FameLab 2021 – studenții și cercetătorii, invitați să participe la cea mai mare competiție internațională de comunicare a științei
British Council anunță deschiderea înscrierilor pentru una dintre cele mai importante competiții de comunicare a științei din lume – FameLab – Science for a Better Future.
Elevii, studenții sau cercetătorii cu vârsta de peste 18 ani care studiază sau lucrează în domeniul științei se pot înscrie la această competiție până pe 31 martie 2021, completând formularul online disponibil aici.
Organizată în peste 20 de țări și cu o rețea de peste 10 000 de studenți, cercetători sau profesioniști în discipline STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) din universități, organizații și centre de cercetare din întreaga lume, FameLab urmărește să le ofere o voce pe scena globală pasionaților de știință care doresc să comunice rezultatele activității de cercetare către publicul larg, pentru a promova astfel înțelegerea și susținerea cercetării și a reduce decalajele în educația științifică.
˶Evenimentele din ultimul an ne-au arătat încă o dată cât de important este ca mesajele oamenilor de știință să ajungă cât mai clar la publicul larg. Comunicarea devine o prioritate pentru cercetătorii din întreaga lume, nu doar pentru că poate influența șansele acestora de a obține finanțări sau sprijinul autorităților, dar și pentru că rezultatele muncii lor au adesea impact direct asupra vieților noastre. Prin FameLab, ne dorim să-i încurajăm pe studenți și cercetători să vorbească cât mai mult și cât mai bine despre munca lor”, a declarat Gabriel Ivan, managerul programelor de știință din cadrul British Council România.
În România, competiția se află la a 12-a ediție și este organizată de British Council și Cheltenham Science Festival, cu sprijinul universităților și organizațiilor de știință partenere din țară.
Tema competiției FameLab 2021 în România este “Science for a better future / Știința pentru un viitor mai bun”, și urmărește să aducă în prim plan rolul esențial pe care descoperirile științifice și dezvoltările tehnologice îl au în rezolvarea problemelor majore ale lumii noastre, de la provocări medicale la schimbări climatice.
Concurenții FameLab au la dispoziție doar 3 minute pentru a fascina publicul și juriul cu o prezentare a unui subiect științific, fără a se folosi de prezentări tip PowerPoint sau alte resurse ajutătoare. Prezentarea trebuie să fie distractivă, originală, să aibă rigurozitate științifică și să capteze atenția publicului neavizat. Prezentările sunt evaluate în baza a trei criterii: conținut, claritate și charismă.
Selecțiile regionale FameLab vor fi organizate online, în perioada 1-19 aprilie, cu sprijinul următorilor parteneri: Universitatea ˶Alexandru Ioan Cuza˝ din Iași, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, Universitatea ˶Lucian Blaga˝ din Sibiu, Universitatea Politehnica Timișoara, Universitatea Politehnica București, Universitatea din București, Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, SOMS, BioMentorHub și Romanian Science Festival.
Selecția regională organizată de British Council și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași se va desfășura în data de 16 aprilie 2021, la ora 12.00, prin intermediul platformei online Webex.
În urma selecțiilor vor fi desemnați concurenții pentru finala națională FameLab Romania, care vor beneficia de un masterclass de comunicare susținut de specialiști din Marea Britanie și România.
Câștigătorul finalei naționale FameLab Romania 2021 va avea ocazia de a reprezenta țara la finala globală FameLab International, organizată în toamna acestui an.
Printre partenerii naționali FameLab Romania se numără: Academia Română, Asociația Ad Astra, Asociația pentru Educație și Știință Hermann Oberth, Asociația Soroptimist International, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea din București, Universitatea Politehnica București, Universitatea Politehnica Timișoara.
Informații complete despre înscrieri, eligibilitate și etapele competiției sunt disponibile pe site-ul FameLab.