UMF Iași – locul III pe podiumul universităților din România

nov. 23, 2020 | @ Academic | 0 comentarii

În Clasamentul Universităților din România 2020, publicat luni, 23 noiembrie 2020, de Asociația Ad Astra a cercetătorilor români din țară și străinătate, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași  a urcat spectaculos pe locul al III-lea, față de locul 6, ocupat anul trecut. Pe primul loc se situează Universitatea „Babeș-Bolyai ”din CLuj Napoca, iar pe locul al II-lea, la egalitate de puncte, se află Universitatea din București și Universitatea Politehnică din București.  „Observăm în anul 2020 o evoluție foarte bună a Universității de Medicină și Farmacie «Grigore T. Popa» din Iași, care ajunge pe poziția a treia în țară. Ne așteptăm ca universitățile de medicină să performeze în anii care urmează tot mai bine în rankingurile internaționale, mai ales în cele în care indicatorii relativi au o pondere importantă (ceea ce anulează diferențele de mărime), deoarece domeniul biomedical se caracterizează prin una din cele mai mari rate de publicare și de citare între domeniile științei.”, se arată în raport. 

„În ultimii ani, datorită eforturilor extraordinare ale cadrelor didactice și studenților noștri, am reușit să fim din ce în ce mai vizibili în rankingurile internaționale și să ne menținem o bună reputație atât pe plan național, cât și internațional. Faptul că ocupăm locul al III-lea în Metarankingul Universitar 2020, un progres semnificativ față de anul trecut, demonstrează profesionalism, seriozitate, asumare și  perseverență din partea tuturor celor care fac parte din marea familie a Universității de Medicină și Farmacie «Grigore T. Popa» din Iași. ”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.   

Metarankingul Universitar, ajuns la a cincea ediție, utilizează în acest an metodologia propusă de membrii High Level Experts Group, numiți în 2016 de Ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice pentru a elabora Metarankingul Universitar-2016. Prezentul Raport continuă activitatea precedentă, a fost elaborat cu sprijinul Asociației Ad Astra a Cercetătorilor Români și este publicat cu suportul asociației (fără a angaja însă asociația asupra conținutului, al cărui copyright aparține autorilor). Toate analizele prezentate în raport sunt reproductibile și pornesc de la datele disponibile pe websiteurile rankingurilor internaționale ale universităților la data de 1 noiembrie 2020.

 

Poziția

Universitatea

Punctaj

1             

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca

22

2             

Universitatea din București

18

2

Universitatea Politehnica din București

18

3

Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași

13

4             

Universitatea de Vest din Timișoara

12

5             

Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași

11

6

Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București

10

6

Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca

10

7

Universitatea Transilvania din Brașov

8

8             

Academia de Studii Economice din București

6

9             

Universitatea Politehnica din Timișoara

4

9

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca

4

9

Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași

4

10

Universitatea Dunărea de Jos din Galați

3

10

Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie George Emil Palade din Târgu Mureș

3

10

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca

3

11

Universitatea din Craiova

2

11

Universitatea de Medicină și Farmacie Victor Babeș din Timișoara

2

12

Universitatea Aurel Vlaicu din Arad

1

12

Universitatea din Oradea

1

12

Universitatea din Pitești

1

12

Universitatea Lucian Blaga din Sibiu

1

12

Universitatea Ovidius din Constanța

1

12

Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava

1

12

Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova

1

12

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București

1

12

Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești    

1

12

Universitatea Tehnică de Inginerie Civilă din București

1

 

Potrivit raportului, în România există în prezent 97 de universități (din care 7 în lichidare): 54 de universități publice (incluzându-le pe cele militare) și 43 de universități private (din care 9 autorizate provizoriu). Scopul Metarankingului Universitar este să identifice care dintre aceste universități au o minimă vizibilitate internațională în rankingurile majore ale universităților (sunt prezente în cel puțin un ranking inclus în analiză) și care este impactul lor relativ în aria academică internațională (prin punctajul obținut în metaranking).

Pentru analiză și includere în Metarankingul Universitar-2020 s-au urmărit următoarele rankinguri internaționale: Academic Ranking of World Universities/ARWU,  Center for World University Rankings/CWUR,  Leiden Ranking/ CWTS, Performance Ranking of Scientific Papers of World Universities/NTU), QS-Top Universities Ranking/QS, Scimago Institutions Ranking/Scimago , Times Higher Education–World University Rankings/THE , University Ranking by Academic Performance/URAP, World’s Best Universities Rankings/US-News . Începând cu acest an, au fost introduce  în analiză încă două rankinguri care au fost incluse mai recent de către IREG Observatory în rankingurile internaționale de referință: Round University Ranking/RUR  și  The Three University Missions/MosIUR .

Vezi raportul complet  AICI