Propunerile Alianței G6 UMF pentru îmbunătățirea Proiectului de Lege a Învățământului Superior
Luni, 25 iulie 2022, o delegație de 4 rectori a reprezentat Alianța G6 UMF la întâlnirea cu premierul Nicolae Ciucă, cu Ministrul Educației, domnul Sorin Cîmpeanu, cu Ministrul Cercetării Inovării și Digitalizării, domnul Sebastian Burduja, cu Consilierul Prezidențial pentru probleme de Educație și Cercetare, doamna Ligia Deca, întâlnire la care au participat și reprezentații altor cinci consorții universitare românești – Consorțiul Universitaria, Consorțiul Academica Plus, Consorțiul universităților tehnice – ARUT, Consorțiul universităților de științele vieții și Consorțiul universităților de arte. Rectorii universităților membre ale Alianței G6 UMF prezenți la întâlnire au fost Prof. Univ. Dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, Prof. Univ. Dr. Anca Buzoianu, rectorul Universități de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, Prof. Univ. Dr. Leonard Azamfirei, rectorul Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș și Viorel Jinga, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.
În cadrul întâlnirii, Prof. Univ. Dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași și președintele în exercițiu al Alianței G6 UMF, a exprimat, în numele forului, susținerea față de proiectul Legii Învățământului Superior, considerând că reprezintă o lege modernă și flexibilă și, în principal, susținerea față de capitolul referitor la organizarea și funcționarea învățământului superior medical. „Apreciem textul Legii Învățământului Superior. S-au făcut progrese majore în ce privește autonomia universitară dar insistăm pentru a se face demersurile necesare pentru obținerea autonomiei financiare a universităților. De exemplu Universitățile de Medicină și Farmacie au fonduri proprii dar nu pot folosi decât ce este alocat în bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat anual de către ordonatorul principal de credite – Ministerul Educației, iar sumele necheltuite rămân în sold. Propunem eliminarea birocrației în această direcție.” a punctat rectorul UMF Iași.
De asemenea, Prof. Univ. Dr. Viorel Scripcariu a solicitat „sprijinul în preluarea de către Universitățile de Medicină și Farmacie a spitalelor de la Ministerul Transporturilor, în direcția dezvoltării rețelei spitalelor universitare și accesul acestora la resursele specifice domeniului sănătății.”
Alianța G6 UMF și-a declarat susținerea la articolul referitor la vârsta de pensionare, considerând că, în domeniul medico-farmaceutic, pensionarea la 65 de ani este prematură, cadrele universitare din acest domeniu ajungând la un nivel maxim de experiență la această vârstă, de excelență în educație și cercetare științifică.
Un alt topic adus în discuție de Prof. Univ. Dr. Viorel Scripcariu a fost legat de învățământul superior medical militar: „Solicităm susținerea în vederea dezvoltării învățământului superior medico-militar la nivel național.”
Tot din partea Alianței G6 UMF a luat cuvântul Prof. Univ. Dr. Leonard Azamfirei, rectorul Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, care a cerut sprijinul în vederea creșterii atractivității pentru resursa umană calificată în domeniul cercetării din învățământului superior medical.
Prof. Univ. Dr. Viorel Scripcariu
Rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași
Președintele în exercițiu al Alianței G6 UMF
26 iulie 2022