Reputatul chirurg Silviu Constantinoiu a primit titlul de Doctor Honoris Causa și a devenit Cetățean de Onoare al Iașului

nov. 20, 2021 | @ Academic | 0 comentarii

Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași a conferit titlul onorific de Doctor Honoris Causa Prof. Univ. Dr. Silviu Constantinoiu, membru corespondent al Academiei de Ştiinţe Medicale din România, fost preşedinte al Societăţii Române de Chirurgie şi director al Centrului de Excelenţă în Chirurgia Esofagului, sub auspiciile Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, de la Spitalul Clinic „Sf. Maria” din Bucureşti. La ceremonia care a avut loc vineri, 19 noiembrie, în Sala Senat a UMF Iași, au participat membrii conducerii universității, dar și primarul Iașului, domnul Mihai Chirica care i-a conferit titlul de Cetățean de Onoare al Iașului conform hotărârii municipalității de a acorda această distincție tuturor personalităților care primesc titlul DHC din partea universităților ieșene. În cadrul ceremoniei, Prof. Univ. Dr. Silviu Constantinoiu a ținut prelegerea „100 de ani de chirurgie românească”.

Laudatio a fost prezentat de către Prof. Univ. Dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași:

„Domnul Profesor Dr. Silviu Constantinoiu este absolvent al Facultății de Medicină, București, și a fost admis la concursul de internat specialități chirurgicale, clasat al doilea în ordinea mediilor după dnul Prof. Dr. Irinel Popescu, în anul 1976.

Este o personalitate marcantă în domeniul ştiinţelor medicale, care se bucură de prestigiu atât în țară, cât şi la nivel internaţional, având contribuții deosebite în domeniul chirurgiei, obținând pe parcursul carierei numeroase premii și distincții din partea unor asociații și universități renumite.

Domnul Prof.  Dr. Silviu Constantinoiu a obținut titlul de Doctor în Științe Medicale în 1994, cu teza de doctorat intitulată “Gastrita şi esofagita de reflux postoperator” și din 1980 a început cariera academică iar în anul 2000 a devenit Profesor la Clinica de Chirurgie UMF Carol Davila București, fiind un cadru didactic apreciat de studenți pentru cunoștințele sale, pentru dinamismul și modul în care interrelaționa cu aceștia.

Aria de expertiză a domnului Profesor este Chirurgia, din 1993 până în prezent fiind Șeful Clinicii de Chirurgie a Spitalului Sf. Maria, București, răspunzând direct de activitatea chirurgicală și didactică a clinicii.

În anul 2014 este numit Directorul Centrului de Excelență în Chirurgia Esofagiană și Președintele Asociației de Chirurgie Esofagiană „Sf. Maria”.

A fost membru al Societăţii Române de Chirurgie având diferite funcții precum Secretar, Președinte al Filialei București, Vicepreședinte iar iunie 2016 este ales pentru 4 ani Președinte executiv al Societății Române de Chirurgie.

De la Prof. Dr. Doc. Pavel Simici a deprins o bună indicaţie operatorie adecvată fiecărui caz, o tehnică chirurgicală desăvârşită, atraumatică şi exsangă, cu menajarea ţesuturilor şi organelor operate, precum şi o indicaţie judicioasă în reintervenţiile chirurgicale.

Este un remarcabil specialist în domeniul foarte dificil al chirurgiei esofagiene şi eso-gastrice, cu peste 25.000 intervenții chirurgicale ca operator principal în ultimii 30 de ani, dintre care peste 1000 intervenții chirurgicale mari pe esofag.

A dat dovadă de un profesionalism excepțional dovedit de-a lungul timpului în slujba salvării de vieți omenești, contribuind la formarea și instruirea noilor generații în domeniul chirurgiei.

A obținut burse și stagii de perfecționare atât în țară cât și în străinătate, remarcându-se specializările realizate în Strasbourg, la Institutul de Telechirurgie în perioada 1998-1999, precum și curs de specializare în Chirurgie robotică la Washington în 2007.

Printre realizările profesionale în domeniul chirurgiei se numără:

  • 2 invenții brevetate la OSIM în anii 2000 și 2001
  • Experiență deosebită în reconstrucţia esofagiană după esofagectomia pentru cancer, fiind un promotor al reconstrucţiei cu întregul stomac mobilizat după decolare duodeno-pancreatică şi adus prin mediastinul posterior la gât cu anastomoză esofago-gastrică cervicală precum şi al reconstrucţiei esofagiene sau a by-pass-ului esofagian cu colon stâng anizoperistaltic adus în regiunea cervicală pe cale pre- dar mai ales retrosternală şi al anastomozei eso-colice sau faringo-colice în aceeaşi şedinţă operatorie. De asemenea este unul din promotorii anastomozelor înalte ale grefonului colic cu faringele, latero-laterale, fie în patul osului hioid după ablaţia sa, fie pe cale transhioglotică, cu menajarea nervului hipoglos.
  • Are, de asemenea, o bună experienţă în domeniul chirurgiei diverticulilor cervicali esofago-gastrici tip Zencker, a chirurgiei corpilor străini esofagieni, a acalaziei cardiei şi a peste 250 de operaţii pentru hernie hiatală, atât pe cale clasică, cât şi, mai nou, laparoscopică.
  • A descris şi publicat o tehnică originală de faringotomie transversală pentru anastomozele cu grefonul colic, precum şi anastomozele cervicale înalte, cu fire monostrat cu resorbţie lentă, care nu produc stenoze, fistule şi granuloame de fir.
  • În domeniul chirurgiei gastrice are o experienţă unică în cadrul tulburărilor de stomac operat, mai ales în cadrul gastritei şi esofagitei alcaline, de reflux postoperator, utilizând rezecţia gastrică şi ansa în “Y” tip Roux sub protecţia vagotomiei, publicând în ţară şi străinătate studii şi despre patologia ansei Roux (Roux-Y-stasis syndrome).

Domnul Profesor are preocupări deosebite în sfera chirurgiei clasice şi laparoscopice a căilor biliare extrahepatice, precum și în chirurgia cancerului mamar,  s-au materializat prin apariţia monografiei “Icterul litiazic”, în 1998.

Se remarcă prin cercetări în domeniul cicatrizării plăgilor parietale abdominale precum şi în ceea ce priveşte tehnica de sutură a laparotomiilor cu fire monofilament şi modalitatea de rezolvare a eventraţiilor cu sau fără plasă de polipropilenă, fixată cu fir de relon monofilament de relon, cercetări finalizate în obiectul invenţiei “Procedeu de obţinere a unui fir utilizat în suturi chirurgicale”, brevetată la OSIM cu nr. 116.165/ 2000.

  • Autor a 25 de tratate, monografii și cursuri
  • A obținut pe parcursul carierei sale 31 de premii și distincții, obținând Ordinul Serviciul Credincios în grad de Cavaler înmânat de preşedintele României, dl Klaus Werner Johannis, 1 decembrie 2018
  • A fost director în 4 proiecte de cercetare, precum și membru în alte 4 granturi
  • A fost autor principal sau coautor, publicând în reviste de notorietate din ţară sau străinătate și prezentând comunicări științifice la şedinţele Societăţii Române de Chirurgie şi Gastroenterologie, Simpozioane şi Congrese din ţară şi străinătate, precum şi la Congresele Eurosurgery şi IASG (IGSC) de la Roma, Atena, Budapesta, Istanbul, Iraklion-Creta, ICAAC-San Diego, U.S.A., etc.
  • Este membru în 8 societăți internaționale de chirurgie și în comitetul de redacție a 7 reviste naționale și internaționale.

Această succintă enumerare a activității Dvs în domeniul Chirurgiei, este, dacă vreți, un rezumat dintr-o prodigioasă activitate socio-profesională, care ne îndreptățește să vă acordăm Titlul de Doctor Honoris Causa, apreciindu-vă nu numai rezultatele în profesie, ci și calitățile umane.

Prin acordarea acestui titlu Universitatea noastră va deveni mai bogată spiritual, adăgând numele domnului Prof. Dr. Silviu Constantinoiu în tabloul personalităților care au primit această recunoaștere a întregii activități puse în slujba binelui, a științei, a spiritului creator în direcția unei colaborări fructuoase, tradiţionale în viitor.”

Permiteți-ne să vă considerăm un prieten al școlii medicale ieșene și să nutrim speranța că veți reveni cu plăcere la Iași, într-o comunitate academică veche de 142 de ani, care cultivă valoarea reală și își onorează tradițiile.