Creierul însingurat // Joia la Mironescu

nov. 8, 2022 | @ Studenti | 0 comentarii

A treia ediție a întâlnirilor „Joia la Mironescu”, organizată de Centrul Cultural „I.I. Mironescu” al Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași poartă titlul „Creierul însingurat” și va aduce în discuție două cărți importante: „Creierul deprimat” (autor Anders Hansen) și „Dulce-amar” (autor Susan Cain), volume de la care se va porni un dialog cu publicul.

Dr. Andreea Plăcintă, medic specialist ATI și dr. Richard Constantinescu, director al Centrului Cultural „I.I. Mironescu” vor prezenta cele două cărți, dublând discursul cu fragmente relevante din volumele amintite.

Anders Hansen este psihiatru, format la Karolinska Institutet din Stockholm, absolvent al Stockholm School of Economics, autor a numeroase texte medicale, vorbitor de succes, invitat la diverse conferințe, emisiuni radio-tv și podcasturi, cu audiențe record. A elaborat și a prezentat pentru televiziunea suedeză serialul tv „Creierul tău”. Premiul „Mensa 2018” este doar una dintre distincțiile ce i s-au oferit pentru volumele pe care le-a publicat.

Editura Publica a adus în România una dintre cele mai importante cărți ale dr. Hansen: „Creierul deprimat. De ce ne simțim atât de rău când o ducem atât de bine?” Editorii ne prezintă o scurtă descriere a cărții:

„E ușor să credem că ceva nu e în regulă cu creierul nostru când ne simțim rău psihic, însă anxietatea și depresia sunt stări naturale și reminiscențe ale unor vremuri străvechi, în care riscam să murim din cauza foametei și a infecțiilor. Nu suntem construiți pentru a fi veseli și fericiți tot timpul – dacă ar fi fost așa, atunci strămoșii noștri n-ar fi supraviețuit prea mult. 

Anders Hansen arată cum funcționează diferitele noastre stări, insuflându-ne în același timp speranța că ne putem simți bine în febrila societate digitalizată de astăzi. Pentru a reuși trebuie să avem mai multă grijă de creierul și de corpul nostru și să încetăm să mai alergăm în permanență după fericire.” 

Jurnalistul și autorul David Lagercrantz scrie despre cartea dr. Hansen: „Sclipitoare, aș zice. Și foarte informativă”.  

Hugo Lagercrantz, profesor emerit de pediatrie la Karolinska Institutet, notează: „Piața de carte este inundată de volume despre metode prin care ne putem îmbunătăți sănătatea mintală, de la meditație și mindfulness până la tratamente cu inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei. Dar creierul nu s-a dezvoltat pentru starea noastră de bine, ci mai degrabă pentru supraviețuire și reproducere. Stările de stres, tulburările anxioase, tulburările obsesiv-compulsive și chiar diagnosticele din spectrul autist au beneficii evoluționare. Psihiatrul Anders Hansen a înțeles acest lucru și ne împărtășește gândurile sale într-o nouă carte, ingenioasă și bine scrisă: «Creierul deprimat». Este un must-read!”.

 

Susan Cain este autoarea cărții „Quiet: Puterea introvertiţilor într-o lume asurzitoare” (Publica, 2018), bestseller New York Times, tradusă în zeci de limbi şi considerată de revista Fast Company cea mai bună carte a anului. Prezentarea din cadrul TED Talks, „The Power of Introverts”, a înregistrat peste treizeci de milioane de vizualizări.

Din prezentarea cărții, oferită pe site-ul Editurii Publica, reținem că dulce-amar „înseamnă o înclinație spre stări de dor, de amărăciune și de tristețe, o conștiință acută a trecerii timpului și o bizară bucurie sfredelitoare stârnită de frumusețea lumii. Cartea arată că lumina și întunericul, nașterea și moartea – dulcele și amarul – fac întotdeauna pereche.

Dacă v-ați întrebat vreodată de ce vă place muzica tristă, dacă vă găsiți tihna sau inspirația într-o zi ploioasă ori dacă reacționați intens în contact cu muzica, arta, natura și frumusețea, atunci vă identificați probabil cu starea sufletească de dulce-amar.”

Susan Cain prezintă o serie de „cercetări științifice, expuneri narative și memorii ca să exploreze motivele pentru care trăim experiențele întristării și ale năzuinței și modul în care adoptarea dulce-amarului în centrul vieții este adevărata cale spre creativitate, legătură cu ceilalți și transcendență.

Cain arată cum o stare sufletească dulce-amară este forța tăcută care ne ajută să transcendem suferința noastră personală și colectivă, provocată de o moarte sau de o ruptură, de o dependență vicioasă ori de boală. Dacă nu ne recunoaștem propria suferință, spune ea, putem sfârși prin a o revărsa asupra altora, prin abuz, dominație sau neglijare. Dar, dacă înțelegem că toți oamenii cunosc – sau vor cunoaște – pierderea și suferința, ne putem îndrepta unii către ceilalți. Într-o perioadă de profundă discordie și anxietate personală, Dulce-amar ne apropie în moduri profunde și neașteptate”.

Daniel H. Pink, autorul cărților „Drive”, „A vinde e omenește”, „Când” și „Puterea regretului”, scrie că „«Dulce-amar» este uluitoare – una dintre cele mai fermecător scrise și palpabil umane cărți din câte am citit de-a lungul anilor. Pledoaria ei solidă va remodela modul în care gândiți despre voi înșivă și despre cei pe care îi iubiți. Frumusețea ei pură va dăinui în inimile voastre mult timp după ce ați întors ultima pagină”.

Greg McKeown, gazda podcastului „What’s Essential” și autorul cărților „Effortless” și „Essentialism”, consideră volumul autoarei „un triumf absolut: se adresează oricărei ființe umane care a trăit, a iubit sau a pierdut vreodată cu adevărat”.

Cunoscuta autoare Brené Brown, afirmă că această carte „îți fură inima și nu-i mai dă drumul. În fiecare zi care a trecut  de când am terminat-o, am fost pusă pe gânduri de profunzimea și de frumusețea din cercetările și narațiunile ei”.

Adam Grant, autorul volumelor „A da și a lua”, „Originalii” și „Regândește”, scrie că volumul lui Susan Cain „îți deschide ochii, îți ajunge la inimă și îi cântă sufletului. «Dulce-amar» este leacul perfect al pozitivității toxice și o odă efervescentă închinată frumuseții condiției umane”.

Dr. Richard Constantinescu, organizatorul evenimentului, afirmă:

„Este atâta impostură în discursul unor așa-ziși specialiști în ale creierului… încât mi se pare firesc să nu mai acceptăm poluarea atâtor minți cu trăsnăi de care și un elev care deschide un manual de biologie s-ar amuza. Una este să fie necunoaștere și superficialitate, în cazul unora care nu au o formație solidă în ceea ce privește neuroștiințele, și alta când vezi ditamai profesorii că debitează niște enormități, și mai au parte și de aplauze furtunoase! Nu mai poți ieși acum pe scenele publice să vorbești despre creierul drept și creierul stâng sau despre faptul că folosim doar 10 la sută din creier ori să vorbești despre creierul triun… Fiți atenți când vă aflați în fața unui discurs care se pretinde științific ori în fața deciziei de a cumpăra o carte a vreunui influencer în ale științei minții… «Joia la Mironescu», aduce autori recunoscuți internațional, care propun volume care sintetizează cunoștințele cele mai recente despre creier și natura umană. Ignoranța nu-și are locul în universitate și est necesar să oferim studenților repere și autori de la care să se inspire, care să le fie modele de bune practici”.

Evenimentul „Creierul însingurat” se va desfășura joi, 10 noiembrie, de la ora 18, în Amfiteatrul „Radu Ursache”, din str. Săulescu nr. 4, în imobilul ce găzduiește Centrul Cultural „I.I. Mironescu”.

Sloganul întâlnirilor „Joia la Mironescu” este: „Intrarea, gândirea și ieșirea sunt libere”.   

Editura Publica este partener al Centrului Cultural „I.I. Mironescu” / săptămânalul Viața medicală este partener media al evenimentelor „Joia la Mironescu”.