UMF Iași a participat la Simpozionul privind cooperarea în domeniul E-health, organizat de Ambasada României la Bruxelles
Evenimentul „E-health – o perspectivă româno-belgiană” a avut loc miercuri, 10 aprilie 2024 și a fost organizat de Ambasada României în Regatul Belgiei în cooperare cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Reţeaua Europeană pentru prevenirea fumatului (ENSP), cu sprijinul direct al ministerului federal belgian pentru sănătate publică. Simpozionul este dedicat impactului evoluţiilor tehnologice asupra medicinei, având drept obiectiv să ofere participanţilor o imagine de ansamblu asupra politicilor şi programelor relevante în materie de digitalizare a medicinei şi de aplicare a inteligenţei artificiale în România, Belgia şi la nivel global, după cum este precizat într-un comunicat de presă al Ambasadei României în Regatul Belgiei.
Evenimentul dedicat diplomației medicale s-a bucurat, şi în acest an, de sprijinul consilierului prezidențial pentru sǎnătate, doamna Diana Paun, al președintei Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică si Siguranță Națională, doamna Nicoleta Pauliuc, al Președintelui Federației Europene a Academiilor de Medicină, prof. Ștefan Constantinescu (UCLouvain), al senatorului Attila Laszlo, membru al Grupului pentru Combaterea Cancerului și al deputatului Dr. Nelu Tataru, președintele Comisiei pentru Sănătate și Familie. Aceştia, alǎturi de reprezentanții universitătilor de medicină din România (Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Bucureşti şi Craiova) au dezbătut două teme prioritare, respectiv „Transformarea digitală în sănătate: Perspective și provocări” și „Soluții digitale. Educație și cercetare în domeniul sănătății”, se precizează în comunicat.
Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași a fost reprezentată de Prof. Univ. Dr. Georgeta-Liliana Foia, Prorector pentru Cooperare și Parteneriate Instituționale Academice Internaționale, și Andreea Dobrea Iacobescu, Șef de serviciu Relații Internaționale.
Ministrul român al sănătății, Alexandru Rafila, a avut o intervenție online în care a subliniat rolul comunității medicale românești din Belgia în cooperarea bilaterală şi eforturile la nivel european de asigurare a interoperabilității sistemelor medicale. Ministerul belgian al sănătății a fost reprezentat de Frank Robben, care a realizat o prezentare a politicilor de sănătate digitală în Belgia, pornind de la experiența sa de inițiator și manager al platformei guvernamentale e-Health.
Modalitățile de implementare a digitalizării în spitalele belgiene, inclusiv prin prezentarea unor programe de inteligență artificială utilizate în practica medicală, au fost indicate de directorul rețelei Iris Sud din Bruxelles, Gert Van Esbroeck.
Accelerarea interoperabilității între statele membre pentru asigurarea accesului la dosarul personal de sănătate, cu rolul facilitării acestui acces, dar și protecției superioare a datelor personale, a fost prezentatǎ de reprezentatul Comisiei Europene (DG SANTE), iar reprezentatul OMS s-a referit la promovarea aplicațiilor medicale mobile, la utilitatea unui registru electronic de sănătate și la transformarea telemedicinei în prioritate a strategiilor de dezvoltare.
Evenimentul se înscrie în inițiativa „Către o diplomație medicală” lansată, în octombrie 2022, de Ambasada României în Regatul Belgiei, cu rolul de a intensifica relațiile bilaterale sectoriale, schimbul de bune practici și elaborarea unei foi de parcurs româno-belgiene în domeniul sănătății, precum și de a evidenția contribuția specială a comunității medicale românești din Belgia, prin intermediul unei platorme specializate.