Zilele UMF Iași 2024: Maratonul cărților

dec. 5, 2024 | @ Academic | 0 comentarii

Ca în fiecare an, în cadrul Zilelor Universității, Editura „Gr. T. Popa”, în colaborare cu Centrul Cultural „I. I. Mironescu”, va prezenta cele mai importante apariții editoriale.

„Între Nobel și Iași. George Emil Palade și moștenirea unei vieți dedicate cercetării”

Un  proiect deosebit, realizat cu ocazia împlinirii a 50 de ani de când marele savant George Emil Palade a primit premiul Nobel, este albumul foto-documentar „Între Nobel și Iași. George Emil Palade și moștenirea unei vieți dedicate cercetării”. Lansarea albumului va avea loc duminică, 8 decembrie, în cadrul festivității de deschidere a Zilelor UMF Iași.

„Structura acestui volum a fost concepută astfel încât să ofere cititorului o perspectivă amplă și complexă asupra vieții și operei savantului. Cuprinde texte semnate de dr. Richard Constantinescu, coordonatorul Centrului Cultural «I. I. Mironescu», de prof. univ. dr. Carol Stanciu – fost rector al UMF Iași, de prof. univ. dr. Gheorghe Popa, fost rector al Universității «Alexandru Ioan Cuza», dar și de reprezentante ale familiei Palade, Alina Tacu și Bianca-Nicole Ciobanu. Dincolo de textele celor care au contribuit, albumul se remarcă prin bogăția materialului documentar pe care îl include. Cititorii vor regăsi aici documente oficiale, corespondență privată, extrase din presa națională și internațională, precum și fotografii inedite.”, a explicat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

„Frivolități și rafinamente din Iașul de altădată”

Joi, 12 decembrie, de la ora 13.00, în Aula George Emil Palade, va avea loc lansarea alteI cărți de excepție: „Frivolități și rafinamente din Iașul de altădată” de Nicolae Leon, ediție revizuită. Invitați: jurnalista Otilia Bălinişteanu și istoricul Cătălin Botoşineanu.

„A-l citi pe Nicolae Leon înseamnă a intra întrun univers în care viața de zi cu zi capătă dimensiuni de spectacol estetic. La fiecare pagină, întâlnim nu doar un savant sau un memorialist, ci un veritabil alchimist al cotidianului, un om care a reușit să transfigureze detaliile mărunte ale existenței întro operă de artă trăită. Volumul său, FRIVOLITĂȚI ȘI RAFINAMENTE DIN IAȘUL DE ALTĂDATĂ, nu este doar o evocare nostalgică a unui oraș dispărut, ci o celebrare a felului în care un om își poate transforma propria viață întro poezie continuă, în care frumusețea și bunătatea coexistă cu o claritate rar întâlnită.”, scrie dr. Richard Constantinescu, coordonatorul volumului.

„Dragul meu Wallace / Istoria zilei în care sir Charles Darwin și-a pierdut eleganța”

Anul trecut, cunoscutul chirurg Cătălin Vasilescu venea la UMF Iași pentru a-și lansa cartea „Bestiar. Șapte povestiri cu chirurgi și scandaloasele lor operații” (editura Humanitas, 2023). Și în acest an va fi prezent la Iași, cu un cadou special pentru comunitatea academică a UMF Iași : „Dragul meu Wallace / Istoria zilei în care sir Charles Darwin și-a pierdut eleganța” – carte apărută în acest an la Editura Humanitas. Evenimentul va avea loc vineri, 13 decembrie, de la ora 14.00, în Aula „George Emil Palade”. Prezintă: Dr. Richard Constantinescu și CS Ciprian Zamfir Jeler.

Cătălin Vasilescu, profesor de chirurgie la Universitatea de Medicină și Farmacie din București și șef al Disciplinei Chirurgie Generală a Institutului Clinic Fundeni, a adus contribuții importante în chirurgia oncologică, chirurgia robotică și cercetarea medicală, mai ales în genomică.

În iunie 2002 profesorul Cătălin Vasilescu a realizat, primul în lume, o splenectomie subtotală laparoscopică pentru microsferocitoză ereditară.

Are preocupări constante pentru istoria medicinei și istoria ideilor, mai ales din timpul Primului Război Mondial, domenii în care a publicat articole despre Dimitrie Gerota („Istoria lucrului bine făcut“, 2005), Toma Ionescu („Thoma Ionescu sau Wilhelm von Waldeyer? Istoria unei idei călătoare“, 2010), Victor Gomoiu („Operația Thoma Ionescu–Victor Gomoiu“, 2016), Fritz Haber („Chimia aerului – tragicul caz al lui Fritz Haber, laureat al Premiului Nobel și criminal de război“, 2020). A scris, împreună cu Mircea Flonta, volumul „Ce este mai presus de orice? Lumea cercetătorilor între iubirea de patrie și spiritul universalist al științei în timpul Primului Război Mondial”, Ed. Humanitas, 2020. În 2023 îi apare cartea „Bestiar. Șapte povestiri cu chirurgi și scandaloasele lor operații”.

Despre cea mai recentă carte, Andrei Pleșu scrie: Am citit noua carte a lui Cătălin Vasilescu bucuros că mi se confirmă nu numai o reînnoită plăcere a lecturii, dar și pentru că m-am ales cu unele beneficii colaterale: 1. Admirația nu trebuie să fie niciodată idolatrie. Poți fi darwinist, fără a-l considera pe Darwin extraterestru. Ba chiar potențându-i umanitatea prin analiza unor detalii biografice semnificative, care i-au însoțit performanța cu tatonări, neliniști, penumbre de care nimeni nu este, de regulă, scutit. Cătălin Vasilescu ilustrează astfel o vorbă a lui Ernst Mayr (pe care o citează): «istoria științei nu e hagiografie». 2. Specializarea profesională nu trebuie să excludă preocupări, căutări, reflecții care îi depășesc și îi îmbogățesc orizontul, deschizând-o spre o reflexivitate totalizantă. Cătălin Vasilescu e un medic chirurg recunoscut ca «meșteșugar» de excepție, dar asta nu-l împiedică să se confrunte, curajos, cu teme de cercetare transfrontaliere. Cărțile și conferințele lui îl recomandă ca pe un intelectual înclinat să privească analitic și dincolo de hotarele strictei specializări. Are ce spune și altor interlocutori decât colegilor lui de meserie, fără riscul de a divaga diletant pe teme «ingenioase» din sfera purei speculativități sau a «misterelor» istorice de tot soiul. Poți să-i fii interlocutor și fără să-i fii pacient… 3. Hărnicia cercetătoare, amploarea informației, scrupulul hermeneutic nu au decât de câștigat dacă sunt practicate cu îndemânare scriitoricească, cu participare emoțională, cu talent dialogal. Textele lui Cătălin Vasilescu nu sunt, de aceea, numai solide performanțe investigatoare, ci și probe de participare afectivă, de umor, de deschidere transcendentă. În această privință, el nu poate decât să respingă afirmația «corespondentului» său Alfred Russel Wallace, după care «poți trăi fără apetit metafizic».“

Carte medicală

Tot vineri, 13 decembrie, de la ora 11.00, în Aula „George Emil Palade”, se lansează o serie de cărți de specialitate apărute la Editura „Gr. T. Popa”. Evenimentul va fi moderat de prof. univ. dr. Eugen Târcoveanu, directorul Editurii.

Semiologie generală – Vol 1
Autori: Carol Stanciu, Anca Trifan, Gabriela Ștefănescu, Cătălina Mihai, Ana Maria Sângeap, Elena Gologan, Otilia Nedelciuc, Oana Petrea
Prezintă: Prof. Univ. Dr. Anca Trifan

Semiologia aparatului respirator – Vol 2
Autori: Carol Stanciu, Anca Trifan, Cătălin Sfarti, Irina Ciortescu, Dana Mitrică, Oana Timofte, Tudor Cuciureanu
Prezintă: Prof. Univ. Dr. Anca Trifan

Semiologia aparatului cardiovascular – Vol 3
Autori: Carol Stanciu, Anca Trifan, Camelia Cojocariu, Alina Pleșa, Răzvan Constantinescu, Oana Bărboi, Mihaela Dranga, Georgiana Gîlcă
Prezintă: Prof. Univ. Dr. Anca Trifan

Semiologia aparatului digestiv – Vol 4
Autori: Carol Stanciu, Anca Trifan, Vasile Drug, Irina Gârleanu, Mihaela Dimache, Ștefan Chiriac, Andrei Olteanu, Cristina Muzica
Prezintă: Prof. Univ. Dr. Anca Trifan

Semiologia aparatului renal si a sistemului hepatopoetic – Vol 5
Autori: Carol Stanciu, Cristina Cijevschi, Cătălina Mihai, Carmen Anton, Gheorghe Bălan, Roxana Nemțeanu, Laura Huiban
Prezintă: Prof. Univ. Dr. Anca Trifan

Medicina internă contemporană: abordări clinice și tehnici practice
Coordonatori: Cristian Stătescu, Radu Andy Sascău, Larisa Anghel
Prezintă: Prof. Univ. Dr. Cristian Stătescu

Cazuri clinice comentate – Ediția a V-a
Sub redacția: Florin Mitu
Prezintă: Prof. Univ. Dr. Florin Mitu

Biologie celulară și moleculară pentru studenții facultății de medicină
Sub redacția: Walther Bild, Autori: Doinița Temelie-Olinici, Laura Stoica
Prezintă: Prof. Univ. Dr. Walther Bild

Biologie celulară și moleculară pentru studenții AMG
Sub redacția: Walther Bild, Autori: Doinița Temelie-Olinici, Vasile-Bogdan Grecu
Prezintă: Prof. Univ. Dr. Walther Bild

Travaux pratiques de biologie cellulaire et moleculaire
Sub redacția: Walther Bild, Autor: Doinița Temelie-Olinici
Prezintă: Prof. Univ. Dr. Walther Bild

Manual de cardiologie intervențională
Sub redacția: Alexandru Burlacu
Prezintă: Conf. Univ. Dr. Alexandru Burlacu

Semiologie medicală și medicină internă – curs pentru studenți și absolvenți
Coordonator: Paraschiva Postolache
Prezintă: Conf. Univ. Dr. Paraschiva Postolache

Dispozitive medicale in medicina internă – curs pentru studenți și absolvenți
Coordonator: Paraschiva Postolache
Prezintă: Conf. Univ. Dr. Paraschiva Postolache

Curs de alergologie – Volumul I
Coordonator Editor: Celina Silvia Stafie
Prezintă: Prof. Univ. Dr. Celina Silvia Stafie

Toxicologie pentru Asistență Medicală Generală
Editori: Raluca Ecaterina Haliga, Victorița Șorodoc, Ovidiu Rusalim Petriș

Chirurgie orale
Coordonator: Gabriela-Luminița Gelețu
Prezintă:Conf. Univ. Dr. Gabriela-Luminița Gelețu

Instrumentarul medical dentar – prezentare si implicații clinic
Autori: Cristina Iordache, Ana-Maria Fătu

Dental materials
Autori: Elena-Raluca Baciu, Irina Grădinaru

Tehnologie Farmaceutică – Lucrări practice – ed. a 4-a, Vol. 1
Autori: Lăcrămioara Ochiuz, Carmen Anatolia Gafițanu, Eliza Grațiela Popa, Monica Iliuță Stamate, Alexandra Bârsan, Mousa Shaʼat
Prezintă: Prof. Univ. Dr. Lăcrămioara Ochiuz

Tehnologie Farmaceutică – Lucrări practice – ed. a 4-a, Vol. 3
Autori: Lăcrămioara Ochiuz, Carmen Anatolia Gafițanu, Eliza Grațiela Popa, Monica Iliuță Stamate, Alexandra Bârsan, Mousa Shaʼat
Prezintă: Prof. Univ. Dr. Lăcrămioara Ochiuz

Farmacie socială – comunicare medicală și asistență farmaceutică
Autori: Carmen Anatolia Gafițanu, Lăcrămioara Ochiuz
Prezintă: Prof. Univ. Dr. Lăcrămioara Ochiuz

Caiet de laborator – Tehnologie Farmaceutică Vol. 1, 2 și 3
Autori: Lăcrămioara Ochiuz, Carmen Anatolia Gafițanu, Eliza Grațiela Popa, Monica Iliuță Stamate, Alexandra Bârsan, Mousa Shaʼat
Prezintă: Prof. Univ. Dr. Lăcrămioara Ochiuz

Beneficiile cosmetice ale plantelor medicinale
Autori: Bianca Ivănescu, Cristina Lungu, Adina Catinca Grădinaru
Prezintă: Prof. Univ. Dr. Bianca Ivănescu

Pharmaceutical botany. Laboratory handbook
Autori: Bianca Ivănescu, Adina Catinca Grădinaru, Cristina Lungu
Prezintă: Prof. Univ. Dr. Bianca Ivănescu

Electronică medicală – aplicații practice
Autori: Cristian Rotariu, Teofil-Ilie Ursache, Gabriela-Gladiola Petroiu
Prezintă: Conf. Univ. Dr. Gabriela-Gladiola Petroiu

Instrumente și metode de analiză a datelor în cercetarea biomedicală
Autori: Gabriela-Gladiola Petroiu, Cristian Rotariu, Betina-Mihaela Melinte, Teofil-Ilie Ursache
Prezintă: Conf. Univ. Dr. Gabriela-Gladiola Petroiu

Sistemul Imidazolinic. Implicatii normale, patologice si terapeutice (Ed. Sedcom Libris)
Autori: Mihai Nechifor, Gabriela Rusu-Zota, Cristina Galeș
Prezintă: Prof. Univ. Dr. Mihai Nechifor
Editura invitată: SEDCOM LIBRIS