Viața de student internațional la UMF Iași

iul. 8, 2020 | @ Studenti | 0 comentarii

O treime din studenții UMF Iași sunt internaționali: în acest moment, la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași studiază 8806 de studenți, dintre care 2565 la programele de studii în limbile engleză și franceză, provenind din 78 de țări.

În vreme de pandemie, culoarele largi sunt pustii și Universitatea, în care de obicei domină un zumzet vibrant multilingvistic, cu râsete și tonuri înalte, în culorile studenției, este tăcută și sobră, ca o catedrală părăsită. Este însă doar în așteptare, pentru că, din toamnă, își va deschide larg porțile pentru a-și primi fiii și fiicele, într-o revedere și primă vedere care vor fi mai dulci ca oricând, după o perioadă plină de incertitudini și complicată pentru toată lumea. După un semestru în care întreaga activitatea didactică și de evaluare s-a „întâmplat” în mediul online, atenția s-a mutat spre admitere, atât pentru studenții români, cât și pentru cei internaționali. Pentru aceștia din urmă, pentru care concursul de admitere se organizează prin selecție de dosare, perioada înscrierilor online a început la 1 mai. Inițial, se puteau înscrie până pe 20 iulie, dar între timp conducerea Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași a luat altă decizie: „În plin proces al înscrierilor pentru programele de studii cu predare în limbile engleză și franceză, mai mulți tineri s-au plâns că examenele de bacalaureat din țările de proveniență se dau mai târziu și nu mai au timp să se înscrie la UMF Iași. Pentru că vrem să le dăm tuturor șanse egale, s-a hotărât să se prelungească perioada de înscriere până pe 31 august”, a explicat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

„Universitatea noastră este deja, de mulți ani, un adevărat Turn Babel, cu 2565 de studenți străini din aproape 80 de țări. Este un spațiu multicultural, în care se studiază temeinic și se pune accent și pe activitatea practică, un spațiu situat într-unul dintre cele mai atractive orașe din România, din toate punctele de vedere. Niciunul dintre studenții noștri străini nu a regretat că a ales UMF Iași pentru a-și împlini visul, ba, mai mult, aceștia au devenit o parte din familie, iar Iașul le-a devenit a doua casă. Așadar, îi așteptăm «acasă» pe toți cei care vor să-și urmeze studiile de licență la Universitatea de Medicină și Farmacie «Grigore T. Popa» din Iași”, a mai subliniat rectorul UMF Iași.

Țara din care provin cei mai mulți studenți internaționali este Franța, cu aproape 700 de studenți. Farmecul orașului, taxele mai mici și costul vieții mai scăzut comparativ cu alte țări și calitatea actului educațional sunt principalele motive care au stat la baza alegerii de a studia la UMF Iași pentru majoritatea studenților străini. Dar mai este o motivație: disponibilitatea studenților interanționali care studiază aici de a-și ajuta viitorii colegi cu informații multiple și organizațiile studențești, precum EMSA Iași (European Medical Students’ Association) sau AMSFI (Association des étudiants francophones en médecine générale et dentaire de Iași), extrem de implicate atât în viața studenților, cât și în cea a comunității.

Iată câteva testimoniale ale unor studenți internaționali care au explicat, pe scurt, ce i-a determinat să aleagă să studieze la Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa” din Iași:

 

Hanane SHIMI (Franța), Facultatea de Medicină – limba franceză, anul III:

„Imediat după finalizarea studiilor de moașă în Franța, m-am decis să găsesc o soluție pentru a studia medicina. Setea de învățare și curiozitatea m-au împins să găsesc o soluție sigură și de calitate pentru pregătirea mea de viitor doctor. Nenumăratele reacții pozitive asupra calității actului educațional, precum și calitatea vieții studenților, m-au motivat să depun o cerere la Iași. Nu am absolut niciun regret, pentru că am găsit tot ce am visat: o universitate care se modernizează treptat și care ne încurajează să fim autonomi. UMF Iași ne oferă posibilitatea unei apropieri directe de mediul spitalicesc, datorită amplasării sale lângă spitalul universitar. Avem norocul să putem învăța la patul bolnavului, un avantaj considerabil. Prezența diferitelor programe de studii în franceză, engleză și română ne oferă posibilitatea de a ne întâlni și a ne completa cunoștințele noastre medicale prin schimbul de informații. Această universitate este un adevărat exemplu de multiculturalitate și corespunde unui ideal interesant, cu un echilibru perfect între practică și teorie. Practicarea studiilor mele, într-un mediu sănătos și complet, este oportunitatea ideală. Nu regret deloc această alegere.

 

Olivier Samano (Franța), Facultatea de Medicină – limba franceză, an IV:

„În primul rând, decizia de a urma studiile de medicină aici am luat-o pentru că Franța mi-a refuzat accesul la această carieră și pentru asta sunt deja extrem de recunoscător României. Apoi a trebuit să aleg universtatea. Eram indecis între Cluj și Iași, dar am deja un prieten care studiază aici și m-am hotărât asupra Iașului, pentru că mi s-a părut mult mai primitor și mai plăcut. Și, până acum, nu am absolut niciun regret că am luat această decizie!”

 

Anastasia Balta (Grecia), Facultatea de Medicină – engleză, anul IV:

„Am venit pentru prima dată la UMF Iași fără să am cunoștințe sau vreo recomandare, bazându-mă doar pe instinct și pe propria documentare. Până acum, cred că am avut dreptate, deoarece UMF Iași mi-a oferit o educație de înaltă calitate, o imersiune în diferite culturi și a rezolvat foarte rapid și eficient orice problemă adusă în atenția conducerii de către studenți și chiar cea a pandemiei. Este o universitate care ne-a oferit nouă, studenților internaționali, oportunitatea de a ne împlini visele și aș recomanda-o cu siguranță generațiilor viitoare”.

 

Pundrik Kaur (Norvegia), Facultatea de Medicină – engleză, anul V

„Dintotdeauna visul meu a fost a să devin medic. Aveam câțiva prieteni care studiau la UMF Iași și care se acomodaseră foarte bine, ei m-au încurajat să vin într-o vizită și să văd universitatea. Am fost surprins că orașul avea un aeroport local. România, comparativ cu alte țări europene, are costuri de scolarizare mai mici și un cost de viață mult mai scăzut. Așa că, înainte de a veni la Iași, am făcut economii și am muncit în timpul vacanțelor, astfel că am reușit să strâng suficienți bani ca să să pot studia și trăi aici. Există, de asemenea, o mulțime de conexiuni de zbor între România și alte orașe europene, ceea ce facilitează călătoria acasă pentru orice ocazii speciale”.

 

Jyoti Anafack (Elveția), Facultatea de Medicină – franceză, anul VI

„Mi-am dorit să fac medicină de când mă știu. Sunt din Elveția, așa că, evident, am mers la Universitatea din Lausanne, unde am eșuat și în acel moment nu a fost posibil să reiau anul. Dar medicina a rămas pasiunea mea și nu am lăsat acest eșec să-mi stea în cale. Așa că am căutat peste tot și am aflat că România are universități de medicină cu programe de studii în limba franceză. M-am informat și am văzut că Iașul și Clujul au cele mai bune facultăți de medicină. Am aplicat la ambele, dar cum unul dintre prietenii mei urma să meargă la Iași, am decis să vin și eu tot aici. Și sunt foarte mulțumit de alegerea mea. Orașul este plin de energie, de tineri, iar Universitatea oferă o educație de calitate”.

Amata Thongphetsavong Gautam (Elveția), Facultatea de Medicină – franceză, anul VI,  președinte și cofondator al EMSA Iași – Asociația Europeană a Studenților în Medicină Iași

„Întotdeauna am visat să ajung doctor și aș fi făcut orice pentru a-mi urma visul. România a fost una dintre multele opțiuni pe care le-am avut. Cu toate acestea, un prieten de-al meu din Cluj mi-a povestit despre sistemul de învățământ românesc, care se bazează mult pe practică și implicare activă și cu o cantitate egală de teorie și, din acest motiv, am ales România ca locul în care să-mi urmăresc visul. Unul dintre motivele principale este și faptul că aici, dacă studiezi din greu, obții rezultate pe măsură, în timp ce în alte țări vest-europene este vorba mai mult despre selecție și despre reducerea numărului de studenți … nu au un proces de preselecție și acest lucru poate fi foarte înșelător și frustrant.

Personal, sunt extrem de recunoscător și recunoscător Universității noastre pentru această oportunitate imensă de a studia aici, la Iași, chiar dacă lucrurile nu sunt perfecte. Ceea ce contează însă cel mai mult pentru mine este să ai o conducere care știe că Universitatea nu este perfectă, dar cel puțin se străduiește și face tot posibilul pentru a atinge perfecțiunea, iar acest lucru este minunat. Sunt foarte recunoscător pentru relația pe care o am cu domnul rector Viorel Scripcariu, care este deschis și dispus oricând să ne asculte problemele, să încerce să ne ajute și să îmbunătățească lucrurile…  Am avut norocul din poziția mea de președinte al EMSA Iași să am de a face cu o serie de oameni extraordinari din conducerea Universității, de la secretariat, administrație, decanat și rectorat. Absolvirea în câteva săptămâni mă determină să spun de pe acum un sincer «Mulțumesc!»”

 

2565 de studenți din 78 de țări

La UMF Iași studiază, în acest moment, 8806 de studenți, dintre care 6242 români și 2565 de studenți internaționali. Studenții străini provin din 78 de țări. Cei mai mulți provin din Franța – 653, urmată de Israel – 599, Maroc – 293, Grecia – 189, Republica Moldova – 187 și Tunisia – 151.

Studenții internaționali au la dispoziție 565 de locuri pe cont propriu valutar, repartizate astfel:

Liniile de predare în limba engleză: 200 – Medicină, 70 – Medicină Dentară, 45 – Balneo-fiziokinetoterapie și Recuperare

Liniile de predare în limba franceză: 150 – Medicină, 100 – Medicină Dentară