UMF Iași a participat la conferința universităților de medicină din Franța
Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași (UMF Iaşi) a participat, vineri, 20 noiembrie 2020, la Conferința Națională SIDES-CNCEM-UNESS, alături de toate cele 41 universități de medicină din Franța. Conferința, care a reunit rectorii și decanii universităților de medicină franțuzești, este prima organizată după semnarea contractului de parteneriat între UMF Iaşi şi UNESS International, în 13 octombrie 2020, pentru accesul la platforma educaţională digitală franceză, care permite pregătirea intensă a studenţilor francofoni pentru ECNi – testele computerizate naţionale de clasificare (rezidențiatul francez). Urmare a acestui parteneriat, UMF Iași este singura universitate din Europa Centrală şi de Est ai cărei studenți au acces la platforma digitală SIDES, în care sunt prezentate diverse exemple de cazuri clinice, dosare medicale şi subiecte de examen, astfel încât studenţii francofoni de la UMF Iaşi au şansa de a se pregăti la acelaşi nivel cu studenții francezi.
La conferință au participat prof. univ. dr. Ionela-Lăcrămioara Șerban, decanul Facultății de Medicină, prof. univ. dr. Radu Iliescu, prorector UMF Iași și Camil Bourhila, președintele Asociației Medicale a Studenților Francofoni din Iași (AMSFI).
Principalul subiect pe agenda conferinței a fost reforma educației medicale din Franța, în scopul implementării noului sistem de acces la rezidențiatul francez. Noul sistem este bazat pe achiziția și evaluarea competențelor acumulate în anii de învățământ medical (preclinic și clinic). „Discuțiile avute în cadrul conferinței au un potențial excelent de materializare în universitatea noastră: fișele noastre de curs conțin deja perspective de învățare sub formă de abilități specifice pentru fiecare dintre discipline și ar fi doar o chestiune de aliniere cu sistemul educațional medical francez. Suntem gata să implementăm ajustările începând cu anul universitar următor, astfel încât studenții noștri să beneficieze de ele cât mai curând posibil.” a declarat domnul prorector Radu Iliescu.
Cei 100 de studenți beneficiari ai accesului la platforma SIDES au fost invitați să audieze conferința de vineri seară și au participat în număr foarte mare. „Este o oportunitate extraordinară pentru comunitatea noastră de studenți francofoni și pentru universitatea noastră, în general, să poată participa la a 43-a reuniune cu toți decanii facultăților medicale franceze și președinții universităților din Franța. Aceasta a fost o oportunitate pentru a afla despre noi resurse educaționale care vor apărea și de care va beneficia întreaga comunitate studențească, precum și de a avea o primă viziune asupra reformelor care vor urma. De asemenea, această întâlnire a făcut posibilă consolidarea acestui parteneriat unic încheiat între Universitatea noastră Grigore T. Popa și comunitatea universitară franceză. Aș dori să mulțumesc întregii echipe administrative, inclusiv doamnei decan profesor Șerban și domnului prorector profesor Iliescu, care urmăresc îndeaproape și răspund nevoilor comunității studențești francofone.” a declarat Camil Bourhila, președintele asociației studenților mediciniști francofoni (AMSFI)