„Primul student din familie” – O oportunitate pentru tinerii din medii defavorizate

apr. 10, 2025 | @ Presa | 0 comentarii

Joi, 10 aprilie, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași a organizat o conferință dedicată proiectului „UMF Iași – O șansă la studenție”, parte integrantă a programului „Primul student din familie – Regiuni mai puțin dezvoltate”, un demers important în sprijinul elevilor și studenților proveniți din medii defavorizate. La eveniment au participat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași, prof. univ. dr. Ionela-Lăcrămioara Șerban, managerul proiectului, prof. Adina Raluca Margine, director al Colegiului Național „Ștefan cel Mare” din Târgu Neamț (partener asociat), precum și studenți ai UMF Iași, beneficiari ai proiectului.

Rectorul UMF Iași: „Știu ce înseamnă să fii primul student din familie”

„Este un proiect care îmi este cu atât mai aproape de suflet cu cât, personal, știu ce înseamnă să fii primul student din familie. Eu am făcut primul pas spre universitate într-o vreme în care nu existau foarte multe resurse și proveneam dintr-o familie foarte modestă”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

Era o competiție permanentă pentru obținerea burselor. Bursa însemna foarte mult – aproximativ 450 lei, într-o vreme în care salariul mediu era de 1500–1700 lei. Pentru a strânge bani, «mâncam la dublu» la cantină – adică vindeam jumătate din cartelă și mergeam cu un coleg la masă, împărțind porțiile. Așa mai câștigam ceva – în jur de 200 lei, sumă importantă pentru un student la Medicină, pentru că aveam nevoie de bani pentru cărți și alte necesități”. a adăugat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, subliniind importanța motivației și sprijinului în depășirea dificultăților întâmpinate de tinerii din familii defavorizate.

Proiectul „Primul student din familie” este coordonat de prof. univ. dr. Ionela-Lăcrămioara Șerban, prorector al UMF Iași, care a explicat obiectivele esențiale ale acestui program: „Obiectivele principale ale proiectului sunt măsuri de tip «punte» pentru elevi, activități remediale, consiliere, orientare profesională, tutorat și sprijin financiar. Specificul acestui proiect este reducerea abandonului universitar atunci când provocările individuale nu le mai permit tinerilor să continue studiile. Noi dorim să îi sprijinim pe acești tineri să își urmeze visul până la capăt, prin monitorizarea studenților cu risc, activități remediale universitare, tutorat, consiliere psihologică și vocațională, precum și subvenții. În acest proiect avem în vedere și studenții cu dizabilități, pentru care vom achiziționa echipamente asistive și vom implementa o strategie de integrare, oferindu-le consiliere specifică, astfel încât și ei să își îndeplinească visul.”

La rândul său, prof. Adina Raluca Margine, directorul Colegiului Național „Ștefan cel Mare” din Târgu Neamț, și-a exprimat optimismul față de implementarea cu succes a proiectului, datorită impactului pozitiv pe care îl va avea asupra elevilor din această unitate de învățământ. „Ceea ce pot să vă spun este că la Colegiul Național «Ștefan cel Mare» din Târgu Neamț avem două mari avantaje în ceea ce privește derularea acestui proiect. Pe de o parte, există elevi foarte motivați, care își doresc să meargă spre învățământul superior, și nu ascund faptul că poate jumătate dintre ei se îndreaptă către facultăți de medicină din țară, dar în special către Facultatea de Medicină din Iași”,  a afirmat doamna director. „Celălalt avantaj constă în faptul că, în comunitatea noastră, familiile valorizează foarte mult școala și au încredere în colegiul nostru și în echipa de profesori. Atunci, pentru noi, cred eu, lucrurile se vor desfășura cu succes, mai ales că între elevii noștri există o categorie care își dorește mai mult de la școală și ar dori să fie susținuți mai mult.”

„Am dat de un mediu care favorizează foarte mulți studenți care provin din medii defavorizate”

De asemenea, studentul Alexandru, unul dintre beneficiarii proiectului, a împărtășit cum sprijinul primit i-a influențat pozitiv parcursul academic: „Chiar dacă am susținut cu brio concursul de admitere, fericirea a durat cinci zile, deoarece în acele momente m-am gândit ce voi face, cum mă voi descurca și întotdeauna mi-am zis că sigur voi găsi o cale și sigur voi reuși să trec peste orice obstacol. Drept urmare, am început universitatea. Am dat de un mediu care favorizează foarte mulți studenți care provin din medii defavorizate. Am realizat că am sprijinul unor oameni extraordinari care m-au făcut să nu mă gândesc la partea financiară. Și m-am bucurat foarte mult pentru că universitatea noastră ține foarte mult nu numai la studenți, ci și la elevi. Personal, mi-aș fi dorit să fac parte din cadrul Liceului «Ștefan cel Mare» din Târgu Neamț dacă aș fi fost elev acum și mă bucur foarte mult să văd că universitatea își dorește să devenim niște oameni care vor avea un impact foarte mare în societate.”

Un alt student selectat în proiect, Sebastian, a subliniat importanța activităților de consiliere și a cursurilor remediale oferite de proiect, aducând în discuție atât beneficiile academice, cât și cele sociale: „am și considerat că proiectul este nu doar o măsură de tip punte care să fie un ligament între mine și colegii mei care sunt participanți în proiect, prin care să ne cunoaștem și să ținem legătura cu tutorii noștri, ci și o posibilitate de dezvoltare pe plan personal. Universitatea ne pune astfel la dispoziție cadre didactice pregătite, cu experiență, ne pune la dispoziție consilierul universității, astfel încât să menținem o legătură cât mai strânsă. Iată, am început și comunicarea cu aceștia. Am instituit grupele efective de lucru. Eu sunt înscris la grupa de microbiologie, unde voi face cursurile remediale astfel încât, pe de o parte, să aprofundez cunoștințele dobândite la curs și, pe de altă parte, să pot, de asemenea, să acopăr anumite lacune care poate necesită un studiu individual.”

UMF Iași – O șansă la studenție”

Proiectul „UMF Iași – O șansă la studenție” este parte integrantă a programului „Primul student din familie – Regiuni mai puțin dezvoltate”, finanțat prin Programul Educație și Ocupare 2021-2027. Prin acest proiect, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași se angajează activ în reducerea abandonului școlar și în facilitarea accesului la învățământul superior pentru tinerii din medii defavorizate.

În valoare totală eligibilă de 7.941.865,15 lei, din care 7.783.027,85 lei reprezintă asistență financiară nerambursabilă și 158.837,30 lei contribuția proprie a universității, proiectul se va desfășura pe parcursul a 30 de luni și vizează un grup țintă de 352 de elevi și studenți, dintre care 162 sunt elevi sau absolvenți fără bacalaureat, iar 190 sunt studenți, primii din familiile lor care acced la studii universitare. Parteneriatul strategic cu Colegiul Național „Ștefan cel Mare” din Târgu Neamț consolidează impactul proiectului în comunitățile vizate.

Obiectivele principale ale proiectului se concentrează pe reducerea abandonului școlar prin implementarea a trei măsuri-cheie:

  1. Măsuri de tip „punte” – destinate celor 162 de elevi pentru a facilita tranziția de la liceu la universitate. Aceștia vor beneficia de programe remediale, consiliere, subvenții în valoare totală de 874.800 lei, premii de 22.200 lei și echipamente electronice, precum tablete.
  2. Măsuri de prevenire a abandonului universitar – pentru cei 190 de studenți provenind din medii defavorizate, prin acordarea de sprijin financiar și resurse specifice. Se vor aloca subvenții totale de 752.400 lei și premii în valoare de 133.000 lei.
  3. Măsuri de accesibilizare a învățământului superior pentru studenții cu dizabilități – care vor include achiziționarea de echipamente IT, dezvoltarea de instrumente educaționale accesibile (rampe, echipamente optice, calculatoare) și un pachet de accesibilitate pentru site-ul universității, bazat pe AI Assistant.