Pionierul transplantului hepatic în România a primit titlul Doctor Honoris Causa

mart. 6, 2023 | @ Academic | 0 comentarii

Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași a acordat titlul onorific de Doctor Honoris Causa domnului academician Irinel Popescu, personalitate marcantă în domeniul științelor medicale. Academician Irinel Popescu este profesor de chirurgie în cadrul Universității Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București și director al Centrului pentru Boli Digestive si Transplant Hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni, București. Ceremonia de decernare a avut loc vineri, 3 martie 2023, în Aula Centrului de Simulare „Prof. Univ. Dr. Cristian Dragomir”.

Laudatio a fost prezentat în ședința solemnă de Senat de către prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași:

„Domnul Academician Irinel Popescu este absolvent al Facultății de Medicină Generală, Universității Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București în 1977 cu premiul “Elena Dimitriu” pentru cel mai bun rezultat la absolvire şi la examenul de internat.

Este o personalitate marcantă în domeniul ştiinţelor medicale, care se bucură de prestigiu atât în țară, cât şi la nivel internaţional, având contribuții deosebite în domeniul chirurgiei hepato-biliare.

Domnul Profesor este considerat părintele transplantului hepatic în România, obținând pe parcursul carierei numeroase premii și distincții din partea unor asociații și universități renumite.

Domnul Prof.  Dr. Irinel Popescu a urmat studiile doctorale în perioada 1985-1990, obținând titlul de Doctor în Științe Medicale în anul 1990 cu teza de doctorat intitulată „Ulceratiile acute gastrice hemoragice – studiul clinico-patologic a 340 de cazuri” – Conducator- Prof. Dr. Dan Setlacec.

Domnia sa a urmat programe de pregătire postdoctorală în perioada Ianuarie – Iunie 1992 ca Research Fellow la University of Pittsburgh, SUA și în perioada Iulie 1992 – Decembrie 1994 ca Research Fellow la Mount Sinai Hospital New York, SUA.  

În anul 1983 și-a început cariera academică și a parcurs gradual toate treptele didactice de la asistent universitar la profesor de Chirurgie la UMF Carol Davila, profesor de Chirurgie la Facultatea de Medicină a Universității „Titu Maiorescu” în perioada 2016-2020, și profesor asociat la Facultatea de Medicină a Universitatii „Dunarea de Jos” din Galați, fiind un cadru didactic apreciat de studenți pentru cunoștințele sale, pentru dinamismul și modul în care interrelaționa cu aceștia.

Afirmăm, cu toată responsabilitatea, că domnul Profesor Irinel Popescu este un adevărat profesionist, un perfecţionist, care a avut şi are permanent voinţa şi perseverenţa de a se autodepăşi, de a fi primul care aplică cele mai noi cuceriri ale ştiinţei în sistemul medical românesc. Este un medic pentru care salvarea vieţilor omeneşti a fost şi este mai presus de orice.

Activitatea sa de pionierat în domeniul transplantului hepatic și în organizarea Programului Național de Transplant s-a concretizat prin:

  • înființarea programului de transplant hepatic în Institutul Clinic Fundeni în anul 2000, care a ajuns la peste 1000 de operații
  • contribuții la înființarea programelor de transplant hepatic de la Spitalul Republican din Chișinău (Republica Moldova) (2013), Spitalul Sfânta Maria din București (2014) și Spitalul Sfântul Spiridon din Iași (2016).
  • introducerea de tehnici originale în domeniul transplantului hepatic, premiere pentru România sau la nivel international: transplantul cu ficat impărtit (un ficat pentru doi primitori) şi transplantul „dual graft” ( doua fragmente de ficat pentru un primitor), transplant de ficat domino în hipercolesterolemia familială ( premieră mondială), perfuzia oxigenare normotermică (HOPE) pentru îmbunătățirea calității grefei hepatice înainte de transplantul hepatic

De asemenea printre contribuțiile sale în Chirurgia hepato-bilio-pancreatică (chirurgia HBP) menționăm:

  • Contribuții în chirurgia hepatică: peste 3000 de rezecții efectuate în centrul pe care îl conduce, primele rezecții cu excludere vasculară totală din Romania, hepatectomii în doi timpi, etc.
  • Contribuții în chirurgia pancreatică: peste 1000 de rezecții pancreatice efectuate în același centru, proceduri complexe de rezecții pancreatice în bloc cu rezecții vasculare, urmate de reconstrucții vasculare
  • pionier la nivel international al abordului « artery first » și exciziei totale de mezopancreas în chirurgia cancerului pancreatic
  • coordonator național al atestatului de chirurgie hepato-bilio-pancreatică cu durata de doi ani organizat de căatre Ministerul Sanătății.

În palmaresul realizărilor domnului Profesor Irinel Popescu se mai regăsesc:

  • Introducerea chirurgiei robotice în Romania în cadrului primului program sistematizat de operații robotice (peste 1000), la Institutul Clinic Fundeni.
  • Înființarea programului de chirurgie a miasteniei gravis, împreuna cu clinica de Neurologie din Institutul Clinic Fundeni

Aportul său la dezvoltarea cercetării în domeniul medical, a condus la crearea unui mediu de cercetare cu promovarea unei relații strânse între oamenii de ştiinţă şi clinicieni.

Principalele direcţii de cercetare vizate de Domnia sa au reprezentat analiza tumorilor maligne, căutarea de remedii pentru boli care încă nu au soluţii, oncogenomica şi proteomica.

A promovat “cercetarea translațională” în domeniul oncologiei digestive prin crearea unei infrastructuri de cercetare prin:

  • înființarea primei biobănci de probe biologice din Romania și una dintre primele din Europa de Est (2002)
  • managerierea ca Director al Centrului de Excelenta în Medicina Translationala (CEMT) din Institutul Clinic Fundeni (2016), realizat cu finantare prin Fondul European de Dezvoltare Regională POS-CCE).
  • participarea în peste 30 de proiecte de cercetare științifică coordonate ca Director de Proiect. În cadrul acestor proiecte au fost dezvoltate colaborări cu centre de elită în cercetare: Translational Research Laboratory, National Cancer Center, Singapore, Harvard School of Medicine, Boston, USA, Johns Hopkins Univ Hosp, Div Gastroenterol & Hepatol, Baltimore, USA, Tohoku University, Japonia.
  • contribuirea în genomica cancerului de pancreas (datele din lucrarea publicata de echipa de la Fundeni au fost utilizate de Collisson et al. pentru definirea subtipurilor moleculare de cancer de pancreas) și a colangiocarcinomului (doua lucrari publicate in Nature Genetics in 2013)
  • contribuirea în stabilirea rolului distructiei prin electroporație ireversibilă a tumorilor hepatice (”Studiul experimental in vivo al efectelor electroporației electrolitice asupra ficatului de porc”) și în aplicații ale crioprezervării izocorice pe termen lung în transplantul hepatic în colaborare cu Profesor Boris Rubinsky (Universitatea California, Berkeley)

    Printre funcțiile deținute de domnia sa, evidențiem următoarele:

    • 1998-1999: Director al Institutului de Perfecționare Postuniversitară a Medicilor și Farmaciștilor
    • 1999 – 2000: Secretar de Stat în Ministerul Sănătății
    • 2000-2004 Director cercetare- dezvoltare al Institutului Clinic Fundeni (Preşedintele Consiliului Ştiinţific al IC Fundeni)
    • 2004-2008: Senator, Preşedintele Comisiei de Învăţământ a Senatului României
    • Ian –Dec 2009: Președinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate
    • 2006-2011: Vicepreşedinte CNATDCU (Comisia Superioară a Ministerului Educaţiei pentru acordarea titlurilor şi diplomelor universitare)

    Profesionalismul şi rezultatele de excepţie obţinute ca medic, om de știință şi cadru didactic s-au concretizat în peste 300 lucrări în reviste de specialitate indexate ISI Web of Science, peste 5500 citări, numeroase rapoarte științifice, manuscrise, lucrări de popularizare a ştiinţei, eseuri, tratate și un indice Hirsch 36.

    Membru corespondent în Academia Română din 2013, domnul profesor a contribuit cu devotament, eleganță și determinare la dezvoltarea și perfecționarea chirurgiei hepatice, cu rezultatele științifice de mare impact.

    Domnia Sa este Președinte al unor asociații profesionale din Romania (Societatea Romana de Chirurgie (2006-2008), „Romtransplant” (Societatea Romana de Transplant) (1998-2018), Asociația Română de Chirurgie Endoscopică și alte tehnici intervenționale (2002-2006), Asociația Română de Chirurgie Hepato-bilio-pancreatica și Transplant hepatic (2006-2018)

    Domnul Profesor este membru al unor asociații profesionale din străinatate precum:

    • International Association of Surgeons and Gastroenterologists (IASG) – membru in Comitetul Executiv (2002-2016); vicepresedinte din 2016
    • European Surgical Association (ESA)-membru (2007), Presedinte 2018-2019
    • The Transplantation Society (TTS)- membru (din 2006)
    • American College of Surgeons (FACS)- fellow (din 2005)
    • European Society of Organ Transplantation (ESOT)-membru din 2006
    • European Board of Surgery- Membru: Transplant Division (2009-2018) si Hepato-Bilio-Pancreatic Surgery Division (2013)

    Este membru în cadru unor Academii precum:

    • Academia de Științe Medicale – membru (1990)
    • Academia de Științe Medicale – Presedinte (2011-2019)
    • Academia Oamenilor de Știință – membru titular (2006), Presedintele Secției de Medicină (2006-2012)
    • Academia Română-membru corespondent (2013)
    • Academia Franceză de Chirurgie (Académie Nationale de Chirurgie)-membru asociat străin (2003)
    • Academia Națională de Medecină a Franței- membru corespondent străin (2013)
    • Academia de Științe a Republicii Moldova-membru de onoare (2006)
    • Federation of European Academies of Medicine (FEAM) – Vicepreședinte in perioada 2014 – 2017

    Pentru realizările sale i-au fost acordate, de-a lungul anilor, nenumărate distincții naționale și internaționale, ca recunoaștere a contribuțiilor aduse la cercetarea și dezvoltarea chirurgiei hepato-biliare, dintre care amintim:

    • Premiul “Iuliu Hațieganu” al Academiei Române (2000)
    • Ordinul Național “Steaua României” în rang de Mare Ofițer, acordat de Președintele României (2000)
    • Ordinul Național “Steaua României” în rang de “ Mare Cruce” (2013)
    • Ordinul „Coroana României” în Grad de Ofițer acordat de Casa Regala a României (2013)
    • ”Crucea Patriarhală”, acordată de Patriarhia României (2012)
    • Ordinul Republicii (Republica Moldova), acordat de Președintele Republicii Moldova (2013)
    • “Ordre national du merite”, în grad de Ofițer, acordat de Președintele Franței (2011)
    • Premiul ” Zece pentru România – Cel mai bun medic chirurg pentru anul 2006″

    Date fiind reputația sa științifică și experiența managerială, Academicianul Irinel Popescu se bucură de recunoașterea și aprecierea calității cercetării științifice prin calitatea de membru pe care o ocupă în numeroase societăți științifice de elită și colective de redacție ale unor reviste internaționale de prestigiu printre care amintim:

    • Chirurgia-(Buc)-Redactor sef (2004-2013)
    • Annals of Fundeni Hospital-Redactor sef (1996-2013)
    • Journal of Translational Medicine and Research -Editor-in-Chief (2014-2018)
    • Timisoara Medical Journal- Membru in Editorial Board of (2004)

    Membru în colective de redacție al unor reviste internaționale

    • Hepatogastroenterology -Editor-in-chief (2011-2012), Senior Honorary Editor (2013)
    • Surgery, Gastroenterology and Oncology (revista oficială IASGO-International Association of Surgeons, Gastroenterologists and Oncologists)-Vice-Editor in Chief
    • Langenbeck’s Archives of Surgery – Associate Editor
    • Journal of Gastrointestinal and Liver Disease”- membru în Editorial Board
    • Archives de l’Union Medicale Balkanique (“Archives of the Balkan Medical Union”) – Coeditor (1997).

    Visiting Professor

    • Karolinska University in Stockholm (2010)
    • University of Belgrade, School of Medicine (2018)

    Visiting Speaker

    • Grand Rounds AKH (Akademische Krankenhaus) Vienna, “The surgical treatment of the metastatic colo-rectal cancer” (2015)
    • Universitätsklinikum Hamburg-Eppendorf- “Central pancreatectomy” (2015)
    • Weekly Surgical and Gastroenterological Grand Rounds- Borel-Staehelin-Lecture “How to increase the number of donors in a liver transplant program” – University of Zürich (2014).

    Keynote Speaker

    • European Congress of Coloproctology: BJS (British Journal of Surgery) lecture-“Metastatic CRC – what about the primary?” Vienna (2012).

    Ca urmare a meritelor deosebite, a obținut 6 titluri de recunoaștere academică de tipul DOCTOR HONORIS CAUSA acordate de Universitatea de Stat de Medicina si Farmacie „Nicolae Testemițanu”– Republica Moldova, Chișinău, UMF Craiova,  Universitatea Ovidius Constanța, UMF “Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca, Universitatea Dunarea de Jos Galați, Universitatea Apollonia, Iași.

    Această succintă enumerare a activității Dvs în domeniul chirurgiei hepatice este, dacă vreți, un rezumat dintr-o prodigioasă activitate socio-profesională, care ne îndreptățește să îi acordăm Titlul de Doctor Honoris Causa, apreciindu-i nu numai rezultatele în profesie, ci și calitățile umane.

    Prin acordarea acestui titlu, Universitatea noastră va deveni mai bogată spiritual, adăugând numele domnului Prof. Univ. Dr. Irinel Popescu în tabloul personalităților care au primit această recunoaștere a întregii activități puse în slujba binelui, a științei, a spiritului creator în direcția unei colaborări fructuoase, tradiţionale în viitor.

    În concluzie, este o deosebită onoare pentru Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași să recunoască prin acest titlu prestația științifică de înaltă calitate a domnului Academician Irinel Popescu și contribuția remarcabilă la dezvoltarea, consolidarea și contribuțiile aduse medicinii românești în țară și în lume. ”