camil Bourhila – student în anul IV la Facultatea de Medicină Generală, linia de predare în limba franceză și Anna-Bella Burciu  – studentă în anul V la Facultatea de Medicină Generală, linia de predare în limba engleză, au fost desemnați de colegii lor să-i reprezinte în Senatul UMF Iași.

„Suntem o universitate cosmopolită, cu peste 2400 de studenți internaționali – reprezentând 27% din totalul de studenți, o universitate în care multilingvismul și multiculturalismul și-au pus amprenta și pe activitatea didactică. De aceea am considerat  necesar și democratic ca studenții de la liniile de predare în limbile engleză și franceză să-și aibă proprii reprezentanți în Senatul Universității. Nu facem nicio deosebire între studenți, vrem ca studenții internaționali să se integreze cât mai bine în comunitatea noastră academică astfel încât, la sfârșitul anilor de studiu, să fi acumulat atât un bagaj temeinic de cunoștințe, care să-i ajute să devină buni profesioniști, cât și amintiri plăcute și prietenii pe viață. În ultimii ani, Universitatea noastră a făcut pași importanți în procesul de internaționalizare, am încheiat și dezvoltat parteneriate care să-i ajute pe studenții de la liniile de predare în engleză și franceză. De exemplu, anul trecut am fost prima universitate din Europa Centrală și de Est care a semnat un un contract de parteneriat cu UNESS International, în baza căruia studenții noștri francofoni au acces la platforma educațională digitală franceză, care permite pregătirea intensă pentru testele computerizate naționale de clasificare (rezidențiatul francez). De asemenea, am încurajat și ajutat Association des étudiants de médecine générale et dentaire de Iasi (AMSFI) și European Medical Students’ Association Iasi (EMSA Iași) – cele două asociații ale studenților internaționali, să se dezvolte, să continue să-și reprezinte colegii și să ducă la îndeplinire cât mai multe proiecte interesante. Schimbarea metodologiei și introducerea acestei prevederi, ca studenții internaționali să fie reprezentați și în Senat, este încă o dovadă că UMF Iași este nu este doar un spațiu didactic și de cercetare, ci și o comunitate puternică și unită, în care fiecare voce contează”., a subliniat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

Noile schimbări introduse în Metodologia de organizare a alegerilor studenților pentru reprezentare în structurile de conducere ale U.M.F. ”Grigore T. Popa” din Iași și pentru desemnarea reprezentanților de an/serie/grupă s-au realizat în urma unui dialog deschis între reprezentanții studenților din Senat, organizațiile studențești, Biroul Senat și Oficiul juridic. Principalele elemente de noutate sunt:

– reprezentarea tuturor nivelelor de studii (licență, rezidențiat, masterat doctorat) în structurile de conducere ale universității;
– reprezentarea studenților de la toate limbile de predare (română, engleză și franceză) indiferent de specializare sau programul de studiu în structurile de conducere ale universității;
– reprezentarea celor 6 organizații studențești recunoscute de universitate (SSMI, EMSA, AMSFI, SSS, SSFI, ASB) în consiliile profesorale ale celor patru facultăți.

La UMF Iași studiază în acest moment 1021 de studenți la programele de predare în limba engleză (specialitățile Medicină Generală, Medicină Dentară, Farmacie, Balneofiziokinetoterapie medicală) și 1189 la cele în limba franceză (specializările Medicină Generală și Medicină Dentară). Pentru prima dată, interesele și doleanțele acestora vor fi reprezentate în mod direct de colegii lor în Senatul Universitar.  Primii senatori” internaționali sunt entuziaști și dornici să-și prezentinte cît mai bine colegii.  „Este foarte importanta schimbarea care a permis reprezentarea în Senat și a studenților internaționali. Studenții mediciniști la limba engleză sunt peste 1000, și numărul lor crește în fiecare an. Sunt foarte fericită de implicarea colegilor la alegerea în premieră anul acesta; și fără ei știu că nu aș fi putut ajunge să-i reprezint. Am observat cum colegii mei vor să colaboreze în facultate, vor să fie ascultați și vor să participe. Prin alegerea mea o sa se poată obține mai multă implicare, care se dorește de mult timp. Reprezentarea în Senat ne permite să fim la curent cu deciziile luate și, în același timp, pot și am obligația și responsabilitatea de a reprezenta interesele întregii comunități de studenți mediciniști de la limba engleză.  Le mulțumesc colegilor pentru încrederea acordată și am încredere ca va fi o colaborare de succes”, a declarat Anna Belle Burciu.

„Este o onoare, dar și o responsabilitate să poți fi primul reprezentant al studenților străini în Senatul Universității. Anul trecut avusesem deja privilegiul de a fi membru invitat al Consiliului Facultatii de Medicină. Mi se pare grozav faptul că universitatea integrează pe deplin studenții de la liniile de predare franceză și engleză în structurile de conducere ale universității. Acest lucru arată și mai mult dorința de a implica activ studenții străini în studiile universitare. În calitate de președinte al Asociației Medicale a Studenților Francofoni din Iași (AMSFI) am avut deja ocazia să colaborez pe deplin cu liderii universității noastre care au fost întotdeauna foarte atenți la solicitările noastre, cu o dorință constantă de a permite o bună integrare a studentilor. În calitate de reprezentant ales al secției franceze în Senat, voi continua cu colegele mele Carine Ganguin (vicepreședinte medicină dentară a AMSFI și reprezentantă în cadrul Consiliului Facultății de Medicină Dentară) și Hachem Araqi-Houssaini (șeful polului internațional al AMSFI și reprezentant în cadrul Consiliului Facultății de Medicină) pentru a reprezenta cel mai bine studenții și pentru a face ceea ce facem deja de 2 ani, adică colaborăm cu universitatea și participăm la dezvoltarea acesteia. Văd o diferență uriașă față de anul 2017 când am ajuns la Iași. UMF Iași a evoluat enorm, cu o echipă de conducere motivată și hotărâtă de a face din universitatea noastră un exemplu de învățământ superior românesc, fiind mereu în frunte – vezi noua clădire Nicolae Leon sau modernul centru de simulare. Pandemia ne-a schimbat complet comportamentul și a demonstrat astfel importanța colaborării între toți jucătorii din lumea academică, studenți, profesori, conducere… În sfârșit, voi spune că această decizie de a integra pe deplin studenții internaționali nu este o revoluție, ci pur și simplu continuitatea a ceea ce face universitatea de ceva timp, adică să unească întreaga comunitate universitară pentru a reuși.”, a subliniat și Camil Bourhila.

Senatul UMF Iași este compus din 75% personal didactic și de cercetare și din 25% reprezentanți ai studenților. La alegerile pentru desemnarea membrilor Senatului Universitar poate candida orice student, indiferent de ciclul de studii, în limitele normei de reprzentare a facultății din care provine. Orice student poate candida și implicit vota doar pe locul distribuit categoriei din care face parte, potrivit următoarei repartiții:

Facultatea de Medicină are 8 locuri pentru reprezentanții studenților în Senat(un loc pentru anii I, II, și III, specializarea Medicină, predare în limba română), 2 locuri pentru anii IV, V și VI (specializarea Medicină, predare în limba română), 1 loc specializarea Medicină, predare în limba engleză (din orice an de studiu), 1 loc specializarea Medicină, predare în limba franceză (din orice an de studiu), 1 loc specializarea AMG, 1 loc specializarea Nutriție și Dietetică, 1 loc student doctorand.

Facultatea de Medicină Dentară are 2 locuri pentru reprezentanții studenților în Senat (1 loc specializarea MD, din orice an de studiu și orice limbă de predare) și 1 loc specializarea Tehnică Dentară (din orice an de studiu și orice limbă de predare)

Facultatea de Farmacie are 2 locuri pentru reprezentanții studenților în Senat: 1 loc pentru anii I și II, specializarea Farmacie) și 1 loc pentru anii III, IV și V, specializarea Farmacie.

Facultatea de Bioinginerie Medicală are 1 loc pentru reprezentanții studenților în Senat pentru care poate opta orice student de la ciclul de licență sau master.