Proiect inedit pentru studenții UMF-iști: curs opțional de Inteligență Artificială în medicină

iul. 9, 2020 | @ Studenti | 0 comentarii

Studenții din anul V ai Facultății de Medicina din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din  Iași vor avea ocazia, din toamnă, să participe la un curs opțional despre Inteligență Artificială (AI) cu aplicare în domeniul medical.

În ultimii ani, Inteligența Artificială a cunoscut un avânt extraordinar și în domeniul medical și cred că studenții noștri trebuie să se familiarizeze cu câteva noțiuni de bază, cu principiile care stau la baza algoritmilor de diagnostic, tratament și prognostic”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

Ideea, unică în România, s-a născut în cadrul unor proiecte comune de cercetare dintre Departamentul de cardiologie intervențională al IBCV Iași condus de dr. Alexandru Burlacu, șef lucrări la UMF Iași și Facultatea de Informatică din cadrul UAIC, reprezentată de decanul acesteia, conf. univ. dr. Adrian Iftene. Între timp s-au implicat și comunitatea de IA din Iași (prin dl. Eugen Bușoiu) și fondatorul CodeCamp, dl Florin Cardasim (director regional Microsoft).

Obiectivele majore ale demersului nostru sunt pe deoparte educative (dat fiind dezvoltarea inteligenței artificiale în medicină și lipsa unei modalități instituționale de transmitere a acestor informații către studenții mediciniști), pe de altă parte facilitează dezvoltarea de proiecte și de colaborări dintre studenții UMF Iași și facultățile de informatică și tehnice (de la UAIC și de la TUIași) În mod specific vom realiza un «state of the art» privind algoritmii de IA utilizați în diferitele specializări medicale și chirurgicale, precum și implicațiile IA în wearable.Vor fi explicate conceptele de Big data, Machine Learning, Natural Language Processing, Data science și vor fi explorate fenomenul de start-up în Med Tech și de robotică în medicină. De asemenea, va fi studiată direcția și cercetările privind Asistența Medicală Virtuală, cu multe aplicații practice și invitați care lucrează concret cu aceste proiecte”, a explicat șef lucrări dr. Alexandru Burlacu, responsabil curs.

În cadrul cursului, organizatorii vor invita specialiști în domeniul IA în medicină din străinătate să conferențieze la UMF Iași prin intermediul platoformei Microsoft Teams.

„Sunt convinsă că un asemenea curs va reuși să aducă un plus în formarea mentalității «studenților de astăzi». Ne putem considera norocoși că aparținem unei instituții care a înteles necesitatea noastră, ca viitori practicieni, de a avea o perspectivă cât mai complexă și precisă asupra evoluției medicale”, a mărturisit Denisa Țugui, studentă în anul V a Facultății de Medicină.

La bibliografia cursului nu putea să lipsească Eric J. Topol, celebrul cardiolog intervențional american care a introdus conceptul de „deep medicine” și care promovează progresul și medicina viitorului cu scopul de a lăsa medicilor și cercetătorilor mai mult timp să cultive relațiile de compasiune și dialog cu pacienții. Despre cartea sa, The Creative Distruction of Medicine” (Distrugerea creatoare a medicinii), Martin S. Martin spunea că, în profesiunea medicală, va juca rolul pe care l-a avut Şocul viitorului de Alvin Toffler, apărută în 1970 şi care a pregătit generaţiile anilor aceia pentru mari schimbări economice şi sociale.

Mai multe amănunte despre curs, AICI