UMF Iași a semnat trei noi contracte de finanțare PNRR, în parteneriat cu celelalte universități din Alianța G6-UMF și INMSS

Marți, 15 aprilie 2025, în cadrul unui eveniment organizat de Ministerul Sănătății, a fost lansat Ghidul pentru acțiuni locale: Soluții pentru Resursa Umană în Sănătate, document elaborat cu sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății și realizat în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Cu aceasta ocazie, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași a semnat trei noi contracte de finanțare PNRR, alături de partenerii săi din Alianța Universitară G6-UMF și Institutul Național de Management al Serviciilor de Sănătate (INMSS).
„Semnarea celor trei contracte reprezintă un pas concret în direcția consolidării capacității profesionale și manageriale ale sistemului sanitar din România. Prin aceste proiecte, UMF Iași își asumă un rol activ în formarea continuă a personalului medical și administrativ, promovând totodată principii de integritate și eficiență în actul medical și managerial.”, a subliniat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.
Cele trei proiecte semnate vizează dezvoltarea resurselor umane, creșterea capacității manageriale în sistemul sanitar și promovarea integrității în domeniul medical. UMF Iași este partener în toate cele trei proiecte, având alocată o finanțare totală de peste 4,38 milioane de lei.
- Dezvoltarea resurselor umane din sănătate (DRUSS)
Beneficiar: Institutul Național de Management al Serviciilor de Sănătate (INMSS)
Parteneri: UMF „Carol Davila” București, UMF „Grigore T. Popa” Iași, UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, UMFST „George Emil Palade” Târgu Mureș, UMF „Victor Babeș” Timișoara
Finanțare UMF Iași: 1.102.500 lei
Obiectiv general: Creșterea calității serviciilor medicale prin formarea a minimum 1.000 de profesioniști din asistența medicală primară, comunitară, ambulatorie și spitalicească, precum și din domeniul sănătății publice.
Activități cheie: Formare profesională, dezvoltarea de programe și materiale în format e-learning, consolidarea competențelor prin utilizarea instrumentelor moderne de instruire.
- Formare în Managementul Serviciilor de Sănătate (FMSS)
Beneficiar: INMSS
Parteneri: UMF „Carol Davila” București, UMF „Grigore T. Popa” Iași, UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, UMFST „George Emil Palade” Târgu Mureș, UMF „Victor Babeș” Timișoara, UMF Craiova
Finanțare UMF Iași: 1.323.000 lei
Obiectiv general: Creșterea capacității manageriale a personalului din instituțiile publice de sănătate prin formarea a minimum 1.000 de persoane din structurile centrale, regionale și locale.
Activități cheie: Dezvoltarea unui program național de formare, actualizat și adaptat nevoilor sistemului, realizarea de materiale didactice interactive și evaluative în format digital.
- Creșterea integrității, reducerea vulnerabilităților și a riscurilor de corupție în sistemul de sănătate (ISS)
Beneficiar: INMSS
Parteneri: UMF „Carol Davila” București, UMF „Grigore T. Popa” Iași, UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, UMFST „George Emil Palade” Târgu Mureș, UMF „Victor Babeș” Timișoara, UMF Craiova
Finanțare UMF Iași: 1.960.000 lei
Obiectiv general: Creșterea nivelului de integritate în sistemul sanitar prin formarea a peste 3.000 de profesioniști în domeniul eticii și transparenței.
Activități cheie: Implementarea unui program național de instruire în integritate, dezvoltarea unei bănci de date cu resurse didactice și evaluative adaptate pozițiilor ocupaționale din sistem.