Gânduri optimiste la festivitatea de deschidere a anului universitar
Începutul noului an universitar a fost marcat la UMF Iași de tradiționala festivitate de deschidere, care a avut loc duminică, 25 septembrie, în Aula Magna „George Emil Palade”. Spiritul dinamic, viu și plin de optimism al Universității s-a regăsit și în alocuțiunile rostite cu acest prilej, atât ale conducerii Universității, cât și ale oficialităților și reprezentanților universităților ieșene. Ministrul Sănătății – prof. univ. dr. Alexandru Rafila și ministrul Educației – prof.univ. dr. Sorin Mihai Cîmpeanu, au participat la ceremonie online și au transmis saluturi calde comunității academice a UMF Iași și în special celor 1900 de boboci care și-au făcut debutul în captivanta viață de student umf-ist. Evenimentul a fost moderat de dr. Richard Constantinescu, titularul disciplinei de Istoria Medicinei și director al Centrului Cultural I.I. Mironescu.
În salutul său de bun venit, rectorul Universității a vorbit despre misiunea Universității de a-i forma pe tinerii studenți „atât profesional, cât şi uman”, astfel încât să-și găsească ușor locul în societate, în România sau în afara granițelor. „Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi depune un efort continuu de recunoaştere internaţională a competenţelor absolvenților săi. În anul 2020 am parcurs o evaluare externă a Agenţiei Independente de Acreditare şi Evaluare (IAAR), iar în noiembrie 2020 am urmat procesul de evaluare instituțională în conformitate cu cerinţele Federaţiei Mondiale pentru Învăţământ Medical (WFME). În decembrie 2020, Universitatea de Medicină din Iaşi a obţinut recunoaşterea WFME pentru 5 ani. La începutul acestui an am fost evaluați de echipa Institutional Evaluation Programme (IEP) a European Universities Association (EUA), cu focalizare pe internaționalizare”. De asemenea, rectorul Universității a trecut în revistă „planurile de investiţii pe termen mediu şi scurt pe care le are Universitatea, cu impact atât asupra comunităţii noastre academice, cât şi asupra comunităţii locale”: „Suntem aproape de finalizarea documentaţiei pentru un proiect major de investiţii, care constă în construirea unui ansamblu imobiliar cu funcţiuni multiple: bibliotecă, cantină, spaţii de parcare descoperite şi subterane. Investiţia, cu o valoare estimată de 10 milioane de euro, va fi localizată în str. Sărărie nr. 14 (fosta cantină Bagdasar). În acelaşi stadiu al finalizării documentaţiei se află şi proiectarea şi execuţia unei noi săli de sport, în strada Sărărie nr. 220, în valoare de 1.7 milioane de euro. Este un obiectiv pe care studenţii noştri îl aşteaptă demult, mă bucur să-i anunţ că suntem aproape de transpunerea lui în realitate. În paralel cu cele două proiecte majore de infrastructură enunţate anterior, Universitatea noastră a alocat şi în acest an resursele necesare pentru procesul continuu de reabilitare şi modernizare a infrastructurii deja existente. Astfel, vor intra în proceduri de reabilitare, consolidare şi/sau reamenajare obiective precum Policlinica de Stomatologie Infantilă şi Policlinica Stomatologie Adulţi (Boltă), Căminele C9, C10 şi 1 Mai A, Institutul de Anatomie şi actuala Sală de sport (fosta cantină „1 Decembrie”). Valoarea acestor proiecte de investiţii depăşeşte 40 de milioane de euro, ele aflându-se în diferite stadii de implementare, de la etapa de pregătire a documentaţiei şi până la stadiul de contractare efectivă a lucrărilor. De asemenea, Corpul Principal al Universităţii parcurge un proces de implementare a unui sistem ultramodern de semnalizare şi protecţie împotriva incendiilor, o investiţie de peste 1 milion de euro în siguranţa noastră, a tuturor”.
„Stă în puterea noastră să aducem multiculturalismul în cartea de vizită a Iaşului”
Prof. univ. dr. Viorel Scripcariu a amintit și despre politica universității de deschidere către comunitate, „inspirată de spiritul universitar modern din marile centre universitare ale lumii academice europene”: „Stă în puterea noastră să aducem multiculturalismul în cartea de vizită a Iaşului, alături de calităţile care ne-au consacrat deja ca centru universitar şi de cultură al României. În egală măsură, Universitatea noastră poate şi are datoria să ofere Iaşului propria sa istorie de peste 140 de ani, personalităţile din trecutul nostru, multe din ele pe nedrept încă necunoscute. Avem însă nevoie de instrumentele potrivite pentru a atinge aceste deziderate, iar unul dintre ele este recent înființatul Centru Cultural „I.I. Mironescu” – singurul centru cultural al unei universități de medicină din Europa! Inaugurat în primăvara acestui an, Centrul Cultural „I.I. Mironescu” îşi propune să fie o interfaţă culturală a Universităţii noastre, o conexiune pe care ne-o dorim permanentă cu spaţiul cultural ieşean, naţional şi european. Primii paşi în această direcţie au fost încheierea unor parteneriate cu instituţii culturale, având ca scop atât generarea de evenimente culturale, cât şi conectarea la reţeaua de instituţii şi evenimente culturale.”
„Cei care au devenit acum studenţi la UMF Iaşi vor putea să profeseze în Spitalul Regional de Urgenţe”
Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, și-a arătat aprecierea pentru Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași. Domnia sa și-a manifestat, de asemenea, încrederea că bobocii de astăzi ai UMF-ului vor fi specialiștii de mâine care vor putea să-și fructifice educația primită în facultate în mult așteptatul Spital Regional de Urgențe: „Cei care au devenit acum studenţi la UMF Iaşi vor putea să profeseze în Spitalul Regional de Urgenţe, pe care aş vrea să avem ocazia să putem să-l inaugurăm împreună. Cred că este extrem de important ca infrastructura medicală din acest important centru universitar să poată corespundă nevoilor şi cerinţelor actuale din secolul XXI. Cred că la Iaşi, prin corpul medical şi profesioniştii pe care îi are şi universitate, putem face lucrul acesta în mod corelat şi coordonat”.
Prezență constantă la cele mai importante manifestări ale Universității, ministrul Educației, prof. univ. dr. Mihai Sorin Câmpeanu, a remarcat încă o dată politicile fructuoase ale Universității implementate de actuala conducere, de la dezvoltarea infrastructurii, până la cele referitoare la digitalizare și internaționalizare, extrem de importante pentru o universitate cosmopolită ca UMF Iași: „În UMF Iaşi învaţă 10.000 de studenţi. Asta înseamnă unui din şapte studenţi din România. Mă refer aici nu numai la cele şase universităţi de medicină şi farmacie, mă refer la toate universităţile care au în structura lor un domeniu medical. Apreciez în mod deosebit colaborarea pe care Agenţia Universitară a Francofoniei o are cu UMF Iaşi, prezenţa puternică, activă şi recunoscută în plan internaţional a UMF Iaşi. Sunt lucruri pe care studenţii trebuie să le ştie încă de la început. Sunt lucruri care motivează o pregătire profesională de cea mai bună calitate din partea studenţilor, printr-o recunoaştere şi respect cuvenit acordat cadrelor didactice, într-un domeniu care întotdeauna a fost important iar acum pare a fi mai important decât oricând. Lucrul acesta se vede şi prin creşterea numărului de studenţi în domeniul medical şi prin creşterea numărului de rezidenţi în domeniul medical”.
De asemenea, ministrul Educației a prezentat și beneficiile pentru învățământul superior medical aduse de excelenta colaborare dintre ministerul pe care-l conduce și cel al Sănătății: „Buna cooperare cu Ministerul Sănătăţii şi oportunitatea noii legislaţii în domeniul învăţământului superior se constituie în momente deosebite în debutul acestui an universitar. Rareori, din câte cunosc, a existat o cooperare atât de bună între Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei în învăţământul medical. Aceasta este o oportunitate alături de faptul că, după cum ştim cu toţii, suntem în etapă de finalizare proiectelor «România Educată», care se constituie într-o şansă pentru susţinerea acelor universităţi care, precum UMF Iaşi, încurajează învăţământul de excelenţă. De altfel, deviza UMF Iaşi este «Tradiţie şi excelenţă»”.
„Suntem cu toții, dascăli și învățăcei, partea vie, dinamică, flexibilă și stabilă în același timp al acestei Universități. Istoria școlii de medicină din Iași fondată acum peste 140 de ani înseamnă pentru noi o tradiție emblematică în care se regăsește strădania în educația medicală a sute de cadre didactice care au investit profesionalism și energie în formarea generațiilor de medici. Această istorie și această tradiție a crescut în mod constant și astăzi avem o școală de medicină modernă, integrată în și racordată la liniile de dezvoltare ale învățământului medical european. Conceptul de medicină bazată pe student, eforturile pentru implementarea digitalizării, accesul la informații și aparatură de ultimă generație precum și deschiderea către comunitate prin raportare la educație, la cultură, la umanism, caracterizează nivelul de dezvoltare la care ne situăm astăzi al Universității”, a subliniat, în salutul său, și prof. univ. dr. Irina Draga Căruntu, președintele Senatului UMF Iași.
Artă și medicină
Prof. univ. dr. Cristian Ungureanu, prorector al Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, a transmis salutul rectorilor universităților din Iași. Domnia sa a trecut în revistă legăturile marilor medici și profesori cu lume artelor și a arătat strânsa colaborare dintre UMF si UNAGE: „În virtutea acestei bogate tradiții, UMF si UNAGE, prin rectorii lor, profesorii Viorel Scripcariu și Aurelian Bălăiță, au semnat recent un parteneriat prin care ne propunem să construim noi forme de dialog inter și transdisciplinar, în care să explorăm împreună nu doar domeniile artistice ci să organizam conferințe, diferite evenimente și dezbateri pe marginea nivelurilor de avangardă ale medicinei dar și ale celorlalte științe aplicate sau teoretice, ale filosofiei și teologiei actuale, să aflăm ce înseamnă transumanismulși noile religii secular (ca să parafrazez titlul unei cercetări publicate recent a profesorului Nicu Gavriluță) și care sunt limitele și pericolele bioingineriei genetice, cum să gestionăm întâlnirea cu astfel de problematici, dialoguri și proiecte în proiecte de cercetare comune, în citadel universitară a orașului Iași.”. De asemenea, prorectorul Universității de Arte i-a asigurat pe tinerii studenți pentru alegerea de a studia la UMF Iași: „Dragi studenți, veți găsi la UMF Iași optime condiții de învățare și cercetare, cu amfiteatre și laboratoare dotate cu tehnologii ultramoderne și un corp profesoral foarte valoros, continuator al acestei tradiții a științei și artei interacțiunii directe cu spiritul, sufletul și trupul pacientului. Stă doar în decizia voastră ca să vă extindeți conștiințele încât rezultatele să vă surprindă pe voi, pe profesori și pe părinții voștri, iar munca – deloc puțină și ușoară, să fie încununată de o intensă pasiune, care să ne permită să excelăm și să trăim fericiți, asemenea lui Erasmus de Rotterdam, într-o permanentă duminică a existenței.”
Nu au lipsit, în cadrul ceremoniei de deschidere, saluturile oficialităților Iașului, respectiv al domnului Costel Alexe, președintele Consiliului Județean și al domnului prefect Petru-Bogdan Cojocaru, dar și mesajul Înaltpreasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, transmis de domnul Cătălin Jeckel, consilier eparhial al Arhiepiscopiei Iașilor.
Finalul festivității a aparținut discursurilor pregătite de reprezentanții studenților: Mădălina Florea – reprezentatul studenților în Consiliul de Administrație al UMF Iași, Anastasia Baltă – reprezentantul studenților de la liniile de predare în engleză în Senatul UMF Iași și Florian Couchevellou – în locul reprezentantului studenților la liniile de predare în franceză în Senatul UMF Iași.