Provocare pentru startup-urile din IT: asistent virtual pentru bolnavii cronic din regiunea Moldovei

mart. 3, 2023 | @ Presa | 0 comentarii

Peste 200.000 de pacienți cu afecțiuni cronice din regiunea de Nord-Est a României ar putea beneficia de o aplicație care să le faciliteze interacțiunea cu patru spitale clinice din Iași: Spitalul Clinic “Dr. C. I. Parhon”, Spitalul Clinic Județean de Urgențe „Sf. Spiridon”, Institutul de Boli Cardiovasculare “Prof. Dr. George I.M. Georgescu” și Institutul de Psihiatrie „Socola”.

Ideea unui „asistent virtual” dezvoltat de o companie IT pentru bolnavii cu afecțiuni cronice renale, cardiologice, diabet și depresie, a pornit de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, mai exact de la echipa de proiect a MAVIS – „Centrul de Inovare şi Transfer Tehnologic pentru Managementul vârstnicului și îmbătrânirii sănătoase – CITT MAVIS” din cadrul UMF Iași.

„Am identificat o problemă și am încercat să găsim o rezolvare pentru aceasta. Pacienții cronici din mediul rural si alte județe au acces redus la servicii medicale, există un număr excesiv de prezentări la spital, bolnavii fiind nevoiți să aștepte uneori ore întregi ca să fie văzuți de medici pentru informații care pot fi trimise electronic, iar profesioniștii din domeniul sănătății nu au adesea o perspectivă completă a situației pacientului și pierd timp în recapitularea diagnosticelor sau analizelor. Una dintre cauze este gestionarea dificilă a  numărului mare de bolnavi:  în regiunea de Nord-Est a României sunt peste 700.000 de cazuri de spitalizare pe an.  Această situație este frustrantă atât pentru pacienți, cât și pentru medici, de aceea am căutat o soluție care să eficientizeze interacțiunea pacient/medic. Am lansat astfel o „provocare” în care am expus necesitatea unui instrument bidirecțional pentru a îmbunătăți gestionarea pacienților și comunicarea între medic(i) și pacienții cronici, iar ideea noastră a fost îmbrățișată de două hub-uri importante de inovare în sănătate: Health Innovation Hub & Holding GmbH (Innovation in Health) și EIT Health Innostars. Acestea derulează programul Start-ups Meet Healthcare Providers, o inițiativă de inovare deschisă care conectează furnizorii inovatori de asistență medicală cu startup-urile care doresc să vină cu soluții creative în întâmpinarea nevoilor pacienților. Mă bucur că au înțeles importanța acestui proiect pentru pacienții noștri și au lansat un apel pentru start-up-urile din domeniul IT, apel deschis până pe 26 aprilie”, a detaliat conf. univ. dr.  Ionuț Nistor, director MAVIS.

Practic, companiile IT sunt invitate să dezvolte o aplicație prin intermediul căreia pacientul să se poată programa, să poată încărca și trimite documentele medicale și să poată oferi informații despre starea lor de sănătate, prin intermediul unui chat.

 „Este normal, în plină revoluție digitală, ca furnizorii de servicii medicale să adopte idei și abordări noi, să încerce să îmbunătățească calitatea actului medical cu ajutorul unor soluții inteligente, oferite de specialiștii din zona IT. Prin parteneriate cu startup-uri, aceștia pot folosi cele mai recente tehnologii și informații pentru a dezvolta noi tratamente, a îmbunătăți îngrijirea pacienților și a crește eficiența. Iar Universitatea de Medicină și Farmacie, prin multe dintre proiectele sale, precum MAVIS-ul, este o punte de legătură între spitale și rețelele de cercetare și inovare din Uniunea Europeană, aliniindu-ne astfel la strategia Iași Smart City și la strategia de specializare inteligentă a regiunii de dezvoltare Nord-Est”, a subliniat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

„Suntem încântați să lansăm programul Start-ups Meet Healthcare Providers din nou în acest an împreună cu partenerii noștri. Scopul nostru este de a crea parteneriate semnificative între părțile implicate și de a facilita dezvoltarea de soluții inovatoare care pot transforma industria sănătății”, a declarat și BojanaTrajkovska, Senior Project Manager la Innovation in Health.