In memoriam prof. Univ. Dr. Vasile Chiriță (23.11.1942 – 13.10.2024)
Prof. univ. dr. Vasile Chiriță ne-a părăsit duminică, 13 octombrie 2024, la vârsta de 82 de ani. O pierdere grea pentru întreaga comunitate academică ieșeană.
Prof. univ. dr. Vasile Chiriță s-a născut la data de 23 noiembrie 1942 în Bacău. În perioada 1960-1966 a urmat Facultatea de Medicina din cadrul IMF din Iași, unde a avut dascăli remarcabili, precum profesorul Petre Brînzei, părintele conceptului bio-psiho-social din Psihiatrie, profesorul Gheorghe Scripcaru, profesorul Marțian Cotrău sau profesorul Gioconda Dobrescu.
În perioada 1974-1977 parcurge secundariatul în Psihiatrie în cadrul Spitalului de Psihiatrie „Socola”. Obține titlul de doctor în Ştiinţe medicale la I.M.F. Iași în 1983, sub conducerea ştiinţifică a prof. univ. dr. Petre Brînzei. Își începe cariera universitară în anul 1980 la Facultatea de Medicină, I.M.F. Iași, iar în anul 1994 devine profesor universitar doctor.
Cunoscător și admirator al culturii și lumii academice franceze, a participat în dese rânduri la manifestări de o înaltă ținută științifică în Franța, unde a popularizat tradiția școlii românești de psihiatrie. A împărtășit entuziasmul științific al unor mari personalități precum prof. Jean-Francois Allilaire, prof. Jaques Postel sau dr. Jean-Paul Ferrant.
A fost visiting professor la Hospital Salpetriere, Paris (Prof. J-F. Allilaire), Centre for Philosophy and Health Care, University College of Swansea, U.K. (D. Evans, M. Evans), The Hastings Center, N.Y. , U.S.A. (D. Callahan, S. Donnelly), Clinic of Psychiatry – Albert Ludwigs University, Freiburg, Germania (Prof. M. Bergen), C.H.S. Louis Sevestre, La Membrolle sur Choisille, Franța (Dr. J-P. Ferrant), Centre for International Cooperation Fracaritatis, Gand, Belgium (Fr. Dr. R. Stockman).
Întors în țară cu spiritul impregnat de academismul francez, a contribuit la modernizarea psihiatriei ieșene și românești și la formarea a sute de specialiști. De asemenea, a introdus în tainele psihiatriei și a format personalitățile științifice a peste 30 de doctori în medicină începând cu 1999, an în care a obținut titlul de conducător de doctorat. O parte dintre aceștia profesează în Franța, Grecia, Canada, iar trei teze au fost distinse cu „Magma cum Laude”.
Responsabilitățile aferente conducerii Clinicii de Psihiatrie au avut ca obiectiv dezvoltarea şi modernizarea învăţământului psihiatric universitar şi postuniversitar în dimensiunile europene actuale, adaptarea asistenţei psihiatrice la standardele cerute de evoluţia contemporană a psihiatriei. În acest sens s-au realizat colaborări cu centre psihiatrice şi clinici de psihiatrie europene (Franţa, Belgia, Olanda, Germania, SUA, Marea Britanie); contribuţii la reforma şi modernizarea învăţământului medical şi a învăţământului psihiatric universitar şi postuniversitar în scopul recunoaşterii calificărilor profesionale la nivelul Comunităţii Europene prin participarea activă la programul Phare RO 2000/IB/01 al Uniunii Europene de „Înfrăţire instituţională franco-română” de „Recunoaştere reciprocă a diplomelor în scopuri profesionale”; restructurarea planurilor de învăţământ, a programelor analitice şi procesului didactic în vederea adaptării la standardele Uniunii Europene conform programului Bologna privind organizarea învăţământului universitar pe cicluri la U.M.F. „Grigore. T. Popa” Iaşi; coordonarea rezidenţiatului de psihiatrie şi pedopsihiatrie, în concordanţă cu recomandările Uniunii Europene privind domeniile şi specializările medicale.
A fost personalitate marcantă a asociației profesioniștilor în domeniul sănătății mintale, conducând Asociaţia Psihiatrică Română în perioada 1999 – 2003. În calitate de profesor și președinte al APR a participat la congresele mondiale ale World Psychiatry Association, precum și la adunările de alegeri ale conducerii WPA. În anul 2000, domnul profesor Vasile Chiriță devine prodecan al Facultăţii de Medicină, în anul 2004 devine prorector cu activitatea didactică al U.M.F. „Grigore. T. Popa” din Iași, membru al Senatului Universitar (2004 -2008) și din anul 2008 membru de onoare al Academiei de Științe Medicale din România.
Palmaresul ştiinţific al profesorului universitar doctor Vasile Chiriță include 25 cărţi publicate în mai multe ediţii, în calitate de unic autor sau coautor, peste 300 de comunicări prezentate în cadrul unor conferințe naționale și internaționale şi 170 articole publicate în reviste de prestigiu. A contribuit la reluarea activității editoriale a „Buletinului de Psihiatrie Integrativă”, revistă indexată BDI. Dintre volumele publicate menționăm monografiile „Etică și psihiatrie” (1994), „Etică şi psihiatrie. Prolegomene filosofice” (1995) și „Tratatul de psihiatrie”, apărut în anul 2002 – care a fost inclus în tematica națională de pregătire pentru examenul de medic specialist și de medic primar în psihiatrie, tratat premiat de Academia Oamenilor de Știință din Romania.
Premiile obținute de-a lungul vieții, precum Premiul de Excelenţă „Eduard Panfil” al Asociaţiei Psihiatrice Române (2001), Diploma Universidad Argentina John F. Kennedy (2003) sau Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de ofiţer (2004) sunt recunoașterea unei strălucite activități profesionale și academice, marcată de seriozitate, profunzime ştiinţifică, precum şi o mare corectitudine, îmbinată cu o neobişnuită putere de muncă.
Suntem alături de familia îndurerată în aceste momente dificile. Dumnezeu să îl odihneasca în pace!
Conducerea Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași
…….
„A fost și un om care a înțeles complexitatea sufletului uman”
„Profesorul Vasile Chiriță a părăsit această lume, dar amintirea lui va rămâne vie în cei care au avut privilegiul de a-l cunoaște. A fost un mentor de o profunzime rar întâlnită, un psihiatru care nu doar că a modelat generații de tineri medici, ci a fost și unul dintre cei care au redefinit felul în care psihiatria românească a evoluat. Un stâlp al disciplinei, profesorul Chiriță a lăsat în urmă lucrări de referință și a contribuit la îmbogățirea literaturii de specialitate prin coordonarea revistei Buletin de Psihiatrie Integrativă.
L-am cunoscut pe profesorul Chiriță în anii studenției mele, când vizitam Spitalul „Socola” pentru a mă întâlni cu psihiatrul și istoricul medicinei, Constantin Romanescu. Profesorul Chiriță avea această calitate rară de a te face să te simți imediat binevenit, de parcă știa că aveai să aduci cu tine idei care meritau să fie discutate. De-a lungul timpului, mi-a oferit nenumărate ocazii să vorbesc despre istoria psihiatriei, un subiect care îi era foarte drag. Ne pierdeam ore în șir în conversații despre trecutul psihiatriei românești, un domeniu pe care îl explora cu un entuziasm aproape copilăresc. Îi sclipeau ochii de fiecare dată când descopeream împreună o bucată de istorie care completa tabloul pe care îl încerca să-l contureze.
Profesorul Vasile Chiriță nu a fost doar un profesionist al psihiatriei; a fost și un om care a înțeles complexitatea sufletului uman. Fiecare întâlnire cu el a fost o lecție despre ce înseamnă să fii nu doar un psihiatru bun, ci și un om complet. Aceste momente, acele discuții lungi din cabinetul său, rămân vii în memoria mea.”
Dr. Richard Constantinescu, titular al disciplinei Istoria medicinei & coordonator al Centrului Cultural „I.I. Mironescu”