Primul examen național de dietetician autorizat va avea loc la UMF Iași, pe 7 mai

mai 2, 2022 | @ Administrativ | 0 comentarii

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, în colaborare cu Colegiul Dieteticienilor din România, organizează primul examen național de dietetician autorizat, în data de 7 mai 2022, la ora 12.00, în Amfiteatrul Mihai Duca.

„Universitatea noastră formează specialiști în Nutriție și dietetică din 2009 și mă bucur că în sfârșit această profesie a fost reglementată și că absolvenții noștri au ocazia de a obține drept de liberă practică și de a deveni membri ai Colegiului Dieteticienilor din România”, a subliniat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

Le suntem profund recunoscători reprezentanților Universității de Medicină și Farmacie «Grigore T. Popa» din Iași care ne-au acordat tot sprijinul necesar pentru susținerea examenului din 7 mai, precum și reprezentanților Ministerului Sănătății, care au susținut demersurile făcute pentru înființarea Colegiului Dieteticienilor din România și care ne sprijină în continuare în vederea reglementării, controlului, dar și a protejării acestei profesii”, a declarat și Adina Rusu, președinte Colegiul Teritorial Iași al CDR și secretar național CDR.

Examenul se va organiza și în celelalte patru centre universitare cu program de studiu de licență Nutriție și Dietetică: Cluj, Târgu Mures, Timișoara și Suceava. Fiind organizat la nivel național, candidații au libertatea să își aleagă centrul universitar în care doresc să susțină examenul.

Calendarul examenului național de dietetician autorizat:
7 mai – Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași
15 mai – Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș
20 mai – Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș”, Timișoara
21 mai – Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca
22 mai – Universitatea ,,Ștefan cel Mare” din Suceava

Cei care doresc să se înscrie la examen trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele cerințe:

  • deținerea diplomei de licență în specializarea nutriție și dietetică, eliberată de o instituție de învățământ superior, acreditată în România, cu o durată de minimum 3 ani, pe domeniul sănătate (180 credite) ȘI
  • deținerea unei diplome de masterat în domeniul nutriției și dieteticii (120 credite) SAU să facă dovada efectuării unui an de practică în domeniul specializării, în conformitate cu dispozițiile cuprinse în normele metodologice

Promovarea acestui examen reprezintă ultima etapă în vederea obținerii dreptului de liberă practică pentru exercitarea profesiei de dietetician, care se va elibera ulterior de către Colegiul Dieteticienilor din România.

Test grilă

Examenul va consta într-un test scris, cu 50 de subiecte de tip grilă, și va avea o durată de 90 de minute. Tezele vor fi scanate la finalul examenului și punctajul va fi comunicat candidatului. După încheierea examenului, va fi afișată grila de 10. Rezultatele se vor afișa în cel mult 48 de ore de la susținerea examenului, iar depunerea contestațiilor privind răspunsurile corecte sau evaluarea rezultatelor, în cel mult 24 de ore de la afișarea rezultatelor. Afișarea rezultatelor finale va avea loc pe 12 mai 2022.