Cercetare de top la UMF Iași: Un cadru didactic a câștigat o bursă L’Oréal – UNESCO Pentru Femeile din Științe
Andreea-Teodora Iacob, şef lucr. dr. la disciplina de Chimie Farmaceutică şi Terapeutică a Facultăţii de Farmacie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași şi farmacist specialist (Laborator farmaceutic şi Farmacie Clinică) este una din cele cinci câștigătoare a unei burse L’Oréal – UNESCO „Pentru Femeile din Ştiinţe”, în valoare de 50.000 de lei.
Este a treia cercetătoare de la UMF Iași care a reușit să impresioneze juriul alcătuit din cercetători de renume, obținând o bursă L’Oréal – UNESCO „Pentru Femeile din Ştiinţe”. În 2017, şef lucr. dr. Luminița Confederat a câștigat o bursă în valoare de 42.000 lei pentru un proiect în care analiza modularea profilului hipoglicemic al sulfonilureelor și dezvoltarea unor sisteme terapeutice multi-țintă aplicabile tratamentului diabetului zaharat, iar în 2019, şef lucr. dr. Mariana Pavel-Tanasă a câștigat o bursă în valoare de 42.000 de lei pentru un proiect în care a aprofundat legătura dintre autofagia celulelor NK (natural killer) și infertilitatea feminină, pentru a crește șansele de reușită ale FIV.
Câștigătoarele din acest an au fost anunțate în cadrul primei ediţii a conferinţei „For Women in Science: Get Inspired by Leaders in Science”, organizată la data de 8 februarie de către L’Oréal România, subsidiară a L’Oréal Groupe, şi Comisia Naţională a României pentru UNESCO, împreună cu Ambasada Franţei în România, Institutul Francez în România şi UEFISCDI.
Șef lucr. Dr. Andreea-Teodora Iacob s-a remarcat cu proiectul „Hidrogeluri bazate pe niozomi ca sistem inovator de eliberare a medicamentelor pentru vindecarea rănilor”. Scopul cercetării este de a crea un hidrogel pe bază de biopolimer, capabil să elibereze substanţe active cu efecte dovedite de accelerare a vindecării, în special util în tratarea rănilor profunde, de natură acută sau cronică. Proiectul vizează includerea extractului de placentă umană şi curcumina în nanovehicule (niozomi), urmată de dezvoltarea unui hidrogel pe bază de fibroină, natural, care să introducă niozomii în matricea de hidrogel.
„Câștigarea acestei burse a reprezentat pentru mine o încununare a muncii depuse timp de 14 ani în cadrul laboratorului Disciplinei de Chimie Farmaceutică și Terapeutică. Consider că cercetarea științifică este rodul unei munci de echipă cu valențe interdisciplinare, având un mentor care să inspire, iar eu am fost norocoasă pentru că am avut parte de un mentor de excepție, d-na prof. univ. dr. Lenuța Profire și de niste colege care să formeze un colectiv unit și orientat spre auto-depășire.”, a subliniat șef lucr. dr. Andreea-Teodora Iacob.
Câştigătoarele ediţiei
Computer Science: Ana-Maria Drăgulinescu (proiectul „Inteligenţa Artificială Centrată pe Om pentru aplicaţii ale Internetului Obiectelor în Operaţiunile de Căutare şi Salvare”)
Ştiinţe Exacte: Alexandra Mihaela Pop (proiectul „Complecşi ai metalelor din grupele 11 şi 12 cu liganzi calcogen-organici – aplicaţii potenţiale în optoelectronică”)
Ştiinţe Exacte: Daniela Ailincăi (proiectul „Noi hidrogeluri bioactive: implanturi temporare pentru tratarea postoperatorie a cancerului de sân şi prevenirea infecţiilor locale”)
Ştiinţele Vieţii: Andreea-Teodora Iacob (proiectul „Hidrogeluri bazate pe niozomi ca sistem inovator de eliberare a medicamentelor pentru vindecarea rănilor”)
Ştiinţele Vieţii: Diana Cecilia Bica (proiectul „Fluxuri de lucru bioinformatic pentru identificarea de căi moleculare ce pot fi ţintite în medicina de precizie a cancerului pulmonar: validare folosind PCR digital”)
Contribuţii în cercetare
De 25 de ani, Fundaţia L’Oréal şi UNESCO încurajează participarea femeilor la ştiinţă şi contribuţiile pe care acestea le aduc în procesul de evoluţie al ştiinţei la nivel global, premiind anual excelenţa ştiinţifică a cinci cercetătoare, fiecare dintr-o regiune importantă a lumii. În cele 14 ediţii consecutive de la lansarea lui la nivel local, programul a premiat şi a susţinut 42 de cercetătoare din România, cu burse în valoare totală de peste 1,5 milioane de lei, investiţi în proiectele lor.
Organizată cu ocazia Zilei Internaţionale a Fetelor şi Femeilor din Domeniul Ştiinţei, care e celebrată anual la data de 11 februarie, Conferinţa For Women in Science: Get Inspired by Leaders in Science are ca obiectiv aducerea în prim-plan a contribuţiilor pe care femeile cercetătoare din România le aduc în domenii ştiinţifice cheie la nivel global, cu scopul de a inspira tinerele generaţii să urmeze o carieră în ştiinţă.
Valorizarea femeii în ştiinţă şi excelenţa în ştiinţă pe plan local cu impact internaţional au fost temele principale dezbătute în cadrul primei ediţii. Printre invitaţii care s-au adresat unui public format din tineri care studiază în cadul şcolilor UNESCO, dar şi unor studenţi şi cercetători din universităţille şi institutele de cercetare locale, se numără personalităţi consacrate din cadrul comunităţii ştiinţifice din România şi internaţionale, precum Anne L’Huillier, laureată a premiului Nobel pentru Fizică în 2023 şi a Programului Internaţional L’Oréal – UNESCO For Women in Science ediţia 2011.
„România a făcut paşi importanţi în susţinerea fetelor şi a femeilor în domeniul ştiinţei, iar rezultatele sunt vizibile – femeile reprezintă 41% dintre absolvenţii programelor de educaţie STEM, depăşind, astfel, media Uniunii Europene. În domeniul ştiinţelor exacte, femeile reuşesc să facă o diferenţă reală în ceea ce priveşte dezvoltarea societăţii, iar laureatele burselor private L’Oréal-UNESCO ne confirmă acest lucru, prin rezultatele cercetărilor lor. Totuşi, avem nevoie să nu ne oprim aici: lupta pentru asigurarea egalităţii de şanse în domeniul STEM trebuie să continue”, a declarat Ligia Deca, ministrul Educaţiei, preşedintele Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO.
Pentru evoluţia omenirii este nevoie de femei în cercetare dedicate cauzelor ştiinţifice, a subliniat a subliniat Vanya Panayotova, General Manager L’Oréal România.
„În cadrul Grupului L’Oréal, una dintre misiunile noastre fundamentele este aceea de a susţine femeile să-şi atingă întregul potenţial, să depăşească obstacolele, pentru a avea un parcurs remarcabil în STEM şi pentru a crea un viitor mai bun pentru noi toţi. Suntem onoraţi să încurajăm, valorizăm şi sprijinim femeile din ştiinţă din România, pentru a promova o lume ştiinţifică incluzivă şi pentru a răspunde eficient marilor provocări de mâine”, a adăugat Vanya Panayotova.