Facultatea de Farmacie, 55 de ani de existență în cadrul Almei Mater – UMF Iași

dec. 10, 2020 | @ Academic | 0 comentarii

Facultatea de Farmacie din Iaşi aniversează 55 de ani de existență în cadrul Almei Mater – Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași. Momentul aniversar va avea loc sâmbătă, 12 decembrie, de la ora 10.00, în Aula George Emil Palade” și va fi transmis online pe YouTube, Facebook și Zoom.  

Pentru această aniversare specială, moderatorul evenimentului, dr. Richard Constantinescu, titularul disciplinei de istorie a medicinei din cadrul UMF Iași a pregătit o serie de materiale în premieră. Vor fi prezentate mărturii ale decanilor facultății, dar și un documentar realizat la Muzeul „Marțian Cotrău”. De la ora 12.00, va avea loc masa rotundă „Antreprenori de succes”, având ca invitați pe Ioan Nani, Director General Compania Antibiotice SA, Toni Hrițac, redactor-șef al publicației „Ziarul de Iași” și Gabriel Mardarasevici, om de afaceri.

„Celebrarea a mai mult de jumătate de secol de activitate neîntreruptă constituie un prilej de a medita la rolul pe care Facultatea l-a avut în formarea de specialiști în domeniul farmaceutic, dar și un motiv de bucurie pentru continuitatea și recunoașterea dobândită de învățământul farmaceutic superior ieșean, la nivel național și international”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași.

„Învățământul farmaceutic ieșean, deși datează încă din 1857, nu a avut o evoluție continuă, în decursul istoriei înregistrându-se și momente dificile datorate vicisitudinilor vremii. În 1961, în cadrul Institutului de Medicină ia ființă Secția de Farmacie, o parte dintre catedre funcționând în cadrul Universității «Alexandru Ioan Cuza»”. Începând cu 1965, Secția devine Facultate în cadrul Institutului de Medicină și Farmacie. De atunci au trecut 55 de ani,  perioadă în care generaţii de farmacişti au fost pregătite de dascăli de excepţie, personalităţi marcante ale învăţământului şi cercetării farmaceutice româneşti, precum şi de discipolii lor, continuatori ai tradiţiei şcolii de farmacie ieşene”, a subliniat și prof. univ. dr. Lenuța Profire, decanul Facultății de Farmacie din cadrul UMF Iași.