OBIECTUL LUNII la Muzeul „Constantin Teodorescu”: „Autografe ale unor cadre didactice de la Institutul de Medicină din Iași. 1951-1957”

oct. 21, 2024 | @ Academic | 0 comentarii

În fiecare lună, în muzeul „Constantin Teodorescu” din cadrul Centrului Cultural „I.I. Mironescu” va fi expusă o piesă specială. Proiectul „OBIECTUL LUNII” debutează cu volumul -document „Autografe ale unor cadre didactice de la Institutul de Medicină din Iași. 1951-1957” – din Colecția personală Dr. Ioan Neagu, Ploiești. Acest volum este o mărturie a unui trecut medical plin de tradiție, cât și un veritabil simbol al relației dintre student și profesor, dintre amintirile personale și memoria colectivă.

Volumul cuprinde „Gânduri la un centenar”, imagini cu Iașul de altădată (stampă din sec. XVIII), vechea stemă a Municipiului Iași, Poarta Nădejdii, Sediul Central, Institutul de Anatomie și alte edificii ale Institutului de Medicină din Iași, precum și bustul acad. prof. dr. C.I. Parhon din fața IMF Iași. În plus, sunt incluse autografele unor personalități medicale care au contribuit la dezvoltarea educației medicale ieșene, cum ar fi: Oscar Franche, Constantin Strat, Ioan Enescu, Gheorghe Tudoranu, Vladimir Buțureanu, Gheorghe Chipail, Ioan Iancu, Nicolae Oblu, Vasile Dobrovici, Leon Ballif, Alexandru Țupa, Jules Nițulescu, Maria Franche, Maria Sibi, Maria Briese, Ala Vâță, Theodor Economu, Gheorghe Popovici, Paul Pruteanu și Gheorghe Teodorovici. Volumul este completat de fotografia carnetului de student nr. 300, programa de învățământ din perioada 1951-1957, fotocopia diplomei de medic și a carnetului pentru dreptul de practică a medicinei, alături de alte fotografii prețioase.

„Această expoziție va permite publicului să înțeleagă nu doar evoluția istorică a medicinei la Iași, dar și modul în care amintirile personale și obiectele tangibile pot păstra vie o moștenire culturală esențială. «OBIECTUL LUNII» este o invitație la reflecție asupra relației dintre trecut și prezent, dintre formarea personală și cea profesională”, a subliniat dr. Richard Constantinescu, coordonator al Centrului Cultural „I. I. Mironescu”.

Proiectul va oferi vizitatorilor ocazia de a explora nu doar istoria învățământului medical ieșean, ci și relația profundă pe care dr. Ioan Neagu a avut-o cu această instituție, cuprinsă în rândurile sale emoționante din „Gânduri la un centenar” (15 septembrie 1979): „Am fost student al școlii ieșene de medicină, al cărui prestigiu l-am dus pe meleaguri prahovene, reunind astfel și eu, concepții și idei pe care altădată le despărțea Milcovul. Acum, când Facultatea de Medicină din Iași sărbătorește 100 de ani de la înființare, se cuvine să-mi amintesc, cu profunzimea unui înalt respect, de profesorii și asistenții mei, aducând un prinos de recunoștință celor care mi-au călăuzit primii pași în arta lui Esculap și prin cunoștințele căpătate mi-au dat încredere și forță să înfrunt greutățile profesiei, sădindu-mi calități morale, să fiu demn, să fiu aproape de bolnavi, în suferințele lor. Mă mândresc că în perioada anilor 1951-1957, Facultatea de Medicină din Iași mi-a fost leagănul profesiei de medic, al tinereții mele. Am găsit aici liniștea necesară, la profesorii și asistenții, al căror grai moldovenesc mă copleșea, am găsit un sprijin ce m-a făcut să nu mă simt departe de Ploiești, orașul de unde am plecat fără nici un ajutor, cu aproape un sfert de veac în urmă. Colegii cu care am petrecut anii studenției, de care mă leagă multe amintiri, sunt acum răspândiți pe toate meleagurile țării, sunt medici de nădejde, confirmând încă o dată temeinicia învățământului medical ieșean, ducând cu ei o părticică din viața, experiența și pregătirea profesorilor și asistenților, astăzi unii sunt chiar profesori ai Facultății de Medicină din Iași! Aș fi dorit ca odată cu autografele extrase dintr-un carnet de student, să fi avut și portretele cadrelor didactice ale Facultății de Medicină din Iași. Consider aceste gânduri, un omagiu adus dascălilor mei, în amintirea cărora îmi plec pios capul, un omagiu adus centenarului Facultății de Medicină din Iași și donez acest album profesorului C. Romanescu de la Catedra de Istoria Medicinei”.