Lansare de carte la UMF Iași: „Răni și renaștere. Arta dureroasă a transformării”, de dr. Richard Constantinescu

mai 16, 2025 | @ Academic | 0 comentarii

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași va găzdui luni, 26 mai 2025, de la ora 14:00, în Aula „George Emil Palade”, lansarea volumului „Răni și renaștere. Arta dureroasă a transformării”, semnat de dr. Richard Constantinescu, coordonator al Centrului Cultural „I.I. Mironescu” și titularul disciplinei de Istoria Medicinei din cadrul UMF Iași.

Evenimentul este organizat de Centrul Cultural „I.I. Mironescu”, în colaborare cu Editura Creator (Brașov) și Clubul Logos, și se anunță a fi o întâlnire profundă cu ideea de vulnerabilitate, suferință și regenerare interioară.

Cartea lui Richard Constantinescu dezvoltă o meditație limpede asupra suferinței trăite, a vulnerabilității asumate și a procesului de transformare. Corpul capătă aici un rol central – nu ca martor tăcut, ci ca forță afirmativă, un spațiu al rezistenței și al regenerării. În paginile acestei cărți, durerea se transfigurează în curaj, iar fragilitatea devine o formă de identitate profundă. Este o carte-confesiune. Un eveniment despre forța de a te rescrie.

Invitat special:
Prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași, va deschide evenimentul cu o reflecție despre fragilitate și renaștere din perspectiva medicului care confruntă, zilnic, limitele și speranțele vieții.

Vor vorbi despre carte: Ioana Monica Ciolan – psihoterapeut și psiholog în cadrul Departamentului SCOP al UMF Iași; Jessica Secrieru & Bianca Lazăr – eleve ale Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Iași, membre ale Clubului Logos (coordonator: prof. Serinella Zara); Richard Constantinescu – autorul volumului.

„Răni și renaștere” este o carte care se situează la granița dintre eseu, jurnal intim și reflecție terapeutică – o lucrare de frontieră, așa cum o descrie Ioan Stanomir, „în care se împletesc notațiile unui prozator cu reflecțiile unui savant”.

Vă așteptăm la un eveniment despre memorie, durere și forța de a te regăsi. Despre cum o carte poate deveni oglindă, sprijin, întrebare.