Brâncuși la Iași
Constantin Brâncuși a realizat, între 1900 și 1902, sub supravegherea dr. Dimitrie Gerota, cunoscutul „Ecorșeu“. O replică a acestuia se află expusă în Muzeul de Anatomie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași.
Vizitatorii Muzeului de Anatomie pot citi dubla inscripție de pe suprafața plintei ecorșeului și de pe latura din față: „Lucrat după natură de prof. dr. D. Gerota și Brâncuș 1902“.
Dr. Richard Constantinescu, custode al Muzeului UMF, structură din care face parte Muzeul de Anatomie, afirmă: „Chipurile a doi ieșeni au fost plămădite de Constantin Brâncuși în anul 1905: al prof. dr. Zaharia Samfirescu, anatomist și chirurg, și al fiicei sale, Victoria Vaschide. Operele acestea se pare că au dispărut. Ne-au rămas ca mărturie doar fotografii ale acestora. La Institutul de Anatomie a funcționat odinioară ca profesor doctorul Zaharia Samfirescu – socrul marelui psiholog român Nicolae Vaschide, comanditar a două busturi, realizate de Brâncuși în 1905, la Paris. Unul o portretizează pe soția sa, Victoria Vaschide, iar celălalt pe socrul său. Lucrările au fost realizate după fotografii. Brâncuși primea lunar câte 25 de franci din țară, de la profesorul Gerota. Fratele acestuia, farmacistul buzoian Sava Gerota, dar și Nicolae Vaschide îi mai suplimentau veniturile, direct sau prin recomandări pentru executarea unor lucrări.”
Brâncuși a vizitat Institutul de Anatomie din Iași și a asistat, împreună cu studenți de la medicină și arte plastice, la lecții publice de anatomie, oferite de profesorul Samfirescu. O dovedește și fotografia în care îl putem vedea pe tânărul Brâncuși în băncile Amfiteatrului mic al Institutului de Anatomie din Iași.
„Când se va vorbi despre Brâncuși la Iași trebuie să se vorbească nu numai despre „Ecorșeu“, ci și despre bustul realizat medicului ieșean al cărui ansamblu funerar din Cimitirul Eternitatea ar fi indicat să intre în atenția celor în măsură a-l restaura și pune în valoare”, subliniază dr. Richard Constantinescu.
Centrul Cultural „I.I. Mironescu” organizează în perioada 20-28 februarie 2023 expoziția foto-documentară „Brâncuși la Iași” – ce poate fi vizitată pe holul din fața Muzeului de Istoria Medicinei (corpul de clădire al Facultății de Farmacie). De asemenea, cei interesați pot vizita Muzeul de Anatomie – unde este expus Ecorșeul realizat de Constantin Brâncuși.