Proiect Erasmus+: „Digital transformation of Histology and Histopathology by Virtual Microscopy (VM) for an innovative medical school curriculum”
Proiectul Erasmus+, intitulat „Digital transformation of Histology and Histopathology by Virtual Microscopy (VM) for an innovative medical school curriculum (KA220-HED-75A1610A)”, lansat în 2022, își propune să aducă inovații în educația medicală. Coordonat de prof. dr. Cornelia Amalinei și desfășurat în perioada 01.12.2022 – 30.11.2024, în cadrul unui larg consorțiu de parteneri europeni (Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, Universitatea de Medicină din Gdansk, Universitatea de Medicină din Plovdiv, Universitatea din Alicante, Universitatea din Peloponez și Fundația EuroEd), proiectul vizează integrarea histologiei digitale în curricula medicală.
Pandemia COVID-19 a generat provocări semnificative în predarea histologiei, motivând nevoia de soluții digitale pentru continuarea eficientă a procesului de învățare.
Proiectul propune utilizarea microscopiei virtuale pentru a permite accesul la preparatele de microscopie într-un format digital de înaltă rezoluție. Această metodă, demonstrată recent ca fiind eficientă, va revoluționa modalitățile de predare și evaluare în domeniile histologiei și histopatologiei.
Ghid pentru utilizarea microscopiei virtuale
Tendința actuală în domeniul histologiei și histopatologiei digitale permite cadrelor didactice să acumuleze competențe specifice pe care să le transmită generațiilor de studenți și rezidenți. Răspunzând acestor deziderate moderne, proiectul își propune realizarea un ghid pentru a implementa eficient și a utiliza cu succes tehnologia microscopiei virtuale (eng. VM – virtual microscopy) în vederea îmbunătățirii curriculei medicale. Tehnica utilizării lamelor de imagistică totală WSI (eng. WSI – whole slide imaging), care folosește aparatura modernă de scanare a preparatelor de microscopie și un software de vizualizare VM-asociat, implică digitizarea lamelor microscopice într-un format de înaltă rezoluție, care poate fi ușor vizualizat, utilizând o tabletă sau un laptop, fără necesitatea uiun microscop optic, revoluționând programele educaționale la distanță în timpul pandemiei.
Bibliotecă virtuală de lame
Proiectul a atins deja faza de construcție a unei biblioteci de lame virtuale și a permis organizarea unor întâlniri transnaționale organizate de partenerii consorțiului în Iași, Alicante și Gdansk, următoarea fiind programată la Plovdiv. Rezultatele de etapă ale proiectului au fost diseminate de către echipa proiectului la conferințe medicale naționale și internaționale și, în cadrul unui eveniment de diseminare, la Alicante, potențiale grupuri țintă ale proiectului au fost identificate și cooptate pentru a asigura împărtășirea experienței și sustenabilitatea proiectului. Rezultatele intermediare ale proiectului au fost prezentate la conferințe medicale naționale și internaționale, iar viitoarele evenimente de diseminare vor continua să ofere o platformă pentru împărtășirea experienței și identificarea potențialelor grupuri țintă.
Perspectivele proiectului sunt largi, colecția de lame virtuale și ghidul anexat putând completa cu succes metodele tradiționale educaționale, ca tehnică alternativă, putând realiza bazele unor grupuri multidisciplinare de consultații, a unor centre de training în microscopie, permițând interacțiunile profesionale la diverse niveluri, atât între institutele medicale partenere, cât și împărtășirea experienței profesionale în domeniu cu alte unități de profil din țările participante, vizând perfecționarea standardelor, etapelor, procedurilor și a ghidurilor Multimedia în domeniul științelor morfologice.
Aflați mai multe amănunte pe site-ul proiectului și pe pagina de Facebook.