Buletin informativ Ședință Senat 19 noiembrie 2021

nov. 21, 2021 | @ Academic | 0 comentarii

Stimați colegi, vă informăm că vineri, 19 iunie 2021 Senatul Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” din Iași s-a întrunit în ședință extraordinară cu ocazia decernării titlului de Doctor Honoris Causa Dlui Prof. Univ. Dr. Silviu Constantinoiu de la  Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” București.

Ceremonia a debutat cu intervenția Dlui Rector, Prof. Univ. Dr. Viorel Scripcariu care a prezentat Laudatio în onoarea distinsului laureat. Această alocuțiune a cuprins un rezumat al unei activități socio-profesionale prodigioasă, care începe în anul 1976 odată cu admiterea Dlui Prof. Dr. Silviu Constantinoiu ca intern, în urma absolvirii Facultății de Medicină la București, se întregește cu primii pași spre cariera academică în anul 1980 și continuă până astăzi ca Șef al Clinicii de Chirurgie a Spitalului Sf. Maria din București și Director al Centrului Național de Excelență în Chirurgia Esofagiană – București. Dl Prof. Univ. Dr. Silviu Constantinoiu este o personalitate marcantă în domeniul științelor medicale, cu recunoaștere națională și internațională, având contribuții deosebite în domeniul chirurgiei, fiind un specialist remarcabil în domeniul chirurgiei esofagiene și esogastrice, cu peste 25 000 de intervenții chirurgicale ca operator principal în ultimii 30 de ani.  Printre realizările profesionale ale Dlui Prof. Univ. Dr. Silviu Constantinoiu în domeniul chirurgiei se numără 2 invenții brevete OSIM, publicarea a 25 de tratate, monografii și cursuri precum și prezentarea unor comunicări științifice și conferințe la simpozioane și congrese în țară și străinătate dintre care menționăm congresele Euro Surgery și IASGO  (World Congress of International Associations of Surgeons, Gastroenterologists, and Oncologists). De-a lungul timpului Dl. Prof. Univ. Dr. Silviu Constantinoiu a dat dovadă de un profesionalism excepțional, fiind un slujitor permanent al binelui și al salvării de vieți omenești, împărtașind aceste repere și noilor generații în domeniul chirurgiei, la formarea cărora contribuie în mod direct atât ca dascăl cât și ca om.

În continuare, conform spiritului tradiției universității noastre, s-a dat citire în limba latină  Diplomei Doctor Honoris Causa care a fost înmânată personal Dlui Prof. Univ. Dr. Silviu Constantinoiu de către Dna Prof. Univ. Dr. Ioana Grigoraș – Președinte al Senatului U.M.F. ”Grigore T. Popa” Iași.

În cadrul aceleeași ceremonii, Dl Primar Mihai Chirica, care a participat ca invitat al Senatului, a acordat titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Iași, Dlui Prof. Univ. Dr. Silviu Constantinoiu care devine astfel un prieten și un ambasador al orașului nostru. 

Festivitățile s-au încheiat prin cuvântul de mulțumire exprimat de Dl Prof. Univ. Dr. Silviu Constantinoiu adresat tuturor celor care au facilitat acordarea acestui înalt și onorant titlu. Totodată Dl Prof. Univ. Dr. S. Constantinoiu a încântat auditoriul prin conferința ”100 ani de Chirurgie Românească” în care a adus un elogiu personalităților din domeniul chirurgiei și a evidențiat rolul decisiv pe care l-a avut medicina și chirurgia ieșeană la dezvoltarea chirurgiei în România. Vă invităm să audiați, pe site-ul universității noastre, această lecție de istorie expusă într-un limbaj plin de pilde, povești și umor care subliniază încă o dată importanța tradiție în dezvoltarea viitorului.

Stimate Dle Prof. Univ. Dr. Silviu Constantinoiu vă felicităm și vă mulțumim pentru onoarea de a accepta această distincție din partea universității noastre. Așa cum a menționat și Dl Rector, vă considerăm un prieten al Școlii Medicale Ieșene care cultivă valoarea reală și își onorează tradiția. Universitatea noastră a devenit mai bogată spiritual, prin adăugarea numelui Dvs. pe tabloul personalităților care au primit astfel recunoașterea întregii activități dedicată științei și spiritului creator.  

Biroul Senat
20 noiembrie 2021