A fost semnat contractul de finanțare pentru „Centrul de Inovare şi Transfer Tehnologic MAVIS”

iul. 2, 2020 | @ Academic | 0 comentarii

A fost semnat contractul de finanțare pentru „Centrul de Inovare şi Transfer Tehnologic pentru Managementul vârstnicului și îmbătrânirii sănătoase – CITT MAVIS” între Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, prin Directorul General Vasile Asandei și Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași, prin Rectorul Viorel Scripcariu. Valoarea totală este de 6.478.761,66 lei iar  proiectul se va derula timp de 24 luni.

Se preconizează că, în 2050, persoanele în vârstă de peste 60 de ani vor depăși 30% din populația Europei, determinând un val în piaţă care a primit denumirea de „Economie Argintie” (Silver Economy). Schimbările la nivelul societăţii în aceste condiţii sunt foarte mari şi fiecare naţiune trebuie să se organizeze din timp, proiectându-şi o strategie pentru a face faţă acestei noi situaţii.

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași se pliază pe acest curent și pune bazele unui Centru de Transfer Tehnologic în vederea exploatării oportunităţilor economice generate de „Economia Argintie” şi pentru a sprijini dezvoltarea şi transferul de soluţii tehnologice și servicii către economie. Se are în vedere gestionarea provocărilor societale reprezentate de îmbătrânirea populației, accesibilitatea serviciilor socio-medicale, calitatea actului medical şi prevenția, diagnosticarea şi terapia bolilor.

 Prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul U.M.F. “Grigore T. Popa” Iași

„Este un proiect foarte interesant pentru Universitate, dar și pentru regiunea Moldovei. Fiind o școală medicală cu istorie și experiență în gestionarea acestor probleme, ne-am ocupat și de un subiect foarte important și de actualitate: îmbătrânirea precoce și problemele medicale ale persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani. MAVIS, primul centru de transfer tehnologic din UMF Iași, va funcționa în corpul de clădire Nicolae Leon, iar echipa de proiect este reprezentată de oameni care cunosc cercetarea științifică și afecțiunile specifice persoanelor în vârstă. Sperăm că după ce acest centru își va arăta valoarea, produsul acestui proiect important va putea fi transferat către cei care vor realiza echipamente sau alte mecanisme prin care îngrijirea persoanelor vârstnice va fi îmbunătățită.” a declarat Prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, Rectorul UMF Iași, într-o conferință de presă prilejuită de semnarea contractului de finanțare pentru „Centrul de Inovare şi Transfer Tehnologic pentru Managementul vârstnicului și îmbătrânirii sănătoase – CITT MAVIS” între Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est și Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași.

Centrul de Transfer Tehnologic în „Economia Argintie” va susţine şi difuza modele de management al pacientului cu vârsta mai mare de 65 ani. Aceste modele se bazează pe dovezi medicale care să poată fi programate în cadrul unor protocoale care să definească aplicaţii e-health directe. Trebuie amintit și faptul că MAVIS va fi unicul centru din România de «smart ageing», urmare și a unei colaborări internaţionale cu parteneri din Danemarca, Marea Britanie, Germania şi Statele Unite ale Americii.

Centrul de Inovare şi Transfer Tehnologic MAVIS îşi propune să devină o structură cheie a ecosistemului regional de inovare acţionând atât ca liant între actorii din sectorul Cercetare-Dezvoltare-Inovare, mediul de afaceri şi utilizatorii finali, dar şi ca accelerator al produselor şi serviciilor inovative dezvoltate fie prin exploatarea unor rezultate ale cercetării, fie prin acoperirea nevoilor specifice ale companiilor de a dezvolta / îmbunătăţi / testa / valida / transfera un produs sau o tehnologie nouă pe piaţă care să răspundă unor probleme ale consumatorului. Astfel, CITT MAVIS va conecta oportunităţile pieţei din domeniul Economiei Argintii şi bolilor cronice (e-health, smart textiles, biotech etc) cu nevoile utilizatorilor finali şi capacităţile mediului de afaceri de a satisface aceste nevoi. CITT MAVIS își propune să exploateze oportunităţile şi avantajele competitive ale actorilor de inovare în sectoarele Tehnologia Informației, Sănătate, Biotehnologii farmaceutice şi textile medicale – „smart textiles”, devenind un pol de referință în ceea ce privește conectarea mediului de afaceri cu oportunitățile „economiei argintii”, nevoile consumatorilor finali și rezultatele cercetărilor derulate sau în curs de derulare.

Prof. univ. dr. Adrian Covic, prorector responsabil cu cercetarea la UMF Iași și directorul proiectului MAVIS

„Proiectul va sprijini procesul de inovare și transfer în economia tehnologiilor și acelor produse și servicii care sprijină un management complex al vârstnicului. Și, mai ales, un lucru care este important din punctul de vedere al societății europene, îmbătrânirea sănătoasă și bunăstarea, lucruri care se uită. Suntem de multe ori concentrați pe tratamentul unor boli și uităm că de fapt vrem să trăim bine și nu numai să supraviețuim. Iar o școală medicală prestigioasă cum este a noastră se referă la toate componentele, nu numai la cea de tratament, ci și la componenta de prevenție, de elemente pentru îmbătrânirea sănătoasă.” a declarat Prof. univ. dr. Adrian Covic, prorector responsabil cu cercetarea la UMF Iași și directorul proiectului MAVIS.

Centrul de Inovare şi Transfer Tehnologic MAVIS îşi propune să asigure infrastructura, serviciile, expertiza şi suportul necesar pentru creşterea numărului de produse şi servicii inovative lansate pe piaţă de către companiile din Regiunea Nord-Est în sectoarele de specializare inteligentă. În al doilea rând, își propune să stimuleze transferul de noi tehnologii la nivelul mediului de afaceri, al serviciilor publice medicale şi socio-medicale care să contribuie la îmbunătăţirea calităţii şi ariei de acoperire a serviciilor, produselor destinate vârstnicilor. Acest lucru are impact direct asupra optimizării cheltuielilor cu spitalizarea şi serviciile medicale.

Vasile Asandei, directorul ADR Nord-Est

„UMF Iași este unul dintre cei mai valoroși parteneri și beneficiari de finanțări din regiune. În urmă cu cinci ani, eram în Olanda la partenerii noștri și am auzit vorbindu-se de Living Lab, de specializare inteligentă, de biotehnologii și mă întrebam când o să avem și noi astfel de structuri. Iată că am ajuns în punctul în care avem asemenea structuri, avem oameni, instituții și proiecte care sunt în ton cu ziua de azi și cu ziua de mâine”. a punctat Vasile Asandei, directorul ADR Nord-Est.

Valoarea totală a proiectului „Centru de Inovare şi Transfer Tehnologic MAVIS”, este de 1,4 milioane euro, iar pentru crearea şi operaţionalizarea acestui centru, UMF Iași a alocat etajul 12 din Clădirea „Nicolae Leon”. Spaţiul destinat este compartimentat formând 3 săli și 3 birouri în care vor fi amplasate echipamentele achiziționate prin acest proiect astfel încât să se asigure condițiile unui flux de lucru optim.

În sala 1, se vor desfășura activitățile Living Lab. Living Lab-ul dezvoltat în cadrul CITT MAVIS se va concentra pe produse e-health dedicate managementului bolilor cronice și îngrijirii vârstnicilor pe de o parte, iar pe de altă parte pe crearea, dezvoltarea, testarea și validarea, prin implicarea end-userilor, a unor dispozitive medicale dedicate managementului bolilor cronice și îngrijirii vârstnicilor.

În sala 2, va funcționa un Laborator de diagnostic și tratament medico-chirurgical experimental în bolile cardio-renale (X-CARE Lab). X-CARE Lab este un laborator clinic de cercetare ce constituie componenta medico-chirurgicală a MAVIS. X-CARE Lab va beneficia de dotarea necesară pentru a putea susține studii de cea mai înaltă calitate. În cadrul X-CARE Lab își vor desfășura activitatea medici parte a unor echipe de cercetare, cu competențe în a acorda consultațiile medicale conform protocolului clinic.

În sala 3, se vor desfășura activitățile Innovation Lab care va juca un rol important în ajutarea echipelor de cercetători să accelereze procesul de inovare-dezvoltare. Spații de lucru, echipamente, specialiști, cunoștinte complementare de managementul afacerilor și abilități de prezentare, întâlniri cu cercetători, investitori/companii vor fi puse la dispoziția echipelor ce vor intra în programul de inovare și transfer tehnologic al MAVIS.