Prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, distins cu „Ordre des Palmes Académiques” al Republicii Franceze, în grad de Ofițer

mart. 21, 2023 | @ Academic | 0 comentarii

Prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, Rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, va fi distins, joi, cu „Ordre des Palmes Académiques” al Republicii Franceze, în grad de Ofițer. Distincția, care va fi înmânată de doamna Laurence Auer, Ambasador al Republicii Franceze în România, vine ca o recunoaștere a efortului depus pentru consolidarea cooperării universitare, științifice și culturale între Franţa şi România.

Ceremonia de decernare va avea loc joi, 23 martie 2023, la ora 14.00, în Aula „George Emil Palade” a UMF Iași.

Sunt extrem de onorat și recunoscător să primesc distincția „Ordre des Palmes Académiques”, în grad de ofițer. Sunt foarte fericit să împărtășesc acest moment special cu toți colegii mei, alături de care am lucrat și voi lucra în continuare pentru a face din Universitatea noastră un loc al excelenței în educația medicală. Împreună am atins multe obiective importante, iar această distincție nu este doar o realizare personală, ci o recunoaștere a contribuției noastre colective”. a declarat Prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, Rectorul UMF Iași.

 „Les Palmes Académiques” este cel mai vechi ordin onorific civil din Franța. Creat de către Napoleon Bonaparte în 1808, cu denumirea de Ofiţer al Academiei, pentru a răsplăti meritele unor membri eminenți ai Universității, ordinul va fi reinstituit pe 4 octombrie 1955, de către Edgar Faure (preşedintele Consiliului de Miniştri francez între 23 februarie 1955 – 24 ianuarie 1956), cu denumirea „Ordre des Palmes Académiques”. Acest titlu este acordat de Republica Franceză tuturor celor care au adus o contribuție remarcabilă în domeniul educației. De asemenea, este acordat persoanelor din afara Franței care, prin munca lor, contribuie în mod deosebit  la promovarea limbii și culturii franceze în lume. Distincția are trei grade: cavaler, ofițer și comandor (cel mai înalt grad).