UMF Iași „și-a deschis curtea” pentru un festival de arhitectură
Curtea interioară a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași găzduiește o instalație arhitecturală impresionantă, cu ocazia primei ediții a Festivalului de arhitectură „Iașul își deschide curțile”, organizat de Ordinul Arhitecților din România, filiala Iași, în parteneriat cu Romanian Creative Week. Instalația, în formă de pian, este unul dintre cele șase proiecte câștigătoare realizate în cadrul festivalului de către echipe mixte alcătuite din studenți, arhitecți sau artiști plastici. Marți, 23 mai, a avut loc vernisajul instalației realizată de Cristiana Ailenei, Daria Frunză și George Sava
Lucrarea, intitulată sugestiv „Legato”, a fost pusă în valoare de un recital la pianină care a încântat audiența. Organizatorii au explicat conceptul care a sta la baza lucrării câștigătoare: „Juriul a considerat că muzica poate fi cel mai bun mod de a umple un spațiu. Mai rămâne un repertoriu sau o invitație la experiment din partea celor virtuoși care pot exersa și atrage atenția celor care ascultă. Ritmul și vibrația pianinei, ca element central al instalației, sunt inspirate întocmai din pulsul organismului urban. Spațiul nu este doar al celor care-l văd, ci și al celor care-l pot simți cu ajutorul alfabetului Braille prin intermediul diagramelor gravate pe dispozitivul din jurul pianinei. În acest context sonor plutesc baloane care reîntregesc spațiul protector de desfășurare a actului ludic. Se știe că medicina este o artă în sine. Apropierea muzicii de spectatori printr-o instalație artistică potențează și corelează simțurile, cel vizual cu cel auditiv, producând mai mult decât emoție prin acțiunea terapeutică a sunetului. Îmbinarea estetică cu creativitatea pe de o parte, cu abilitățile practice, pe de altă parte, va contura o mai bună înțelegere a condiției umane, va crește empatia și sensibilitatea privitorului.”.
Și celelalte instalații arhitecturale din cadrul festivalului pot fi admirate, până pe 28 mai, în curțile interioare ale altor monumente istorice remarcabile ale Iașului sau ale unor clădiri cu o arhitectură prestigioasă, precum cele ale Facultății de Arhitectură, Casei Pătrate, Palatului Braunstein, Facultății de Psihologie și Științe ale Educației și a Facultății de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei.
Felicitari si toata admiratia!