Buletin informativ Ședință Senat – 25 octombrie 2021

oct. 31, 2021 | @ Academic | 0 comentarii

Stimați colegi, vă informăm că luni, 25 octombrie 2021 Senatul Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” din Iași s-a întrunit on-line, în ședință ordinară care a debutat prin festivitatea de omagiere a Dlui Prof. Univ. Dr. Victor Strat cu ocazia împlinirii a 95 de ani, continuînd astfel serie evenimentelor prin care universitatea își cinstește personalitățile care au contribuit la dezvoltarea ei.

Dl Prof. Univ. Dr. Eugen Târcoveanu, invitat special al Senatului, a prezentat într-o scurtă intervenție personalitatea marcantă a Dlui Prof. Victor Strat un spirit universal și cadru didactic deosebit, un căutător de progres perpetuu care a dedicat universității noastre peste o jumătate de secol de activitate didactico-medicală.  Caracterul inovator al Dlui Prof. Strat a contribuit la progrese chirurgicale importante, în general și în mod particular în chirurgia endocrină prin realizarea, la începutul anilor ’80, a primelor intervenții de radiologie și endoscopie intervențională la Iași. În aceeași perioadă, în baza experiențelor și a colaborărilor internaționale Dl Prof. Strat a introdus în chirurgia ieșeană o serie de proceduri dintre care menționăm angioplastiile, sutura mecanică, drenajul percutanat al abceselor etc. Totodată, ca un adevărat mare dascăl, Dl Prof. Victor Strat a susținut și încurajat tânăra generație spre chirurgia laparoscopică, abordare care a contribuit de formarea multor specialiști ai chirurgiei ieșene de astăzi. Activitatea științifică a Dlui Prof. Strat este vastă și include peste 180 de lucrări științifice publicate în reviste naționale și internaționale de prestigiu, publicarea a 3 cărți și coordonarea a 30 de lucrări de doctorat fiind unul dintre cei mai prolifici conducători de doctorat din universitatea noastră. Alături de alte personalități chirurgicale, Dl . Prof. Victor Strat se înscrie în galeria celor care au contribuit la progresul și modernizarea chirurgiei din țara noastră. În semn de prețuire pentru toate realizările profesionale, Dl. Rector – Prof. Univ. Dr. Viorel Scripcariu și Senatul Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” din Iași a înmânat Dlui Prof. Univ. Dr. Victor Strat o Plachetă de Recunoștină.

Dl Prof. Univ. Dr. Victor Strat în cuvântul de mulțumire, a subliniat noblețea gestului de colegialitate de a menține vii relațiile între generații, prin omagierea celor care au contribuit la ridicarea prestigiului universității de-a lungul timpului dar și prin încurajarea actualilor dascăli care sunt garanția unui viitor mare și luminos pentru universitatea noastră.

În numele întregului corp academic al Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” din Iași,  stimate Dle Prof. Univ. Dr. Victor Strat vă spunem ”La Mulți Ani!” și vă dorim multă sănătate!!!

 

În continuarea ședinței, cu deosebit regret, Dna Președinte al Senatului, Prof. Univ. Dr. Ioana Grigoraș a informat Senatul despre trecerea în neființă a Dnei Prof. Univ. Dr. Ileana Antohi și la propunerea dnei Președinte, întreaga audiență a ținut un moment de reculegere în memoria colegei noastre. Dumnezeu să o odihnească în pace și lumină!   

Conform ordinei de zi, sedința a continuat cu aprobarea scoaterii la concurs a posturilor didactice pe perioada nedeterminată și determinată la cele 4 Facultăți, după cum urmează :

  • Facultatea de Medicină Generală – 56 de posturi din care 27 posturi pe perioadă determinată și 29 de posturi pe perioadă nedeterminată;
  • Facultatea de Medicină Dentară – 14 posturi din care 4 posturi pe perioadă determinată și 10 posturi pe perioadă nedeterminată;
  • Facultatea de Farmacie – 4 posturi din care 2 posturi pe perioadă determinată și 2 posturi pe perioadă nedeterminată;
  • Facultatea de Bioinginerie Medicală – 1 post pe perioadă nedeterminată.

 

În aceeași sedință Senatul universității a mai aprobat/validat următoarele puncte:

  • înființarea Biroului de Digitalizare, în baza Ord. M. E. 5255/sept.2021;
  • rezultatele admiterii la programele de master – prezentate de Dl Prorector, Prof. Univ. Dr. Vlad Gorduza (https://www.umfiasi.ro/ro/admitere/program-de-masterat/Pagini/Concurs-admitere.aspx)
  • modificarea Comisiei de Etică, prin numirea Dnei Conf. Dr. Antohe Magda în urma vacantării unui loc prin pensionarea dnei Prof. Univ. Dr. Hanganu Carmen
  • acordarea titlului de Doctor Honoris Causa Dlui Prof. Univ. Dr. Silviu Constantinoiu – Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila; Dlui Prof. Univ. Guido Silvestri – Emory University School of Medicine și Dlui Prof. Univ. Dr. Alexandru Vlad Ciurea – Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila. Precizăm că Dna Prof. Univ. Dr. Norina Forna , Președinte al Comisiei de Recunoaștere Academică a U.M.F. ”Grigore T. Popa” Iași a expus avizarea în cadrul comisiei, în urma analizei dosarelor celor trei personalități medicale.

 

 

 

 

 

 

Biroul Senat.

29 octombrie 2021