Moment istoric pentru UMF Iași: sprijin de la BEI de peste 35 milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii

iun. 25, 2024 | @ Administrativ | 0 comentarii

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF Iași) împrumută 35,4 milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții (BEI) pentru reabilitarea și modernizarea clădirilor campusului universitar. Tranzacția reprezintă primul împrumut extern al UMF Iași și prima operațiune a BEI în cadrul unei inițiative de 200 de milioane de euro pentru îmbunătățirea învățământului superior din România. Prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași, și Manuel Dueñas, șeful sectorului public de împrumuturi al BEI pentru Europa Centrală și de Sud-Est, au reprezentat cele două instituții la ceremonia de semnare desfășurată în campusul UMF Iași. Evenimentul a avut loc marți, 25 iunie, de la ora 13.00, în Sala Senat a UMF Iași.

Împrumutul acordat de către BEI Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași este destinat renovării, modernizării și construcției clădirilor universitare. Universitatea va investi în total peste 70 de milioane de euro. Este al șaselea acord al Băncii Europene de Investiții cu o universitate românească.

Rectorul UMF Iași, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, a explicat de ce o universitate „prosperă” precum UMF Iași are nevoie de un acord cu o bancă de anvergura BEI la nivel mondial pentru a putea dezvolta proiecte majore de investiții: „Din cauza legislației, universitățile românești nu au o autonomie financiară, posibilitatea de a accesa fondurile proprii este redusă”.

„Acest contract este o mărturie clară a sustenabilității economico-financiare a Universității noastre și reflectă încrederea pe care partenerii noștri europeni o au în capacitatea noastră de a gestiona resursele și de a implementa proiecte importante”, a mai subliniat rectorul UMF Iași, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu.

„Este o investiție în noua generație de medici a României”, a punctat și domnul Manuel Dueñas, șeful sectorului public de împrumuturi al BEI pentru Europa Centrală și de Sud-Est.

8 proiecte majore de investiții

Cei 35,44 milioane de euro împrumutați de la BEI reprezintă aproximativ jumătate din suma destinată unor investiții extrem de importante pentru Universitate:

  1. Reabilitarea și modernizarea Policlinicii de stomatologie infantilă
    Cu o valoare de investiție de 7,85 milioane de euro, acest proiect va asigura Facultății de Medicină Dentară spații optime pentru învățământul clinic, dotate cu aparatură de ultimă generație.
  1. Construirea unui imobil cu funcțiuni mixte
    Pe strada Sărărie nr. 14, va fi construită o clădire multifuncțională, care va găzdui inclusiv o bibliotecă.
  1. Sală de sport modernă
    Pe strada Sărărie nr. 220, cu o valoare de investiție de 1,7 milioane de euro, noua sală de sport va oferi un cadru unitar pentru activitățile didactice de educație fizică și va constitui un spațiu modern pentru competiții sportive studențești.
  1. Reabilitarea și modernizarea căminului studențesc de pe strada Sărărie nr. 220
    Acest proiect va îmbunătăți considerabil condițiile de cazare pentru studenți. Investiția în acest proiect este de 1,7 milioane de euro.
  1. Centrul de Cercetări Fundamentale
    Platformă integrată pentru cercetare interdisciplinară și transdisciplinară, proiect cu o valoare de 8,375 milioane de euro, Centrul de Cercetări Fundamentale va oferi infrastructura necesară pentru cercetare în domenii precum biologia moleculară, genetica, imunologia etc.
  1. Centrul de Cercetări Materno-Fetale
    Valoarea acestui proiect este de 10 milioane de euro. Centrul de Cercetări Materno-Fetale va susține cercetarea în domeniul sănătății materno-fetale, un domeniu de mare importanță și cu potențial semnificativ de dezvoltare.
  1. Policlinica de Stomatologie pentru Adulți
    Situată în clădirea istorică „Casa de Asigurări a Meseriașilor – Boltă”, cu o investiție de 15,68 milioane de euro, această policlinică va oferi Facultății de Medicină Dentară spații moderne pentru învățământul clinic.
  1. Instalarea de panouri solare
    în vederea creșterii eficienței energetice și a reducerii costurilor, se va continua instalarea panourilor solare.