Conferință online susținută de prof. univ. dr. Daniel David, rectorul UBB: „Are Universitatea modernă nevoie de o platformă umanistă?”

feb. 8, 2021 | @ Academic | 0 comentarii

Seria Conferințelor „Grigore T. Popa” continuă în acest an cu rectorul Universității „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Daniel David. Conferința intitulată  „Are Universitatea modernă nevoie de o platformă umanistă?” va avea loc marți, 16 februarie, de la ora 18.00, pe platforma ZOOM.

„Suntem deosebit de onorați că domnul Daniel David, reputat profesor și cercetător în domeniul psihologiei clinice și rectorul celei mai mari universități din țară, a acceptat invitația noastră de a susține o conferință online pentru comunitatea academică a Universității de Medicină și Farmacie «Grigore T. Popa» din Iași”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

Daniel David (n. 23 noiembrie 1972, Satu Mare) este profesor „Aaron T. Beck” de psihologie clinică şi psihoterapie (științe cognitive clinice) la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca (UBB), directorul fondator al Departamentului de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai”, președinte al International Institute for the Advanced Studies of Psychotherapy and Applied Mental Health, al Colegiului Psihologilor din România, filiala Cluj (2005-2012) şi al Asociaţiei de Psihoterapii Cognitive şi Comportamentale din România (2000-2012).

În anul 2017 a fost ales preşedintele Asociaţiei Psihologilor din România. Din 2009 este profesor asociat (adjunct professor) şi la prestigioasa instituţie medicală Icahn School of  Medicine at Mount Sinai, New-York, SUA şi directorul programului de cercetare la Albert Ellis Institute, New York, USA, un institut de referinţă la nivel internaţional pentru cercetarea şi practica în psihoterapie şi sănătate mintală. De asemenea, a fost membru al Scientific Review Group în Social Sciences în European Science Foundation. Din 2016 este prorectorul UBB pentru cercetare, competitivitate-excelenţă şi publicaţii ştiinţifice şi directorul executiv al Institutului STAR-UBB, iar din 2020 este rector al UBB. Totodată a fost numit președinte interimar al Consiliului Național al rectorilor, pentru o perioadă de șase luni.

În anul 2008, a fost decorat pentru ştiinţă cu Ordinul Naţional pentru Merit în Grad de Cavaler, iar în 2012 a primit premiul „Constantin Rădulescu Motru” al Academiei Române (pentru o lucrare publicată la Oxford University Press).

Profesorul Daniel David este în momentul actual, conform Thomson Web of Science (ISI) şi analizelor Asociaţiei Ad-Astra a Cercetătorilor din România, psihologul român cu cel mai mare impact în literatura de specialitate naţională şi internaţională, prin numărul de citări al lucrărilor sale în comunitatea ştiinţifică. (vezi: Google Scholar Academic Profile)

A scris numeroase cărți de psihologie, printre care: „Psihologia poporului român. Profilul psihologic al românilor într-o monografie cognitiv-experimentală” (2016, Editura Polirom), „Psihologie și tehnologie. Fundamente de roboterapie și psihoterapie prin realitate virtuală” (Editura Polirom, 2015) și „Dezvoltare personală și socială. Eseuri și convorbiri despre viață” ( Editura Polirom, 2014).