Ambasadoarea Franței, la UMF Iași: „Sărbătorim astăzi un profesor și medic de excepție”
Prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, a primit joi, 23 martie, înalta distincție „Ordre des Palmes Académiques” al Republicii Franceze, în grad de Ofiţer, de la Excelența Sa, Laurence Auer, ambasador al Republicii Franceze în România. Un public numeros, alcătuit din membri ai comunității academice a Universității, precum și oficialități locale, au asistat la festivitatea de premiere care avut loc în Aula „George Emil Palade”.
„Ați fost artizanul unei politici de internaționalizare”
„Sărbătorim astăzi un profesor și medic de excepție, care timp de 35 de ani a lucrat continuu pentru îmbogățirea și internaționalizarea sistemului academic și științific românesc prin intermediul medicinei.”, a punctat doamna ambasador, în discursul său. Pe lângă cariera în chirurgie și în învățământul medical superior ieșean, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu i-a fost apreciată viziunea sa managerială: „De la alegerea dumneavoastră ca rector, în 2016, ați fost artizanul unei politici de internaționalizare a universității dumneavoastră, în special față de Franța. UMF „Grigore T. Popa” din Iași – care găzduiește aproape 900 de studenți francezi – este considerat al doilea cel mai important pol de mobilitate a studenților francezi din Europa Centrală și de Est. Calitatea formării medicale pe care o oferiți tinerilor francofoni este recunoscută atât de absolvenți, cât și de colegii lor, profesioniști din domeniul sănătății, în Franța, în România și oriunde în lume, acolo unde aceștia aleg să-și continue cariera. Ați construit în cadrul universității un spațiu multicultural, primitor și viu, dar și sigur: interesul crescut al tinerilor francezi pentru universitatea dumneavoastră este o dovadă concretă în acest sens.”
„Sub conducerea dumneavoastră, Universitatea a pus în aplicare o strategie de transformare pe termen lung, care vizează construirea unui centru european pentru învățământul medical francofon. În calitate de pionier în ceea ce privește formalizarea colaborării cu rețeaua universitară franceză în domeniul studiilor medicale, ați făcut progrese în implementarea unei platforme digitale care să le permită studenților francezi să se pregătească pentru examenele naționale în condiții optime. Aceste inițiative în favoarea armonizării programelor de studii medicale între universitățile de medicină franceze și instituția dumneavoastră au fost continuate recent prin implementarea unui mediu digital de evaluare a studenților pe tot parcursul carierei lor academice”, a mai subliniat doamna ambasador Laurence Auer.
„În ultimii ani, am strâns în mod deosebit legăturile istorice și de suflet cu Franța”
În alocuțiunea sa după primirea înaltei distincții, rectorul UMF Iași a amintit de legăturile istorice francofile și francofone ale Universității, începînd cu primii profesori ai facultății de medicină, care au urmat studiile în Franța, până la inițiatorii învățământului medical în limba franceză la UMF Iași – în urmă cu 15 ani. „«Pentru călători, stelele sunt ghizi. Pentru ceilalți, nu sunt nimic altceva decât niște luminițe.» – spunea Micul Prinț, în fermecătoarea carte a lui Antoine de Saint-Exupery. Pentru mine, acești profesori nu au fost doar simple luminițe, ci călăuzele care mi-au arătat drumul pe care trebuie să-l urmeze Universitatea din Iași. De aceea, în ultimii ani, am strâns în mod deosebit legăturile istorice și de suflet cu Franța, și datorită numărului mare de studenți francezi care studiază la Universitatea noastră. Am fost onorați de vizitele anuale ale ambasadorului Franței în România – suspendate doar în timpul pandemiei.”, a explicat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu.
„Am fost extrem de mândru, în 2021, că UMF Iași a fost prima universitate de medicină și farmacie din țară pe care doamna ambasador Laurence Auer a vizitat-o de la debutul mandatului. Am apreciat și apreciez grija deosebită pentru studenții francezi de la UMF Iași, faptul că ați vrut să vă asigurați în mod direct că aceștia au parte de o educație medicală de calitate, care să le permită, atunci când se întorc în Franța, de o bună integrare în sistemul de sănătate francez. Și cred că pregătirea dobândită aici, la UMF Iași, este certificată și de interesul crescut al tinerilor din Franța de a studia la Universitatea noastră. În 2014, dintr-un total de 2367 de studenți internaționali, 345 erau francezi, iar numărul lor a crescut anual (485 – în 2015, 569 – în 2016, 607 – în 2018, 653 – în 2019, 653 – în 2020, 832 – în 2021 și 841 – în 2022), devenind cea mai mare comunitate de studenți internaționali care studiază la UMF Iași. Am luat ca punct de reper 2014, pentru că a fost anul în care atât Facultatea de Medicină, cât și Facultatea de Medicină Dentară, au obținut certificate de calitate din partea Conferinței Internaționale a Decanilor Facultăților de Medicină de Expresie Franceză (CIDMEF) și a Confederatiei Decanilor de Origine Total sau Partial Franceza (CIDCDF), această recunoaștere fiind o dovadă a performanței școlii medicale ieșene. ”, detaliat rectorul UMF Iași.
Prof. univ. dr. Viorel Scripcariu a amintit de parteneriatul cu UNESS International, pentru accesul la platforma educațională digitală franceză, care permite pregătirea intensă a studenților francofoni pentru testele computerizate naționale de clasificare (rezidențiatul francez), dar și de decizia luată ca studenții internaționali – de la liniile de predare în limbile engleză şi franceză, să-şi aibă proprii reprezentanţi în Senatul Universității. Rectorul UMF Iași a lăudat și studenții Asociației Medicale a Studenților Francofoni din Iași, care au organizat implecabilș, în premieră în România, Congresul Internațional Francofon de Medicină și Stomatologie din România pentru studenți și tineri medici. „A fost un eveniment de anvergură cu adevărat impresionant: 270 de activități științifice, 209 de speakeri din România și din străinătate (18 țări), 9 00 de participanți. Ce dovadă mai bună că tinerii care vin să studieze aici, la UMF Iași, beneficiază de o solidă educație medicală, insuflându-li-se, în același timp, și pasiunea pentru cercetare, decât acest eveniment științific de amploare, pe care l-au organizat impecabil?”
„De altfel, spațiul cultural comun definit de limba franceză și cultura francofonă este în mod evident o excelentă premisă de colaborare și dezvoltare în multiple domenii, iar comunitatea academică a UMF Iași a înțeles acest potențial: de la deschiderea Universității pentru diversificarea și extinderea liniilor de studii în limba franceză, până la programul de burse „Eugène Ionesco”; de la schimburile academice între universități, până la parteneriatele de cercetare medicală în spațiul francofon. Și, de ce nu, confirmarea pe care o dau poveștile de succes ale absolvenților noștri în sistemele de educație și îngrijire a sănătății din țările spațiului francofon”, a conchis rectorul UMF Iași.