Societatea Română de Chirurgie (SRC) organizează în perioada 4 – 7 octombrie, la Iași, Conferința Națională de Chirurgie, o manifestare de tradiție a Societății, organizată la fiecare 2 ani. Orașul Iași are astfel onoarea de a găzdui cel mai important eveniment național din sfera chirurgiei din anul 2017.
Co-organizatorii evenimentului sunt Academia de Științe Medicale, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București, Societatea de Medici și Naturaliști Iași, Asociația Română de Chirurgie Hepatobiliopancreatică și Transplant Hepatic, Asociația Română de Chirurgie Endoscopică și alte Tehnici Intervenționale, Societatea Română de Chirurgie de Urgență și Trauma, Societatea Română de Chirurgie Toracică – 1994, Societatea Română de Chirurgie Pediatrică, Societatea Română de Coloproctologie, Colegiul Medicilor din România, Societatea Studențească de Chirurgie din România și Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România.
Președintele Conferinței este prof. dr. Silviu Constantinoiu (președintele SRC), iar președintele Comitetului local de organizare este prof. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași.
Sub acronimul CNC2017, evenimentul va reuni la Iași peste 1100 de medici chirurgi și rezidenți în chirurgie din toate județele României. Termene limită înscriere sunt 30 iunie și 31 august 2017, iar înscrierea la conferință se face prin completarea formularului online de înregistrare, direct în secţiunea dedicată din website-ul evenimentului, accesibil la adresa www.cnchirurgie.ro. La calitatea științifică a evenimentului va contribui și prezența unor nume sonore din chirurgia internațională: Reyad Abbadi (Marea Britanie), Ferdinand Bauer (Germania), Carlo Castoro (Italia), Laszlo Damjanovich (Ungaria), Eric Frechette (Canada), Philip Quirke (Marea Britanie), Adrian Lobontiu (SUA), Nicola di Lorenzo (Italia), Gabriel Oniscu (Marea Britanie), Pompiliu Piso (Germania), Șerban Stoica (Marea Britanie), Yogesh Vashist (Elveția), Guy Zeitoun (Franța) și Franck Zinzindohoue (Franța).
Lucrările științifice se vor desfășura în sălile de conferință ale Palatului Culturii, în sălile Rossini și Verdi din Palas Congress Hall și în cele din Hotelul Internațional și vor fi axate pe două teme principale: Chirurgia minim invazivă a tubului digestiv și Complicațiile majore în chirurgia abdominală.
Este important de menționat, de asemenea, că în preambulul evenimentului vor fi organizate 8 cursuri pre-conferință:
Ce trebuie să conțină un raport structurat RMN în cancerul rectal?
Curs pentru chirurgi de explorare imagistică IRM în cancerul de rect
Coordonator curs: Ferdinand Bauer
Intestinul
Coordonator curs: Ioana Grigoraș
Tehnologii şi tehnici moderne de diagnosticare şi tratament în chirurgia hepato-bilio-pancreatică
Coordonatori curs: Cristian Lupaşcu, Irinel Popescu
Chirurgia laparoscopică a colonului: o indicaţie bine stabilită
Coordonator curs: Cătălin Copăescu
Cancerul rectal. Chirurgie deschisă sau chirurgie minim invazivă?
Coordonatori curs: Viorel Scripcariu, Cătălin Vasilescu
Diagnosticul și tratamentul endoscopic al formațiunilor tumorale gastroduodenale
Coordonator curs: Marcel Tanțău
Standarde şi ghiduri în chirurgia pancreatică
Coordonator curs: Sorin Barbu
Erori în practica managementului politraumatismelor
Coordonator curs: Lidia Ionescu
Website-ul CNC 2017: www.cnchirurgie.ro