Emoții la puterea 1669: absolvenții UMF Iași vor depune Jurământul lui Hipocrate

sept. 14, 2020 | @ Academic | 0 comentarii

După un an complicat și plin de incertitudini, cei 1669 de absolvenți ai  Universității de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa” din Iași – Promoția 2020 vor putea rosti, în sfârșit, Jurămîntul lui Hipocrate, în cadrul unei ceremonii speciale.  Evenimentul se va desfășura, din cauza situației epidemiologice, pe parcursul a patru zile, în perioada 17-20 septembrie, în intervalul orar 10.00-14.00, pe Esplanada UMF Iași, după următorul program: pe 17 septembrie, pentru absolvenții de Medicină, pe 18 septembrie, pentru absolvenții facultăților de Medicină Dentară și Farmacie, pe 19 septembrie, pentru absolvenții specializărilor Asistență Medicală Generală, Nutriție și Dietetică, Balneofiziokinetoterapie și recuperare și Bioinginerie iar pe 20 septembrie pentru absolvenții de Medicină și Medicină Dentară de la liniile de predare în engleză și franceză. Întreaga ceremonie se va transmite live.

„După reușita concursului de admitere, aș spune că absolvirea este al doilea moment important și plin de emoții din viața studenților noștri. De fapt nu este un sfârșit, ci continuarea drumului plin de  greutăți, dar atât de frumos pe care și l-au ales. Sunt mândru de absolvenții noștri și în ciuda perioadei dificile pe care o traversăm, nu puteam să-I lipsim de bucuria unei zile de care își vor aduce aminte mereu. Ziua în care vor depune Jurământul lui Hipocrate, ziua când vor putea spune, cu mândrie, că sunt absolvenți ai Universității de Medicină și Farmacie «Grigore T. Popa» din Iași”, a transmis prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași

În fiecare zi, accesul absolvenților în areal se va face începând cu ora 9.00, prin patru porți, unde se va face triajul epidemiologic și vor primi măști. Toți absolvenții vor intra în zona de festivități până la ora 10.00 (chiar dacă sunt programate mai multe specializări în ziua respectivă) și nu vor ieși din areal până la final. Vor fi organizate panouri foto, iar absolvenții vor putea face fotografii după ceremonie.

În cadrul ceremoniei vor ține scurte alocuțiuni rectorul, decanii facultăților și de promoție, șefii de an și de promoție, se va striga catalogul, iar finalul este rezervat depunerii de către absolvenți a Jurământului lui Hipocrate. Ceremonialul Drapelelor Națiunilor va avea loc duminică, 20 septembrie.

Ca în fiecare an, Universitatea va înmâna diplome speciale studenților cu cele mai mari medii pe parcursul întregii facultăți, șefilor de promoție de la toate specializările și liniile de studiu. Citiți, mai jos, câteva gânduri ale acestora despre viața de student la UMF Iași. 

Rareș-Vasile Tracicaru, Medicină Generală

„Este greu de descris ansamblul de sentimente pe care le resimt acum, la finalul celor 6 ani de studiu. Parcă ieri trăiam fericirea admiterii, curiozitatea primului stagiu sau frica primului examen de anatomie. E ca un film pe repede-înainte ce m-a adus in fața responsabilității reprezentate de profesia medicală. Totuși, ca un film de-a lui Tarantino, flash-backurile reprezintă magia.

Toate acele momente când ne simțeam specialiști la primele stagii, când râdeam în pauze de cele mai mici întâmplări, când ne pierdeam la cursuri în povestea iscusită a unui profesor talentat, se derulează acum în gândurile tuturor colegilor.

A fost un traseu sinuos, cu multe momente tensionate dar, privind la viitor, la dificultățile care ne așteaptă, la noua realitate a lumii în care trăim, parcă îmi doresc să mai rămân doar puțin alături de colegii ce au devenit familie, alături de îndrumătorii extraordinari care au devenit mentori sau prieteni. Totuși, pregătirea primită în această facultate mă face încrezător că voi putea înfrunta dificultățile și responsabilitățile viitoare cu forța și siguranța caracteristice unui absolvent al Universității de Medicină și Farmacie «Grigore T. Popa» din Iași”.

Georgiana Severin, Medicină Dentară

„Titlul de șefă de promoție m-a emoționat atât  pe mine cât și pe cei apropiați mie care știu  cât de mult am învățat și  m-am dedicat pe tot  parcursul celor 6 ani. Dacă mi-ar fi spus cineva la început de facultate că voi reuși  să obțin  acestă performanță, aș fi spus că glumește.

Am început destul de pesimistă facultatea, deoarece am ales să dau admiterea la chimie, iar în anul I, toate noțiunile prezentate la anatomie, histologie, îmi erau străine, facându-mă să cred că nu am ce căuta la această  facultate, și că îmi va fi imposibil să țin  pasul cu colegii mei care stăpâneau mai multe noțiuni, dând admiterea la biologie. Din frica de a nu eșua, am fost nevoită să aloc mai mult timp învățatului. Consider că pe parcursul celor 6 ani am avut parte de o călătorie plăcută, care m-a ajutat să devin ceea ce sunt in prezent, o persoană ambițioasă, perseverentă, optimistă și mereu cu zâmbetul pe buze.

Cheia succesului?!… Așa cum spune și A. Einstein : «Geniul este 1% talent și 99% muncă din greu .»”

Ramona Ionela Matasă, Farmacie

„Acum cinci ani ştiam că îmi doresc să urmez o facultate la UMF şi oscilam între Facultatea de Farmacie şi Facultatea de Medicină. Am ales cu sufletul şi sunt convinsă că am ales ceea ce mi se potriveşte cel mai bine, farmacia.

Cei cinci ani la Facultatea de Farmacie reprezintă pentru mine o etapă în care am evoluat cel mai mult în formarea mea ca om şi ca farmacist.

Viaţa de student la această facultate are un ritm alert, te determină să ieşi din zona de confort şi să îţi depăşeşti limitele pentru a ţine pasul, pentru a deveni un adevărat profesionist. Studenţia este, fără înoială, cea mai frumoasă perioadă din viaţa mea, iar acum, la absolvirea facultăţii, am satisfacţia de a mă regăsi întru totul în această profesie”.

Alexandru Mihail Șerban, Bioinginerie

„Facultatea de Bioinginerie a reprezentat pentru mine o provocare încă de la început. Acum patru ani pășeam temător și curios pragul facultății, priveam orarul și căutam minute în șir sălile de curs.

Treptat însă am trecut de primul curs, de primul laborator, de prima sesiune și de prima petrecere studențească, emoțiile disipându-se. Am ajuns și la finalul acestor ani minunați și grei alături bineînțeles de colegii și profesorii mei care m-au sprijinit și m-au ajutat să îmi dezvolt aptitudinile profesionale dar și personalitatea.

Gândurile mele se îndreaptă în mod special către colectivul profesoral care prin devotament și implicare și-au împărtășit cunoștințele din diverse domenii dar și experiențele personale formând o nouă generație de speciliști atât de necesari unui sistem medical modern, bioinginerii!”

Bianca-Melania Plăcinta, Tehnică Dentară

Încă nu pot realiza cum au trecut cei 3 ani în cadrul UMF Iași. Au fost 3 ani cu numeroase trăiri contradictorii: fericire, dezamăgire, speranță dar nu în ultimul rand satisfacție. Satisfacția că am ajuns aici, la final de drum…după multă muncă, după nopți pierdute înaintea examenelor și numeroase vorbe de încurajare și susținere morală din partea colegilor mai mari sau chiar a părinților care încercau să mă convingă că nimic nu este imposibil…

Pot spune că pe parcursul acestui drum am legat prietenii frumoase care sper din suflet să nu se destrame curând dar și strânse relații de colegialitate

 Tehnica dentară este o artă ce necesita multe ore de muncă și migală, dar arta trebuie să izvorască din dragoste și dacă în tot cee ce facem punem dragoste, consider că nici măcar o zi din viață noastră nu vom munci.

Nu regret o clipă că am ales acest drum, dimpotrivă sunt o fire ambițioasă  și voi munci pentru a evolua și a pune în practică tot cee ace am învățat în facultate.

Vreau să mulțumesc tuturor cadrelor didactice și tuturor mentorilor  care mi-au călăuzit pașii în acești ani. Și nu în ultimul rând le mulțumesc și părinților care m-au sprijinit în permanență.

Și să nu uităm: credință, răbdare și încredere…”

Oana Andreea Dumitrascu, Nutriție și dietetică

„Felicitări nouă, am absolvit! Investiția în cunoștințe plătește întotdeauna cea mai bună dobândă. Tot ce stă între un absolvent și vârful scării este scara.

O etapă s-a încheiat, dar să nu uităm că educația noastră continuă. Absolvirea este doar un concept pentru că  în viața reală absolvim în fiecare zi, până în ultima zi a vieții noastre. Este important să ne bucuram de procesul de căutare fără a ceda presiunii rezultatului. Dacă vom înțelege asta, vom face diferența.

Educația și felul în care am fost învățați să ne formăm gândirea în toți acești trei ani este ceea ce va supraviețui atunci când ceea ce a fost învățat va fi  uitat.”

Adrian Enache, Asistență Medicală Generală

„Cu patru ani în urmă am văzut în dreptul numelui meu scris “«ADMIS». Și mai apoi am înțeles că  acel «ADMIS» înseamnă mai mult decât un cuvânt. Înseamnă să ai răbdare, să sacrifici timp, să te autodepășești, să respecți, să te bucuri, să te întristezi, să ai satisfacții, să te împrietenești, să zâmbești, să fi serios, să fi atent, să fi disponibil, să ai curaj, să fi corect, să fi calm, să fi speranță pentru cei aflați în impas, să ai compasiune, să fi demn, să fi întotdeauna pregătit pentru acțiune, să fi perseverent.

Le mulțumesc profesorilor, colegilor și familiei mele. Fiecare a avut un rol important în reușita mea. Sunt mândru că fac parte din marea “familie” a UMF Gr. T. Popa Iași. A fost onorant, pentru mine, să “respir” aerul comunității academice medicale ieșene și știu că nu voi dezamăgi în parcursul meu professional.

 Iar acum, după patru ani de minunată studenție, pot spune din nou că văd scris in dreptul numelui meu  «ADMIS»”.

Silvian Segal, Balneofiziokinetoterapie și recuperare

„Au trecut 3 ani grei, dar frumoși, cu multe provocări, dar și cu multe reușite, care vor rămâne mereu în inima mea, sub forma amintirilor și a prieteniilor pe care le-am legat.

Absolvirea Facultății de Bioinginerie Medicală, specializarea  Balneofiziokinetoterapie și recuperare înseamnă pentru mine un nou început, deschiderea de noi  oportunităţi de dezvoltare profesională și personală.

Le mulţumesc profesorilor care ne-au insuflat mândria şi onoarea de a fi studenți, iar astăzi absolvenți, ai unei universități de prestigiu cum este Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” din Iași și care ne-au învățat, pe lângă  multitudinea  de informații de specialitate, și care sunt calitățile de care avem nevoie pentru a reuși în frumoasa profesie de fiziokinetoterapeut: cunoaştere, disciplină, respect, corectitudine, empatie și perseverență.”

Mélissa Camille Soukaina Lesobre, Medicină, limba franceză

Je tiens avant tout à exprimer ma profonde et sincère gratitude à cette université et plus particulièrement aux enseignants pour qui j’éprouve tant de reconnaissance.

Ces enseignants bienveillants dont le soutien, les encouragements et la gentillesse ont contribué à ma motivation.

Ils m’ont ouvert chaleureusement les portes de leur savoir avec enthousiasme et humilité. Grâce à eux, les échanges quels qu’ils soient furent d’une grande richesse humaine et professionnelle, et ils font partie intégrante de ma réussite.

Ces années d’études riches en découvertes resteront gravées dans ma mémoire, je ne retiendrai que de bons souvenirs de cette expérience de vie. 

Andreas Lahdo,  Medicină, limba engleză

„First and foremost, I would like to thank UMF «Grigore T. Popa» Iasi and all its members. A huge part of my development during my academic years has been because of the great teachers that I have come across.

They made it possible for me to become the doctor I am today because of the knowledge they have provided throughout the whole education, and their way of teaching.

The student life in medical school has been very interesting because medicine has always been my greatest passion.

At the same time, studying medicine abroad has not been easy, as it required a lot of consistent hard work and some sleepless nights, but it was all worth it in the end because it made me grow as a person.

Thank you UMF «Grigore T. Popa» Iasi for making my dream come through”.

Ioannis Kanarakis, Medicină dentară, limba engleză

„As a graduate student of the “Grigore T. Popa” University of Medicine and Pharmacy Iasi, I can certainly say that those six years of study have been superb. Of course with their ups and downs, but for me it was the best choice. When I was selecting the university as a potential student, there were several parameters that made me decide and choose this specific university and those parameters are different for every student.

Regardless, it is an excellent option for gaining updated knowledge and skills. There is a large number of books and digital documents as well as a wide learning personnel, including doctors, assistants, and professors, that are very skilled, willing to share their knowledge and aid in the progress of students.

More importantly, there is a lot of practical work, with plenty of patients available to be treated with materials and equipment provided by the university. Undoubtedly, the “Grigore T. Popa” University is a great opportunity for new students seeking success in their field of interest.”

Melissa Kaoula, Medicină Dentară, limba franceză

„C’est avec une immense joie et une grande fierté que j’ai appris être major de la promotion 2020. Ainsi s’achèvent six belles années au sein de la merveilleuse ville de Iasi, où j’ai pu m’épanouir et évoluer dans un cadre de vie accueillant et chaleureux. La ville se démarque par son ambiance conviviale, son dynamisme et son multiculturalisme . Ce fut très agréable d’y habiter et d’y étudier. Outre l’aspect de la vie estudiantine, j’ai appris grâce à cet exile à être autonome, organisée, indépendante et je pense à l’avenir être capable de venir à bout de n’importe quelle difficulté .

Je me sens très reconnaissante envers le pays et la faculté qui m’ont donné l’opportunité d’obtenir ce diplôme de médecine dentaire, que je serai fière d’arborer dès aujourd’hui dignement.”

Georgios Christopoulos, Farmacie, limba engleză

„The years we have spent at the university were special, because they helped us to
become the individuals we are today. Personally, I am sure that without that
precious experience, my life would be something completely different. I would not have such features of character as determination, self-confidence, purposefulness and commitment. I can state this clearly: my university helped me to become the person I am now. During these 5 years, our professors and the entire academic staff have passed their nurtured knowledge and experience to us. The academic environment is wonderful at this university, and I will remember the days I have spent here as the most valuable and quality years in my life.

I am graduating with the feeling of deep satisfaction. I worked a lot and my efforts
got me something more than just a university degree status. It is skills and
knowledge and invaluable experience. The university environment was like a
miniature society model. There were ups and downs but now I am ready for the
real world waiting outside the university walls.”