Raportul rectorului UMF Iași, pentru anul universitar 2023-2024

Prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie„ Grigore T. Popa” din Iași, a prezentat luni, 31 martie 2025, în ședință de Senat, Raportul Rectorului pentru anul universitar 2023-2024, „document care analizează starea Universităţii în anul universitar 2023-2024 cu scopul de a asigura transparența şi informarea corectă a comunităţii academice.”
Parteneriatele strategice internaționale, negocierile încununate de succes pentru introducerea în oferta educațională a programelor de licență de Medicină Militară și Asistență Medicală Generală Militară, dezvoltarea infrastructurii de cercetare și educație și intensificarea procesului de digitalizarea sunt câteva dintre temele principale ale Raportului.
Internaționalizare
„Cu un corp studențesc internațional de peste 2900 de studenți și parteneriate cu peste 100 de instituții academice din întreaga lume, UMF Iași își consolidează rolul de lider în educația medicală și farmaceutică, pregătind generații de profesioniști capabili să răspundă provocărilor unui mediu globalizat și interdependent.”, a subliniat rectorul UMF Iași.
Ca puncte distincte în planul de internaționalizare, se remarcă:
- Afilierea, începând cu anul 2024, a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași la consorțiului universitar „EduCare 5.0”–„Transforming Healthcare Education and Care Services through Digital Innovation”
- Găzduirea Conferinței anuale a Asociației Școlilor de Medicină din Europa (AMSE), în perioada 5-7 octombrie 2023, de către Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași
- Găzduirea, în perioada 4-5 martie 2024, de către Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, a domnului Dr. Péter Hegyi, Director al Centrului de Medicină Translațională din cadrul Universității Semmelweis din Budapesta și membru al Academiei de Științe din Ungaria, care a susținut două prelegeri vizând modul în care cercetarea științifică poate transforma practicile clinice și politicile de sănătate publică, prelegeri cu relevanță deosebită pentru comunitatea academică și medicală.
- Planificarea și organizarea Simpozionului Științific „Semicentenarul Nobelului românesc – 50 de ani de la conferirea Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină profesorului George Emil Palade”, care s-a desfășurat în cadrul Zilelor UMF Iași, în perioada 8-13 decembrie 2024. Cu aceasta ocazie, UMF Iași a avut onoarea de a-l avea ca invitat pe profesorul Martin Lee Chalfie – câștigător al premiului Nobel pentru chimie.
- Inaugurarea Institutului Confucius din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, pe data de 25 aprilie 2024, reprezintă unul dintre cele mai importante evenimente desfășurate în anul universitar anterior, UMF Iași devenind prima universitate de medicină din România care deschide un astfel de institut.
Mobilităţi studenţi şi cadre didactice
În cadrul acestui an universitar, universitatea a realizat un total de 118 mobilități (85 mobilități pentru studii, 27 pentru plasamente, 3 mobilități pentru activități de predare și 3 pentru personal administrativ), desfășurate sub egida programului Erasmus. Pentru a susține și a extinde aceste oportunități valoroase, contractul programului Erasmus a fost prelungit până la data de 31 iulie 2024.
Consolidarea capacității administrative
Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași a implementat o restructurare semnificativă a prorectoratelor pentru mandatul 2024-2029, conform Raportului Rectorului. Această schimbare face parte din strategia de consolidare a capacităţii administrative a universităţii, vizând o eficientizare a activității academice și o mai bună coordonare a proiectelor strategice.
Una dintre principalele modificări constă în creșterea numărului de prorectorate de la 6 la 7, ca urmare a înființării a două noi prorectorate și a unificării celor două prorectorate didactice existente anterior.
Primul prorectorat nou înființat, după cum indică și denumirea acestuia – Prorectorat pentru Relația cu spitalele clinice și Implementarea proiectului „Spital Universitar UMF Iași” – are ca misiune atât implementarea proiectului primului spital al Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași – spitalul CFR, cât și relația complexă cu spitalele clinice, care implică, între altele, și sprijinirea în obținerea integrării clinice a cadrelor didactice care lucrează și predau în spital. Al doilea prorectorat nou înființat este Prorectoratul pentru Relația cu studenții, Managementul calității și Evaluare academică. Distinct de mandatul anterior, pentru o mai bună organizare și desfășurare a activității, s-a hotărât ca un singur prorectorat, denumit Prorectorat pentru Învățământ universitar de licență și master, să gestioneze atât studiile de licență, cât și pe cele de masterat. Pentru celelalte prorectorate, echipa de prorectori a rămas neschimbată, câteva modificări înregistrându-se, însă, la nivel de formă: Prorectoratul pentru Strategie Instituțională, evaluare academică și relații cu organizațiile studențești, sindicale, ONG-uri și comunitatea locală a devenit Prorectoratul pentru Strategia de dezvoltare instituțională, Management academic, Digitalizare și Relația cu sindicatele și societatea civilă, Prorectoratul pentru cercetare științifică a căpătat o denumire mai largă, respectiv Prorectoratul pentru Cercetare științifică, Dezvoltare și Inovare, Prorectoratul pentru Studii postuniversitare și formare profesională continuă a devenit Prorectoratul pentru Învățământ postuniversitar – Rezidențiat și Formare profesională continuă, iar Prorectoratul pentru relații internaționale și parteneriate academice a căpătat o nouă formă, renumindu-se Prorectorat pentru Cooperare și Parteneriate instituționale academice internaționale.
Un eveniment cu importanță deosebită pentru consolidarea capacității administrative a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași l-a reprezentat și semnarea, în iunie 2024, a contractului de împrumut extern cu Banca Europeană de Investiții (BEI), în valoare de 35,44 milioane euro, pentru modernizarea și reabilitarea clădirilor aparținând campusului universitar. Valoarea totală a proiectului depășește 70 milioane euro.
„Acest împrumut constituie prima operațiune a Băncii Europene de Investiții în cadrul unei inițiative de 200 milioane euro pentru îmbunătățirea învățământului superior din România.”, a subliniat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu.
Educație și formare de calitate
Licență
În anul universitar 2023-2024, UMF „Grigore T. Popa” din Iași a oferit o varietate de programe de studii de licență, structurate pe mai multe domenii și specializări, conform Hotărârilor de Guvern nr. 367/2023 și nr. 650/2023.
La data de 1 ianuarie 2024, UMF Iași a înregistrat un total de 9321 de studenți înscriși, repartizați astfel:
- Medicină: 5812 studenți;
- Medicină Dentară: 2060 studenți;
- Farmacie: 737 studenți;
- Bioinginerie Medicală: 712 studenți.
În cadrul UMF „Grigore T. Popa” din Iași, multilingvismul ocupă un loc fundamental; astfel, din totalul studenților, 1335 studiază în limba engleză, 1300 în limba franceză și 6686 în limba română.
Medicină militară și Asistență Generală Medicală militară
Începând cu anul universitar 2025-2026, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași va include în oferta sa educațională două noi programe de licență: Medicină Militară și Asistență Medicală Generală Militară. Aceste programe vor avea un total de 25 de locuri, dintre care 10 pentru Medicină Militară și 15 pentru Asistență Medicală Generală Militară.
Această inițiativă, rezultat al negocierilor începute în 2018, marchează un moment important pentru UMF Iași, care devine prima instituție din regiunea nord-estică a țării cu o astfel de ofertă educațională.
Digitalizare
În anul universitar 2023-2024 Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași și-a continuat parcursul ambițios de digitalizare, care constă în adoptarea și integrarea de tehnologii și practici avansate, plasându-se în fruntea inovației în domeniul educației medicale.
„În acest sens, menționăm, în primul rând, faptul că studenții au beneficiat – și în acest an universitar – de un sistem modern de evaluare a cunoștințelor, care implică evaluarea din timpul anului, examenele practice eliminatorii și examenul teoretic în format digital. În ceea ce privește acest ultim aspect, toate examenele teoretice au fost susţinute sub forma unor teste grilă, date pe tabletă, întrebările elaborate din timp de cadrele didactice au fost stocate într-o bază specială de date, iar studenții au obținut notele pe loc, corectura fiind asigurată de un soft integrat. Un avantaj al examenelor digitale constă în faptul că studenții au posibilitatea de a-şi programa examenul oricând doresc, într-un interval de timp prestabilit.
În al doilea rând, un interes deosebit îl reprezintă Proiectul Campus digital pentru învățământ medical la UMF Grigore T. Popa din Iași, finanțat prin PNRR, care are ca scopuri digitalizarea procesului educațional pentru toate ciclurile de studiu, inclusiv gestionarea integrată a admiterii, cursurilor și finalizării studiilor, înființarea de noi departamente, centre, laboratoare și biblioteci digitale și modernizarea celor existente, precum și actualizarea și implementarea de noi programe de formare a competențelor digitale. Proiectul include implementarea unui Sistem de Management al Documentelor integrat, asistenți AI, laboratoare de realitate virtuală, soluții de e-learning, sisteme de telemedicină pentru predare clinică, sisteme de management al fluxurilor de lucru, soluții de interoperabilitate națională/internațională, Active Directory pentru autentificarea utilizatorilor, sisteme de plată online integrate, măsuri de securitate a informațiilor și soluții mobile pentru acces ușor.”, se arată în Raportul Rectorului.
Programele de masterat
În anul universitar 2023-2024, universitatea a oferit 10 programe de masterat, inclusiv două în limba engleză, cu o concurență crescută pentru programele din domeniul sănătății. Admiterea la master se bazează pe un concurs anual, cu un număr variabil de locuri și o calitate impresionantă a candidaților, demonstrată de mediile de admitere între 7.53 și 9.77. În anul universitar 2023-2024 au fost şcolarizaţi un total de 374 masteranzi în anii I şi II.
Universitatea sprijină excelența studenților masteranzi prin acordarea de burse în diverse categorii, cu un total de 68 de burse acordate în anul universitar 2023-2024.
Doctoratele
Pentru anul universitar 2023-2024, au fost stabilite obiective majore de îmbunătățire a calității educației și cercetării, inclusiv formarea generală a studenților-doctoranzi și realizarea unui program de cercetare original. S-au alocat fonduri pentru finanțarea cercetării doctorale și s-a pus un accent deosebit pe combaterea fraudei intelectuale prin utilizarea unor sisteme anti-plagiat avansate.
Universitatea a raportat un număr de 575 de studenți-doctoranzi înmatriculați, cu o dinamică pozitivă a numărului conducătorilor de doctorat, care demonstrează calitatea înaltă a cadrului didactic. În anul universitar 2023-2024, au fost finalizate și susținute 83 de teze de doctorat, toate validându-se prin Ordin al Ministrului Educației.
Rezidenţiatul și Cursurile Postuniversitare
Concursul de rezidențiat s-a desfășurat în data de 17 noiembrie 2024, fiind organizat în cele şase centre universitare, cu o participare de aproximativ 500 de persoane în centrul universitar Iași și o implicare semnificativă a instituțiilor partenere. Au fost înregistrate creșteri ale numărului de candidați înscriși, comparativ cu anul precedent, iar distribuția pe centre universitare a plasat UMF Iași pe locul secund ca opțiune pentru candidați. S-au evidențiat și rezultatele variate ale absolvenților la concursul de rezidențiat, cu punctaje maxime și minime obținute pe specialități.
Activitatea de formare profesională continuă a inclus cursuri postuniversitare și pentru obținerea atestatelor de studii complementare, cu o ofertă variată și actualizată. S-au desfășurat 54 de cursuri, cu o participare totală de 2327 de cursanți și o rată de absolvire de 98,96%. S-au propus obiective pe termen scurt și mediu pentru îmbunătățirea și modernizarea procesului educativ pentru viitorii specialiști din domeniul medical și farmaceutic.
Cercetare avansată
În 2024, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași a continuat să își consolideze infrastructura de cercetare, prin achiziții semnificative de echipamente și software de ultimă generație. Finanțările au provenit din diverse surse, inclusiv bugetele proiectelor de cercetare în curs, fonduri structurale europene (POCU, POR etc.), precum și din fondurile proprii ale universității, alocate prin granturile interne.
Proiectele de cercetare cu finanțare externă, derulate în anul 2024, sunt în valoare totală de 919,228,151 lei.
În acest an, comunitatea academică a fost activ implicată în proiecte de cercetare, cu o participare notabilă de 51 de doctoranzi, 7 studenți și 4 masteranzi în proiecte ERASMUS+.
Pe scena internațională, UMF Iași a derulat diverse proiecte majore, inclusiv 9 proiecte Erasmus+, contribuind la vizibilitatea internațională a universității. Pe plan național, s-a remarcat prin participarea activă în competiții de proiecte, subliniind angajamentul său față de excelența în cercetare.
Anul 2024 a fost marcat și de implementarea a 27 de granturi interne de cercetare, subliniind angajamentul universității pentru susținerea cercetării și dezvoltării interne. De asemenea, au fost inițiate proiecte noi de dezvoltare instituțională, cu scopul de a adăuga valoare și de a extinde capacitatea de cercetare și educație a UMF Iași.
Accesul la baze de date și reviste de specialitate
În ceea ce privește dotarea cu material bibliografic, în anul universitar 2023-2024, au intrat în fondul Bibliotecii U.M.F. „Grigore T. Popa” din Iași prin achiziție, donații și schimb interbibliotecar un număr de 4.813 volume publicații în valoare de 268.101,94 lei, ajungându-se la sfârșitul anului universitar la un număr de 285.671 volume publicații (cărți, reviste, audio-vizuale etc.). În această perioadă, în fondul bibliotecii a intrat un număr de 377 titluri de publicații, dintre care 270 titluri cu ani de apariție 2020-2024.
Resurse financiare
În plan financiar, finanțarea universităţii s-a efectuat atât în baza veniturilor proprii realizate, ca şi servicii în cadrul contractului instituţional și a contractului complementar cu Ministerul Educaţiei, cât şi a resurselor obţinute din activităţile proprii desfăşurate
Totalul veniturilor încasate prin contractul instituţional şi cel complementar este de 190.302.920 lei.
Totalul încasărilor realizate în cadrul activităților desfășurate până la data de 31.12.2024 este în sumă de 340.184.704 lei.
Din totalul încasărilor realizate pentru activitățile desfășurate în această perioadă, ponderea sursei de finanțare din contractul instituțional și contractul complementar în sumă de 190.302.920 lei reprezintă 55,94%.
La sursa de finanțare din venituri proprii, plățile totalizează suma de 152.900.036 lei.
Din totalul plăților efectiv realizate pentru activitățile desfășurate în financiar la data de 31.12.2024, ponderea sursei de finanțare din contracte cu Ministerul Educației (instituțional+complementar+PNRR) în sumă de 192.437.204 lei reprezintă 55,72%.
Total încasări și plăți 2024:
- Total încasări universitate anul 2024 – 341.529.538 lei
- Total plăți universitate anul 2024 – 344.829.562 lei
Sume utilizate din excedentul anului precedent – 11.761.454 lei.
Lichiditățile la sfârșitul anului 2024 – 530.342.338 lei.
Resurse Umane
În anul 2024, Universitatea a realizat două sesiuni de concursuri didactice, a scos la concurs 263 de posturi, reuşind să ocupe 242 de posturi vacante existente în statele de funcții, conform strategiei de dezvoltare a resurselor umane, realizate la nivel de departament.
Dezvoltarea infrastructurii educaţionale
În perioada 2020-2024, UMF Iași a parcurs o etapă de dezvoltare patrimonială susținută, iar etapa 2024-2029 este marcată la debut de darea în exploatare a Clinicii de Stomatologie Infantilă „Mircea Rusu” din al doilea semestru al anului universitar 2024-2025.
De asemenea, anul 2024 a însemnat continuarea derulării lucrărilor de amenajări interioare, refacere fațade, dotări la Căminul de medici C9, lucrări finalizate care permit relocarea rezidenților din Căminul C10 și deschiderea frontului de lucru pentru 2025 a Căminului C10.
Pentru Căminul de medici C10 sunt în curs de derulare formalitățile de pregătire a documentațiilor necesare contractării lucrărilor.
Tot în vederea asigurării infrastructurii necesare activității didactice și de cercetare, în cadrul Facultății de Medicină Dentară, Universitatea a preluat clădirea de patrimoniu a Policlinicii Boltă (Casa Asigurării Meșteșugarilor), imobil pe care urmează să-l consolideze și reabiliteze și să-l folosească pentru activitățile didactice și de cercetare.
„Componentă pilon a Planului strategic actual, Universitatea vizează asigurarea infrastructurii pentru Centrul de Cercetări Fundamentale, astfel că 2024 este momentul reper în care au început efectiv lucrările.”, se mai arată în raport.
De asemenea, pentru asigurarea facilităților pentru studenți, se urmărește crearea de noi spații necesare unei cantine studențești în str. Universității 16 și organizarea unor spații generoase destinate unei biblioteci virtuale (spații special amenajate), în anul 2024 fiind aprobați indicatorii tehnico-economici. Investiția vizată este estimată a fi în valoare de cca 65 milioane de lei și urmează a se derula pe parcursul a cca 36 de luni.
În ceea ce privește spațiile alocate disciplinei de educație fizică, au fost înaintate demersurile pentru construirea unei noi săli de sport în spațiul din str. Sărărie 220.
În vederea dezvoltării infrastructurii educaționale și de cercetare, au fost demarate discuții pentru crearea în comun cu Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie „Cuza Vodă” din Iași a unui Centru de cercetări avansate de medicină fetală, neonatologie și ginecologie. Proiectul va include edificarea unui spațiu adecvat cu o suprafață desfășurată de cca 2.500 mp, dar și partea de echipare corespunzătoare. Valoarea estimată a investiției este de cca 10 milioane de euro.
„Proiectele de investiții enunțate mai sus sunt investiții sustenabile care contribuie la atingerea dezideratului asumat de Universitate: excelența. Implementarea planului de investiţii va susţine dezvoltarea infrastructurii didactice şi academice a UMF Iaşi şi va asigura alinierea la cerinţele învăţământului european. Valoarea estimată pentru dezvoltarea patrimonială în perioada previzionată pentru a susţine dezvoltarea infrastructurii UMF Iaşi este de aproximativ 135.550.000 de euro.”, a explicat rectorul.